Hoe ziet de ideale zorg er volgens jou uit in Nederland

Auteur Topic: Hoe ziet de ideale zorg er volgens jou uit in Nederland  (gelezen 59308 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #100 Gepost op: 26 februari 2013, 13:56:52
De prikkel omdat te doen zit niet in concurrentie, het zit vooral in het maximale willen doen voor je patient en te zorgen dat een nieuwe generatie artsen verder kan verbeteren op de fundamenten die een oude garde heeft gelegd.

Het is zoals 024 zegt. Ik ben geen arts geworden om bovenaan een lijstje te staan, ik ben arts geworden om mensen te helpen en omdat het inhoudelijk een prachtig vak is. Dus de impuls om kwaliteit te blijven leveren of te verbeteren, is er wel.

Dat is een nobele gedachte, en gelukkig ook hoe veel mensen met hun eigen vak omgaan.
Maar helaas is het zo dat de arts maar een onderdeel van de totale zorgverlening is. En zeker niet alles bepalend voor hoe de zorg uiteindelijk bij de patiënt komt. (Waarschijnlijk was het beter als dat wel zo was.). Als patiënt heb je ook nog te maken met vele anderen, die allemaal bijdragen aan de "ervaring" die ik krijg als patiënt.  Helaas zitten daar ook mensen tussen die niet diezelfde drive hebben, maar andere dingen vooropstellen of gewoon niet zo patiënt gericht zijn. Dat totaalbeeld is de zorg vanuit mijn perspectief als patiënt.
Concurrentie is dan wel degelijk een middel om die andere mensen te dwingen om patient gericht op te treden, of uit de zorg te laten verdwijnen.

Met het voorbeeld omtrent de DBC amandelen knippen in de hand, waarbij ik zelf de discussie over de zin en onzin van deze ingreep eveb links wil laten liggen (024, bedankt voor de toelichting), denk ik dat marktwerking in de zorg niet werkt, in de zin dat het geen betere zorg oplevert.
Dan gebruik ik dat zelfde voorbeeld waarom marktwerking in de zorg (tot een zekere hoogte) wel kan werken. :)
Waar denk je dat de ouders van de meeste kinderen voor zouden kiezen, als zij de keuze hadden? Die keuze is ook een vorm van marktwerking.

Voor de duidelijkheid: ik zie marktwerking in de ideale zorg vooral tussen zorg verleners en patienten.  Ik probeer ook helemaal niet om het huidige model te verdedigen.
Financiële instellingen met winstoogmerk een markt in handen geven, omdat je kwaliteit wil tegen een lager prijs, is wel het domste dat je kan doen.
Maar marktwerking (in algemene zin), is ook het als patient/consument kunnen kiezen tussen zorgverleners, zoals ziekenhuisen, artsen, apothekers, huisartsen, fysiotherapeuten, etc.. Die marktwerking sluit juist aan bij de zorgverleners die het maximale willen doen voor de patient. Het zorgt er zelfs voor dat hun positie binnen de zorg instellingen sterker wordt.
En ik herhaal nog maar eens dat daar ook grenzen aan zitten. Hoe specialistischer of risicovoller de zorg, hoe minder marktwerking wenselijk is. Ook moet de winstgedachte uit de zorg verbannen worden, dat mag en kan nooit de motivatie voor zorgverlening zijn.
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


hoefhaan

  • IC VPK, Ambulance VPK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 818
  • maak ze beter!
Reactie #101 Gepost op: 26 februari 2013, 13:58:58
Hoeveel macht hebben artsen tesamen?
kan dat niet meer worden dan een stelletje zorgverzekeraars? het gaat toch tenslotte om jullie behandelingen? Artsen zijn toch de hoofdbehandelaars?
Trained to save your ass, not to kiss it! :-)  Uitspraken hier doe ik uit persoonlijke titel en niet namens mijn werkgever.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #102 Gepost op: 26 februari 2013, 16:14:41
Hoeveel macht hebben artsen tesamen?
kan dat niet meer worden dan een stelletje zorgverzekeraars? het gaat toch tenslotte om jullie behandelingen? Artsen zijn toch de hoofdbehandelaars?

Artsen tesamen zal nooit gebeuren, aangezien de medisch adviseur van een zogverziekeraar ook een arts is.

De macht van medisch specialisten is maar relatief. Ambulanceverpleegkundigen hebben nu ook een geschil met werkgevers. Wat is macht? Weekenddienst gaan draaien van maandag-vrijdag?


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #103 Gepost op: 27 februari 2013, 11:51:28
Radiologe Lewi Vogelpoel heeft vandaag een blog geschreven dat goed past bij de discussie over marktwerking en de toenemende macht van verzekeraars.

