De niet-reanimerenpenning heeft wel degelijk waarde.
Het is alleen niet aan de eerstehulpverlener in het openbaar om daar iets mee te doen.
Ambulancepersoneel en SEH/CCU personeel zijn op dat soort beslisssingen voorbereid en getraind en kunnen wel de niet-reanimerenpenning respecteren in overleg met betrokkenen.
En daar zit m dus de kneep, het is weldegelijk aan een EHV-er om er iets mee te doen in de openbare ruimte, namelijk als je de penning aantreft
VOOR het starten van een reanimatie gewoon niet reanimeren, al of niet openbare ruimte.
Doe je dit wel terwijl je bekend bent met de niet reanimeren wens / de aanwezigheid van de rechtsgeldige NRR-penning dan
zou je inderdaad achteraf wel eens een probleem kunnen hebben.
De ruimte in de richtlijn zit hem er in dat als je de penning aantreft
TERWIJL je al aan het reanimeren bent,
JIJ als EHV-er niet de beslissing
HOEFT te nemen om te stoppen met de reanimatiepoging, maar dit
MAG overlaten aan getrainde professionals. Als je deze beslissing wel kan maken is dat alleen maar bewonderenswaardig. Bijkomstigheid is dat er van jou als EHV-er ook niet verwacht wordt dat je ACTIEF op zoek gaat naar een penning.
Dus starten in het openbaar met reanimeren en val a.u.b de (leken) eerstehulpverlener niet en nooit lastig bij trainingen met ethische, morele en juridische beslissingen die in een paar seconden moeten worden genomen.
Dat neemt de bereidheid om te helpen af en levert, indien er toch of juist niet wordt gereanimeerd, gigantische persoonlijke ellende op bij de eerstehulpverlener.
Zoals eerder gezegd, altijd starten met een reanimatie, behalve als je
WEET dat er een niet reanimeren wens is, bij voorkeur duidelijk gemaakt met een NRR-penning.
GreetZ,
Nachtbroeder1978