Start NTS op MKA Ambulance Oost
De toegang, triage en behandeling van patiënten in de acute gezondheidszorg kan worden verbeterd door de zorg beter op elkaar af te stemmen en samen te brengen. Daarom is op 25maart op de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) van Ambulance Oost het Nederlands Triage Systeem (NTS) geïmplementeerd. Met het NTS wordt de centralist ondersteund bij het bepalen van de juiste urgentie en zorginzet op het moment dat iemand 112 belt. Het NTS wordt gekoppeld aan het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) en informatie wordt in beide systemen snel verwerkt. Grootste verandering voor de centralist is dat er niet meer gedacht moet word
en in medische diagnoses, maar in het zogenaamde urgentie denken; "hoe snel moet deze patiënt worden gezien en door wie".
Streven naar betere samenwerking in de keten
Aangezien veel huisartsenposten al werken met de NTS en ook steeds meer ziekenhuizen (spoedeisende hulp afdelingen) overstappen op deze triage-standaard, wordt de samenwerking tussen de huisartsen, ziekenhuizen en ambulancediensten eenvoudiger en efficiënter. We gebruiken nu dezelfde classificaties en adviezen en spreken daardoor als het ware ‘één taal’. Het verbeteren van samenwerking in de acute zorgketen is een belangrijk doel van de NTS. Hierdoor wordt de patiënt sneller en beter geholpen met de
beste inzet van beschikbare en schaarse middelen zoals ambulances.
Voordelen van een eenduidige triage op een rijtje
Voor de patiënt: de juiste zorg op de juiste plaats, op het juiste moment, door de juiste hulpverlener!
Voor de professional: betere communicatie en overdracht van gegevens door eenduidige begrippen en criteria in de acute-zorgketen.
Voor de organisatie: betere patiënten logistiek door regionale samenwerkingsverbanden; meer doelmatigheid en effectiviteit.
Implementatie landelijk
De invoering van de NTS op de meldkamers ambulancezorg is een landelijk project waar 15 regionale ambulancevoorzieningen bij betrokken zijn. In het 1ste kwartaal 2013 zullen zes meldkamers waaronder Ambulance Oost, NTS implementeren (andere deelnemers Maastricht, Nijmegen, Arnhem, Utrecht, Haaglanden en Venlo). Hierna zullen de overige deelnemers van het project beslissen over eventuele invoering van de NTS in hun regio.
De NTS is dankzij het ministerie van VWS ontwikkeld door alle koepelorganisaties in de spoedzorg en wordt beheerd door de Stichting NTS:
www.de-NTS.nlhttp://www.ambulanceoost.nl/documents/Persbericht%20NTS%2025%20maart%202013.pdf