Deze maand heeft een huisarts een berisping gekregen, diagnose epiglottitis gemist (bij volwassenen). Zijn flitsdiagnose was peritonsillair abces/tonsillitis.
In het topic
"Kan er bezuinigd worden op het MMT" is de discussie afgebogen. Via een omweg over competenties is de discussie toegespitst op acute epiglottitis bij kinderen.
Vooral de differentiaaldiagnose tussen acute epiglottitis en (psuedo)croup is zeer lastig. En al dan niet terechte of onterechte keuze voor het gebruik van epinefrine verneveling kan dramatische gevolgen hebben. Bovendien richten alle publicaties zich op het acuut management in de kliniek. Zelfs met alle expertise aldaar gaat het soms behoorlijk mis, blijkens de case reports die zijn opgevoerd in dit debat. In de pre-hospitale situatie staat in voorkomend geval de ambulanceverpleegkundige er zijn uppie voor.
Wellicht is het interessant nu eens in te zoomen op het ziektebeeld acute epiglottitis bij volwassen. Sinds de introductie van het Haemophilus influenza type b (Hib) vaccinatieprogramma voor kinderen is er sprake van een significante daling aangaande de incidentie van dit ziektebeeld.
Recente studies laten een een toename zien van dit ziektebeeld bij volwassenen, zonder dat er sprake van een duidelijke veroorzaker. Ook bij volwassenen kan zich een fatale bovenste luchtwegobstructie ontwikkelen. Het niet onderkennen van deze levensbedreigende aandoening kan tragische gevolgen hebben.
Bij uitstek een situatie waarin ambulancehulpverlening is aangewezen op zeer ingrijpende maatregelen.
Expert