Concreet: Weet iemand of ze in Duitsland en Belgie ook opkomsttijden hanteren? Zo ja wat zijn die opkomsttijden? Het liefst met bronvermelding.
Wat bedoel je precies met opkomsttijden 'hanteren'?
In België is er thans zeer weinig objectieve informatie voorhanden over de opkomsttijden. Weliswaar worden in de inspectieverslagen van de brandweer (te raadplegen via vb.
http://www.standaard.be/extra/pdf/brandweer/puurs.pdf voor het korps van Puurs maar de url is aan te passen naar elk Vlaams brandweerkorps door de korpsnaam, hier 'Puurs', te wijzigen) al wel eens de opkomsttijden vermeld maar dit is louter op basis van verklaringen van de brandweerleiding, die moeilijk objectief te noemen zijn.
In het
Eindrapport van de Commissie Paulus dat de bakens voor de brandweerhervorming moet uitzetten, wordt dit trouwens aangehaald:
Tevens moet worden opgemerkt dat de alarmerings-, opkomst- en aanrijtijden thans forfaitair zijn bepaald (zie punt II,1, het begrip ‘snel’). In de toekomst moeten deze op een zo objectief mogelijke wijze in ‘real time’ kunnen worden vastgelegd, zodat statistieken kunnen worden verzameld en het effect van ingrepen kan worden gemeten. Daartoe dient een instrument te worden ontwikkeld.
Die forfaitaire bepaling bestaat uit volgende richtlijnen, vervat in
DIT ARTIKEL van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten:
Korpsen met een permanentie worden geacht binnen de twee minuten onderweg te zijn naar een interventie. Men spreekt van een permanentie wanneer er in een post minstens 6 manschappen ter beschikking zijn voor een eerste uitruk.
Korpsen zonder permanentie krijgen automatisch 5 minuten de tijd, tenzij de korpschef meldt aan de gouverneur dat hij deze tijd niet haalt. Onnodig te zeggen dat dit zeer scherpe tijden zijn en enkel als een intentieverklaring kan gezien worden. Dit zijn immers theoretische getallen.
[...]
Maar men heeft op dit moment geen enkel middel om deze uitruktijden te controleren. Op termijn zal ook hier hetzelfde systeem ingevoerd worden als bij de ambulances met een statusmelding bij de 100-centra.
Men werkt dus op dit ogenblik met theoretische modellen van uitruktijden, al naargelang het type korps (beroeps of vrijwilligers). Deze uitruktijden dienen louter en alleen om de 112-centrales op een uniforme wijze te laten berekenen welk korps het snelste ter plaatse zal zijn. Eén en ander werd opgenomen in de
Omzendbrief van 01/02/2008. Deze staat ook gepubliceerd op
http://www.civieleveiligheid.be/Om in de toekomst niet langer afhankelijk te zijn van theoretische modellen die weinig verfijnd zijn en te moeten geloven in wat brandweerkorpsen verklaren, begint men langzamerhand met objectieve metingen, zoals met
Geo-BLiPP. Het eindrapport van dit pilootproject, mét reële tijden, staat helaas niet meer online maar ik heb het wel op pc staan. Misschien dat ik het hier ergens kan uploaden?
Het is de bedoeling om met deze gegevens in de toekomst aanrijtijden naar interventies wettelijk vast te leggen (men spreekt over max. 12 minuten) maar dat is zeker nog niet voor morgen.
Hopelijk heb ik je wat kunnen helpen.