Derde veroordeling voor wapenroof Gilze-Rijen
Gepubliceerd: maandag 21 juli 2008 15:08
Update: maandag 21 juli 2008 15:37
De vierde verdachte van de wapendiefstal op vliegbasis Gilze-Rijen is maandag veroordeeld tot een celstraf van 530 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk. Ook moet de 36-jarige Ursula K. zich tijdens haar proeftijd laten begeleiden door de reclassering, wat kan betekenen dat ze zich moet laten behandelen. Het Openbaar Ministerie had anderhalf jaar cel geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.
Weer cel voor wapenroof Vrijspraak na wapenroof Celstraffen voor wapendieven Eerder kregen twee medewerkers van het ministerie van Defensie celstraffen opgelegd voor de roof in april 2005. Een derde verdachte werd in februari vrijgesproken. Toen werd ook de zaak tegen de Tilburgse K. heropend omdat de rechtbank in Breda een psychologisch onderzoek noodzakelijk achtte. Uit dat onderzoek bleek dat de vrouw een borderlinestoornis heeft.
De rechtbank acht bewezen dat de vrouw met de medeverdachten samenwerkte tijdens de roof bij de militaire basis in de Brabantse plaats en bij de voorbereiding daarvan. Via een gat in de muur van de wapenkamer werden 206 dienstwapens gestolen. Volgens de rechtbank probeerden de verdachten op 9 april 2005 eerst een gat in de muur van het depot te boren. Toen dat niet lukte, deden ze een dag later een poging met een andere boor. Dit gereedschap zou gehuurd zijn door Ursula K. Tijdens de roof zou ze op wacht hebben gestaan. Later zou ze geholpen hebben met het inladen van de wapens in haar auto.
Daags na de roof werden tweehonderd wapens teruggevonden op een carpoolplaats langs de A29 bij Oud-Beijerland. Aanvankelijk zou het de bedoeling zijn geweest de Glocks 17, het halfautomatische standaarddienstwapen van het leger en de marechaussee, door te verkopen aan de IRA. Door de vele media-aandacht na de roof zou het de verdachten echter te heet onder de voeten zijn geworden, waarna ze de buit dumpten. De partij was tweehonderdduizend euro waard.
De twee Defensie-werknemers werden ontslagen nadat de zaak aan het licht kwam. Wachtcommandant Robert R. moest de vliegbasis ten tijde van de roof bewaken. Hij werd vorig jaar door de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook Wajid R., die een relatie met Ursula K. zou hebben gehad, werkte als wachtcommandant. Vorige maand werd hij in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Zijn broer Amir R. werd vrijgesproken van het dumpen van de wapens.
De buit was voor Nederlandse begrippen van een ongekende omvang. Eerdere diefstallen van dienstwapens bij de krijgsmacht of politie beperkten zich tot enkele exemplaren. Na de wapenroof in Gilze-Rijen gaf toenmalig minister van Defensie Henk Kamp (VVD) toe dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen waren genomen. Zo was in de wapenkamer geen bewegingsmelder aanwezig. Hij benadrukte dat de roof niet had kunnen plaatsvinden als de daders niet bekend waren geweest op de basis.