Het is denk ik al vaak genoeg naar boven gekomen in dit topic, maar het is en blijft een combinatie van een falende overheid en een ontwikkeling in de techniek (social media, internet).
Als de overheid vanaf het begin gehandhaafd had op de wetgeving dan waren er nu al veel minder 'problemen' geweest. Dan kunnen de hulpverleners in dit topic nog zo hard roepen dat het allemaal de schuld van de pers is en van de hobbyfotograafjes, maar in beginsel is de overheid (en dus ook de meldkamer) zelf verantwoordelijk voor haar eigen netwerk en berichtenverkeer. Sommige veiligheidsregio's zijn zich zeer bewust van deze situatie en alarmeren ambulances niet via P2000. Andere regio's wel en dat is hun keuze. Dan moet je in beginsel niet de schuld gaan leggen bij de 'onfatsoenlijke' pers.
Gaat het dichtgooien van P2000 het probleem met de ramptoeristen oplossen? Nee, absoluut niet. Zoals eerder aangegeven, het grootste gedeelte van de 'pottenkijkers' zijn de buurtbewoners, toevallige passanten etc. Dat handjevol fotografen dat bij een middelgroot incident staan, zijn voor de hulpdiensten vaak een peanut en oninteressant qua aantal. Het is belangrijker om de onwetende, vervelende en gestreste buurtbewoners en passanten buiten het incident te houden.
Wat mij verder op valt is dat er toch erg vaak sprake is van een soort van allergische reactie bij sommigen als het om de pers gaat. Slechte ervaringen in het verleden? Toch vreemd dat er maar weinig hulpverleners zijn hier in de regio bijvoorbeeld die slechte ervaringen hebben met de media. Of is dat het verschil tussen de grote stad (Randstad) en de provincie?
@ 024: Het is logisch dat journalisten de complexe medische en technische discussies op dit forum niet volgen. Immers, kennis moet je opdoen en dat kost in veel gevallen veel geld. Bij ernstige misstanden werkt het bij de journalistiek vaak anders. In veel gevallen zal er sprake zijn van een klokkenluider, dan dat de journalisten zelf in moeilijk vakgebied iets ontdekken. Dat je daarmee gelijk probeert de lokale media onderuit te halen is naar mijn idee gewoon wild om je heen slaan in de hoop punten te scoren. Het verschil tussen een misstand in medische wereld en het vastleggen van een zoveelste ongeval op een gevaarlijk kruispunt zijn twee aparte dingen en naar mijn mening ook totaal niet met elkaar te vergelijken. We praten hier ook daadwerkelijk over twee verschillende niveau's van journalistiek, maar beide kunnen ze levens redden, direct of indirect.
Als journalistiek niet je hoofdinkomen is moet je ook niet beweren dat je journalist bent zoals een groot deel van de forumleden doet.
Je hoofdinkomen verdienen als journalist is in deze tijden van grote bezuinigingen haast onmogelijk. Landelijk is er nog wel een potje te breken, regionaal wordt er nu ook flink bezuinigd en lokaal is er bijna helemaal geen cent meer te makken. Moet je de bevolking dan maar niet meer informeren over incidenten, omdat je op vrijwillige basis 'journalistiek' bedrijft en dat schijnbaar niet kan? Is een brandweerman die vrijwillig zijn werk doet opeens zijn titel ook niet meer waardig, omdat hij geen beroeps kan worden vanwege geldgebrek?
De (falende) overheid en de hulpdiensten moeten eerst maar eens kijken hoe ze het probleem zelf kunnen oplossen.