Citaat
Marktwerking

In 1987 constateerde men dat ook na de invoering van de HMO’s de gezondheidszorg in toto in de Verenigde Staten kwalitatief aanzienlijk slechter en duurder was dan het Nederlandse. Sterker, het is bekend dat juist ons zorgstelsel internationaal gezien eigenlijk buitengewoon goed heeft gepresteerd wat betreft prijs-kwaliteit verhouding, lang voor de invoering van marktwerking. Desondanks is het HMO-principe met de verzekeraars in de regie, maar ook de marktwerking sterk terug te vinden in de gedachtegang van de huidige Nederlandse zorgbeleidmakers.

Verdrag verzekeraars en overheid

De arts en patiënt in de regie is waarschijnlijk één van de belangrijkste pijlers van de goede resultaten van onze zorg (Euro Health Consumer Index, EHCI 2012). Het HMO-principe wordt momenteel in Nederland ingevoerd met de verzekeraars in de regie. Een verdrag tussen verzekeraars en overheid. Waardoor de menselijke, directe betrokkenheid straks weinig tot geen rol meer speelt bij de besluitvorming. Uitwassen als gevolg hiervan zijn bekend uit de film Sicko (Michael Moore).

Volledig blog: http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Lewi-Vogelpoel/Blogbericht-Lewi-Vogelpoel/128634/Leren-van-de-geschiedenis.htm


hoefhaan

  • IC VPK, Ambulance VPK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 818
  • maak ze beter!
Reactie #104 Gepost op: 27 februari 2013, 22:29:34
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/zeeuws-vlaanderen-proeftuin-voor-nieuwe-opzet-zorgsector-1.3687364

TERNEUZEN - Zeeuws-Vlaanderen kan voor heel Nederland als proeftuin dienen voor een zorgsector die op een andere leest is geschoeid.

ZorgSaam, verzekeraar CZ, huisartsenorganisatie Nucleus en patiëntenclub Klaverblad hebben daartoe de handen ineengeslagen. De zorgsector in Zeeuws-Vlaanderen krijgt al op heel korte termijn te maken met vraagstukken waarmee heel Nederland op langere duur wordt geconfronteerd, aldus de organisaties. Ze noemen vergrijzing en de stijgende vraag naar zorg. Tegelijkertijd dreigt een groot tekort aan personeel. En de kosten van de gezondheidszorg lopen verder op.
\

BRON: PZC.nl

Jammer, beetje weinig inhoud in het stukje, maar wel duidelijk aan dit topic gerelateerd!
Trained to save your ass, not to kiss it! :-)  Uitspraken hier doe ik uit persoonlijke titel en niet namens mijn werkgever.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #105 Gepost op: 28 februari 2013, 08:21:12
Chirurgische zorg moet ingrijpend veranderen
28-02-2013

Patiënten die een operatie moeten ondergaan, zijn vaak weken bezig met het zorgtraject. Dat kan beduidend korter, stelt Hein Gooszen, hoogleraar Academisering van operatieve processen bij het UMC St Radboud. Zijn toekomstdroom: kankerbehandeling in één dag. Volgens Maroeska Rovers, hoogleraar Evidence Based Surgery in Nijmegen, moeten we de effectiviteit van chirurgische behandelingen en technieken beter onderzoeken. Een nieuw geneesmiddel wordt altijd eerst getest bij gezonde vrijwilligers voor het op de markt komt, maar een nieuwe chirurgische vinding wordt nog steeds via trial and error geïntroduceerd. “Op zijn minst opmerkelijk”, vindt Rovers. Beide hoogleraren houden op 28 februari een dubbeloratie in Concertgebouw De Vereeniging.

Als we de chirurgische zorg op een andere manier inrichten, krijgt de patiënt kwalitatief betere zorg. Dat is de belangrijkste boodschap van prof. dr. Hein Gooszen, die hij toelicht in zijn oratie ‘De OK als academische afdeling’. Gooszen is sinds maart 2012 hoogleraar Academisering van operatieve processen bij het UMC St Radboud. De leerstoel is uniek in Nederland en zelfs een wereldprimeur.
In het nieuwe OK-complex van het UMC St Radboud worden vier (van de 25) operatiekamers (OK’s) ingericht als ‘broedplaats’ van innovatie in de zorg. “In deze hypermoderne interventiekamers brengen we alle denkbare apparaten – MRI, CT-scan, weefselscanners, 4D-echografie, bestralingsapparatuur, etc. – en alle bijbehorende expertise – zoals patiënt, dokter, onderzoeker, student, ingenieur, verzekeraar, bedrijfsleven en MKB – bij elkaar”, schetst Gooszen. “Alles, maar dan ook alles is bespreekbaar. Elk idee, elke drang naar verbetering, elke innovatie, zolang het belang maar in het belang is van de patiënt. Zo bouwen we steen voor steen aan onze toekomstdroom: een aantoonbaar betere, persoonsgerichte gezondheidszorg.”

