Brandweer Nederland: Oproep: deel info over incidenten gasflessen

Auteur Topic: Brandweer Nederland: Oproep: deel info over incidenten gasflessen  (gelezen 3540 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Oproep: deel info over incidenten gasflessen

29 maart 2013

Kunststof-gasflesSinds een aantal jaren zijn er naast stalen gasflessen ook lichtgewicht kunststof gasflessen op de markt. Dit betreft flessen van glasvezel voorzien van een kunsthars deklaag en een HDPE kap. Sommige merken zijn bovendien voorzien van een PET binnenfles. In de afgelopen jaren hebben zich een paar incidenten voorgedaan met deze gasflessen. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in welke incidenten zich kunnen voordoen met kunststof gasflessen en hoe de brandweer hier veilig mee kan omgaan. Daarom zijn wij op zoek naar informatie over incidenten waar kunststof gasflessen bij betrokken zijn.

Bekende incidenten

Wanneer een kunststof gasfles wordt verhit door een brand, smelt het kunststof weg. Hierdoor komen de microporiën in het glasvezel open te liggen. Door deze poriën zal het gas vrijkomen en verbranden aan het oppervlak. Daarnaast zal de fles waarschijnlijk gaan affakkelen via het overdrukventiel. De meeste fabrikanten claimen dat kunststof gasflessen ten gevolge van deze voorzieningen niet BLEVE'en. Toch is dit de afgelopen 2 jaar in de regio's Amsterdam-Amstelland en Drenthe wel gebeurd. In Drenthe bezweek een cylinder nadat hij naar buiten was gedragen en men begonnen was met koelen, mogelijk als gevolg van het plotselinge temperatuurverschil. Ook hebben zich enkele incidenten voorgedaan waarbij kunststof gasflessen zijn gaan branden door contact met brandend vet en zijn er (Tsjechische) flessen die lekken onder de afsluiter.

Kunststof-gasfles

Meer inzicht

Was uw korps betrokken bij incidenten waarbij kunststof gasflessen betrokken waren, deel ze dan. Dit betreft niet alleen incidenten waarbij een fles lekte, brandde of bezweek, maar ook incidenten waarbij het goed ging. U kunt uw ervaringen sturen naar Jetty Middelkoop, Adviseur Gevaarlijke Stoffen bij Brandweer Amsterdam Amstelland, j.middelkoop@brandweeraa.nl. Ons doel: inzicht in alle gevaaraspecten van kunststof gasflessen en op grond daarvan veilige inzetprocedures. Er komen trouwens nog steeds nieuwe soorten gasflessen op de markt, zoals grote aluminium exemplaren. Ook van deze gasflessen weten wij nog te weinig. Uw ervaringen met andere soorten gasflessen zijn daarom ook van harte welkom.

Voorlopig inzetadvies

Tenslotte alvast een inzetadvies. Wij zijn gewend, gasflessen die opgewarmd zijn of betrokken zijn geweest bij een brand, te koelen. Dit kan ook worden gedaan bij een kunststof gasfles, maar alleen zolang de wanden nog intact zijn. Een kunststof gasfles waarbij de coating is beschadigd en de wand brandt, mag NIET meer worden gekoeld of geblust, maar moet gecontroleerd uitbranden. Wanneer (een deel van) de coating is weggebrand, blijven de poriën namelijk open en blijft de fles lekken. Als je zo'n fles blust, kan rondom de fles een explosief mengsel ontstaan, met alle risico's van dien.

Bron: http://www.brandweernederland.nl/algemene_onderdelen/rss/rss/@35331/oproep-deel-info/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter