Uitruk reddingsbrigade aan de kust zal afhankelijk zijn van de lokale omstandigheden, weersomstandigheden en het soort melding. Er is dus niet echt een "lijn" te trekken, als je dat wel wilt doen kan je in principe de gemeentegrens nemen. Maar zoals ik al zei, het ligt er allemaal maar net aan. 9/10 keer gaan de RB ook mee op een SAR melding voor de KNRM, al is het maar om de situatie te stabiliseren...
Maargoed, daar gaat het hier niet over.
Bij ons in Bloemendaal en Zandvoort is er door de Ambulancedienst een drenkelingen protocol aangeleerd. Het gaat hier dan op dat beademing primair de doelstelling heeft boven de hartmassage. Uiteraard is dit alleen in de opstart en zal het geven van de hartmassage aan gaan sluiten na je opstart. Dit protocol is ook van toepassing binnen de KNRM. Het wordt alleen gegeven aan deze partijen aangezien ze niet meer als een basis hulpverlener worden gezien maar als verlengstuk van de professionele hulpverlening. Omdat deze partijen in hun werkgebeid grotere kans hebben op een reanimatie naar aanleiding van een inhallatie van water is hier een aangepast protocol voor.
Dat beademing prioriteit heeft bij drenkelingen is inderdaad "algemeen bekend" en ook in de literatuur terug te vinden. Waar het hier echter over gaat is zijn de handelingen die je aan boord van een RIB kan doen, tijdens heftige weersomstandigheden, in de branding. Dan leg ik de prioriteit bij scoop and run, om zo snel mogelijk effectieve BLS op de kant te kunnen toepassen met alle toeters en bellen erbij. Dit lijkt me ook een goede motivatie om van een dergelijk protocol af te wijken, misschien dat de medici die hier rondlopen hier iets over kunnen zeggen?
De LUCAS wordt gezien als een medische handeling. Wij hadden er in Bloemendaal één gekregen via een sponsor. In overleg met de ambulancedienst hebben wij die aan hun gedoneerd en hier is een zeer vruchtbare en educatieve band uit ontstaan. Niet te vergeten van het aantal inzetten die er inmiddels al mee zijn gedaan! Een aantal bij ons zijn ook opgeleid om zuurstof te geven. Dat is een onderdeel in het drenkelingen protocol. Alleen daar mag het gebruikt worden verder niet zonder toestemming van de ambulancedienst.
Dan snap ik nog steeds niet wat je met "medische handeling" bedoelt? Het lijkt me niet dat het gebruik van een LUCAS o.i.d.
geen voorbehouden handeling is, dan zou je redelijkerwijs kunnen redeneren dat het toepassen van manuele borstcompressie ook voorbehouden zou zijn. Maargoed, alle gekheid op een stokje...
Wat moet je ermee als Reddingsbrigade die een kusthulpverleningstaak uitvoert... Aan boord heb je sowieso geen ruimte/tijd om het apparaat mee te slepen en aan te sluiten. Op de kant kunnen manuele compressies volstaan totdat de ambulancedienst, al dan niet met LUCAS, ter plaatse komt.
Mooi dat jullie mee zijn gegaan in de ontwikkelingen op het gebied van zuurstof toedienen bij de waterhulpdiensten
Ik heb echter nog wel wat aan te merken op het feit dat je schrijft dat de inzet van zuurstof buiten het "drenkelingen protocol" niet toegestaan is. Ik kan me voorstellen dat het hier misschien gaat om een interne richtlijn, maar wettelijk gezien mag in feite iedere burger zuurstof toedienen in noodsituaties. Het gaat hier namelijk niet om een handeling die voorbehouden is aan medisch geschoolde personen. Omdat het hier vanuit een (semi-) professionele achtergrond gebeurd, dienen de betrokken wel opgeleid te zijn om deze "risicovolle handeling" te "mogen" uitvoeren.
Binnen andere brigades c.q. regio's wordt zuurstof dus ook toegepast op andere situaties dan drenkelingen, hier neemt men dan zelfstandig een beslissing over. Indien mogelijk/nodig gaat het e.e.a. in overleg met de ambulancedienst.