Kankerbehandeling in één dag
In de operatiekamer van de toekomst wordt de patiënt in één dag volledig behandeld. Neem een operatie vanwege borstkanker. De patiënt wordt onder narcose gebracht, de chirurg verwijdert de tumor, de patholoog onderzoekt ter plekke het weefsel en de radioloog start zonodig acuut met lokale bestraling van het omliggende weefsel. Als de patiënt na afloop de operatiekamer weer verlaat, is de tumor volledig verwijderd. De patiënt hoeft niet langer zeven tot tien dagen in spanning op de uitslag van de weefselkweek te wachten. Bovendien bespaart het veel teleurstelling bij patiënten, als daarna alsnog behandeling nodig blijkt met chemotherapie en/of bestraling om achtergebleven tumorcellen te verwijderen.
Kankerbehandeling in één dag, het klinkt revolutionair. “Als we het voor elkaar krijgen dat de weefseldiagnostiek op de OK honderd procent betrouwbaar is en we ter plekke de volgende behandelstappen kunnen nemen, hebben we iets heel bijzonders in handen”, erkent Gooszen. “Als de patiënt weet dat dokters ter plekke en in overleg met elkaar besluiten nemen, is dat een enorme verbetering van de zorgkwaliteit. Ons concept is uniek in de wereld. Het is fantastisch om daaraan mee te werken.”

Aansprekend concept
Gooszen is ervan overtuigd dat zijn toekomstdroom binnen afzienbare termijn haalbaar is. “In bescheiden omvang duurt het zo’n twee jaar, maar in zijn volle omvang een jaar of vijf – zeker als je de robotica eraan koppelt. Dan heb ik het dus over diagnostiek op de OK binnen één dag, plus de driedimensionale controle en behandeling. Alle betrokken onderdelen bestaan immers al, maar de koppeling ertussen is nieuw.”
Zo’n ‘paradigmashift’ gebeurt niet van de ene op de andere dag, realiseert Gooszen zich terdege. “Het plan is ambitieus en het zal ons nog de nodige hoofdbrekens kosten om alle agenda’s op elkaar af te stemmen. De snijdende specialismen zijn nogal verkokerd; de ene chirurg weet vaak niet wat de andere doet. Maar het concept is ontzettend aansprekend en kwaliteit is de noemer waaronder elke dokter meegaat. Ik heb er vertrouwen in. Alleen al het feit dat je niet meer hoeft te kiezen voor second-best behandelopties bespaart veel teleurstelling bij patiënten.”

Het beste voor de patiënt
De chirurgische zorg kan en moet doelmatiger, vindt ook Maroeska Rovers. Met meer zorg op maat, meer oog voor kwaliteit, voor het ‘kostenplaatje’ en voor de patiënt als individu. Rovers is sinds april 2012 hoogleraar Evidence Based Surgery bij het UMC St Radboud. Zij doet wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van nieuwe chirurgische ingrepen.
“Het probleem is dat de effectiviteit van chirurgische procedures en technieken veelal niet is onderzocht. We weten dus niet wat echt beter is en voor wie. Iedere dokter, elke chirurg denkt dat hij echt de beste behandeling verricht, maar hij kent het alternatief niet en de vergelijking tussen die twee al helemaal niet. Daar wringt de schoen.”
Er zijn schattingen dat voor slechts 25 tot 50 procent van de chirurgische ingrepen wereldwijd een vergelijkend onderzoek is gedaan. Daar ligt dus een belangrijke taak voor de evidence based surgery. “Wij gaan op zoek naar het best beschikbare bewijs om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor de behandeling van individuele patiënten”, zegt Rovers in haar oratie ‘Het mes dat bindt’.

Europese regels, betaalbare zorg
Rovers wil een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de chirurgische zorg. Als het aan haar ligt, worden in de toekomst alleen nog patiëntgerichte, effectieve en doelmatige ingrepen verricht. “Dat kan alleen via Europese regulering, anders gaat iedereen straks naar Duitsland of België om een ingreep te laten verrichten. Het hoeft niet zo streng te zijn als bij geneesmiddelen, want daar werkt de regelgeving soms belemmerend. Maar fabrikanten en leveranciers zouden moeten kunnen aantonen dat hun nieuwe techniek of apparaat ook echt beter is voor de patiënt en voor de maatschappij. Dat is nodig om de zorg betaalbaar te houden.”
Maar ook zonder Europese regulering hoopt zij dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen. “Er wordt vaak met een beschuldigend vingertje naar Keel, Neus- en Oorartsen gewezen vanwege de discussie over het onnodig verwijderen van neus- en keelamandelen. Maar zij hebben als een van de eerste beroepsgroepen in Nederland hun eigen handelen onderzocht. Daarmee lopen zij voorop. Ik hoop dat andere klinische specialismen hun voorbeeld zullen volgen.”

