Stel de "handeling" red het leven van het slachtoffer! Het OM gaat dan echt niet vervolgen voor (zware) mishandeling conform het zogenaamde opportuniteitsbeginsel.
Natuurlijk heb je gelijk om te wijzen op het opportuniteitsbeginsel, maar tenzij jij (of iemand anders hier) tot het OM behoort, weet we gewoon niet wat het OM gaat doen. Het opportuniteitsbeginsel gaat uit van "algemeen belang". Dat algemeen belang kan ook gediend zijn door het wel vervolgen, juist om te voorkomen dat mensen gaan denken dat dit zo maar mag. Of iemand als "held" wordt gezien zou eigenlijk geen rol moeten spelen, alleen in de politieke afweging....
Dat zijn de gronden waarom "sommige" EHBO'ers mogelijk toch z'n ingreep proberen uit te voeren met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.
De gronden die je aanvoert zijn juridische gronden. EHBO-ers die in een nood situatie nadenken over juridische gronden zijn al verkeerd bezig.
In mijn ogen is de belangrijkste reden waarom EHBO-ers dit soort handelingen niet moeten doen, gewoon het risico voor het slachtoffer. Die "afweging" of "grond" zou bij EHBO-ers voorop moeten staan.
(Maar misschien begrijp ik je verkeerd, en bedoel je juist dat dit gronden zijn om achteraf wel/niet over te gaan tot vervolging.)
Daarnaast is de juridische afweging rond "overmacht/noodhulp" juist verre van simpel. Het is zelfs zo dat in de meeste rechtszaken waar overmacht ter verdediging wordt gebruikt, de rechter dit anders ziet. Er moet dan echt sprake zijn van een situatie waar de verdachte redelijkerwijs tot de conclusie komt dat zij/hij geen enkele andere mogelijkheid heeft.
In deze context, het bellen van 112 en aanrijden van een ambulance kan bijvoorbeeld al voldoende zijn om niet meer van overmacht te spreken. Er is immers professionele hulp onderweg. "ik dacht dat ze te laat zouden komen" lijkt mij dan niet voldoende reden.
Wanneer hij dar doet terwijl zijn buurman ergens is stikt heb je nog steeds zware mishandeling maar hoe dan ook, de wetgever kijkt daar anders tegen aan. Dat is het enige dat ik duidelijk probeer te maken.
De wetgever kijkt hier niet anders tegen aan. Er zijn namelijk geen wetten die stellen dat dit toe is gestaan, alleen maar wetten die dit strafbaar stellen.
Er zijn wel algemene wetten die het mogelijk maken dat iemand niet vervolgd wordt, ondanks dat er wel wetten overtreden zijn. Die afweging is niet aan de wetgever, maar aan de rechterlijke macht. (Zoals je zelf ook al eerder hebt aangegeven.)
(En zo als altijd: ik ben geen jurist of medisch geschoold, gewoon burger. Het gaat mij er vooral om dat er niet zo maar uitspraken worden gedaan, waaruit meelezende EHBO-ers verkeerde conclusies gaan trekken.)