De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) wil de sterftecijfers van alle hartchirurgische centra kunnen verifiëren. Aanleiding hiervoor is de onderrapportage van sterfte in het HagaZiekenhuis. Een substantieel aantal sterfgevallen over de jaren 2007 tot en met 2010 waren door de afdeling cardiochirurgie niet gemeld aan de landelijke dataregistratie van de NVT. Pas nadat de Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis de sterftecijfers over die jaren uit de eigen ziekenhuisadministratie aan de NVT had aangeleverd en aan de NVT had gevraagd deze te analyseren, kwam een aanzienlijke oversterfte in februari van dit jaar aan het licht. De sterftecijfers over de jaren 2011 en 2012 moeten nog geanalyseerd worden.
Daarnaast bleek uit een rapport dat het HagaZiekenhuis zelf had laten opstellen over het functioneren van de hartchirurgie in het HagaZiekenhuis, dat er op die afdeling samenwerkingsproblemen waren. Van de inhoud van dit rapport, dat al uit 2012 dateert, raakte het bestuur van de NVT medio februari 2013 op de hoogte.
Absolute sterftecijfers zeggen natuurlijk lang niet alles. Maar als sterfte gerelateerd wordt aan de zwaarte van de operaties en de conditie van de patiënten, kan oversterfte iets zeggen over de kwaliteit van de gehele zorgketen in een hartcentrum. Om die reden, en ook vanwege de samenwerkingsproblemen binnen de afdeling, kon de NVT in februari niet met zekerheid vaststellen of de situatie op de afdeling veilig was.
De NVT heeft daarom, direct na de constatering van de oversterfte, de Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis eind februari het advies gegeven de operaties op de afdeling hartchirurgie (tijdelijk) te staken en eerst de zorgketen goed door te lichten. Dit advies heeft de NVT toen ook aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg mee gegeven. Uiteindelijk heeft het HagaZiekenhuis de operaties echter pas een maand later, op 27 maart 2013, gestaakt, nadat er bijna een hoog risico operatie bij een patiënt had plaatsgevonden, tegen de op dat moment geldende afspraken in. Deze operatie is voortijdig afgebroken.
De NVT heeft als doel optimale chirurgische zorg voor hartpatiënten te garanderen en stelt patiëntveiligheid voorop. Zo heeft de NVT een systeem ontwikkeld om de kwaliteit van de verzamelde patiëntengegevens die worden aangeleverd door de centra te controleren. Verder pleit de NVT er al vanaf het begin van de dataregistratie voor om daarnaast de sterfte van patiënten te kunnen controleren met behulp van een onafhankelijke methode. Daarvoor moeten mortaliteitsgegevens in de database regelmatig getoetst kunnen worden een ander, onafhankelijk systeem. De NVT heeft geprobeerd om een koppeling te krijgen met de Gemeentelijke Basis Administratie zodat de sterftecijfers kunnen worden geverifieerd. De NVT loopt echter tegen de regelgeving aan: de NVT blijkt geen partij te zijn die in aanmerking komt om daar gegevens uit te krijgen. Ook VWS, CBS, IGZ en Vektis zijn om hulp gevraagd een dergelijke koppeling met de Gemeentelijke Basis Administratie te kunnen maken, helaas zonder resultaat. De NVT acht het essentieel dat alle cijfers van alle centra kunnen worden geverifieerd, zodat er sprake is van betrouwbare landelijke cijfers. Alleen met een onafhankelijke toets van de sterftecijfers is het zeker dat de data betrouwbaar zijn. De problemen in het HagaZiekenhuis waren veel eerder aan het licht gekomen als een dergelijke verificatie had kunnen plaats vinden.
De individuele centra voor hartchirurgie zijn eigenaar van hun eigen sterftecijfers, de NVT alleen van de landelijke gegevens. De NVT juicht publicatie van de sterftecijfers op de eigen websites van de centra dan ook toe, zoals een aantal centra dit ook al vele jaren doet.
Bestuur NVT