No more toys for boys
Technologische hoogstandjes moeten en mogen in de toekomst geen ‘toys for boys’ meer zijn. “We moeten niet meer alle apparatuur neerzetten in de OK, maar eerst onderzoeken of iets ook echt werkt. Ik zou graag willen dat wij een proeftuin worden met onze vier nieuwe state-of-the-art OK’s en samen met de leveranciers gaan kijken of nieuwe apparatuur ook echt werkt.”
Het onderzoek zal grotendeels plaatsvinden binnen een samenwerkingsverband tussen het UMC St Radboud, de technische universiteiten van Eindhoven en Twente en diverse industriële partners. De nieuwe operatiekamers moeten een chirurgisch field lab voor Nederland en daarbuiten worden, waarin chirurgische innovaties worden ontwikkeld en getest op effectiviteit volgens de principes van evidence based surgery.

Niet zonder elkaar
Er is een duidelijke link tussen beide leeropdrachten. “Deze leerstoelen zijn samen verzonnen”, weet Gooszen. “Ik ben uit Utrecht naar Nijmegen gekomen en heb meteen gezegd dat ik iemand als Rovers naast mij wilde hebben. Wij zitten nu veel dichter bij elkaar, op dezelfde afdeling en met dezelfde mensen. Zo raken de epidemiologen thuis in de chirurgische denktrant en wij leren van Maroeska’s wetenschappelijke aanpak en manier van denken. ‘Even aan de statisticus laten zien’, zoals nu vaak klinkt in de wandelgangen, wordt verleden tijd.”
“Wij kunnen niet zonder elkaar”, beaamt ook Rovers. “Als epidemioloog heb ik de chirurg nodig, want ik opereer zelf niet. De chirurg is op zijn beurt niet getraind in onderzoek, dus die heeft ons nodig om de effectiviteit van chirurgische ingrepen te onderzoeken.”
Beiden zien Nederland als een uitstekende broedplaats voor zorginnovatie. “Nederland is klein en compact, onze gezondheidszorg is goed georganiseerd en we kennen elkaar allemaal. Wij zijn bij uitstek het land om hierin het voortouw te nemen.”
http://www.umcn.nl/OverUMCstRadboud/NieuwsEnMedia/archief/2013/Februari/Pages/Chirurgischezorgmoetingrijpendveranderen.aspx


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #106 Gepost op: 1 maart 2013, 10:13:33
Citaat
Verpleegkundig Specialisten leveren een waardevolle bijdrage aan de spoedzorg

Onderzoek op de Spoedpost in Eindhoven wijst uit: Verpleegkundig Specialisten leveren een waardevolle bijdrage aan de spoedzorg
Verpleegkundig Specialisten bieden veilige, deskundige en doelmatige zorg aan patiënten die de Spoedpost bezoeken. Bovendien zijn patiënten tevreden over de geboden zorg. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Effecten van de inzet van Verpleegkundig Specialisten in de spoedzorg’. De resultaten van het onderzoek werden gisteren gepresenteerd tijdens de landelijke conferentie ‘Verpleegkundig Specialist biedt kansen!’ in Eindhoven.

lees verder
Bron: Medicalfacts


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #107 Gepost op: 1 maart 2013, 23:55:49
Leuk hoor verpleegkundig specialisten, alleen zeer lastig om een opleidingsplaats te vinden vanuit/in de ambulancezorg...
De meeste ambulancediensten zitten er of niet op te wachten of weten niet wat z emet zulke functies aan moeten...
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


hoefhaan

  • IC VPK, Ambulance VPK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 818
  • maak ze beter!
Reactie #108 Gepost op: 2 maart 2013, 09:40:54
Toch zijn er al een aantal diensten die er wel mee bezig zijn. (of zijn het persoonlijke initiatieven?)

Ik vond zoekend op de naam van iemand uit een ander topic deze site: http://www.verpleegkundigspecialist-acutezorg.nl

Een niet erg complete site maar er staan wel wat namen op icm ambulancediensten.
Iemand een idee wat het doel is van deze functies binnen de ambulancezorg?
Trained to save your ass, not to kiss it! :-)  Uitspraken hier doe ik uit persoonlijke titel en niet namens mijn werkgever.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #109 Gepost op: 2 maart 2013, 11:33:56
Verpleegkundig specialist is ook iets waar mee men goede zorg afbreekt en goedkoper wil maken. Het zijn verpleegkundigen die na hun HBO-master gelijk ergens een expert in zijn geworden. Ze mogen simpele technische handelingen uitvoeren waardoor de arts zijn tijd nuttiger kan invullen (in Nederland is dat de administratie bijwerken).