Ebola valt onder reguliere zorg bij ambulance

Auteur Topic: Ebola valt onder reguliere zorg bij ambulance  (gelezen 9834 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

NextRoman

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 11
Reactie #20 Gepost op: 3 oktober 2014, 20:58:08
Citaat van: kens62 link=msg=1300078 date=1412361359
Op 0:50 lijkt het erop dat het slachtoffer kauwgom in haar mond heeft. Als zij tijdens een rit hierin dreigt te stikken. Hoe wordt zij dan, met alle veiligheidsmaatregelen in acht nemend, gered?

Wanneer de betreffende persoonlijke beschermingsmaatregelen in acht worden genomen lijkt mij dat een patiënt binnen de ambulance gewoon behandeld kan worden. Het personeel is beschermd en de ambulance zal na de rit grondig gereinigd worden.
Student HBO-V en geïntresseerd in de hulpverleningswereld.


SniperEye

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 837
  • Geíntresseerde
Reactie #21 Gepost op: 7 oktober 2014, 11:25:54
Is het ffp2 masker niet een te beperkt beschermingsmiddel voor het ambuteam? Hoewel Ebola via lichaamsvocht wordt overgedragen bevat je adem bijvoorbeeld ook vocht. Kan het virus op deze manier ook overgedragen worden?


NextRoman

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 11
Reactie #22 Gepost op: 7 oktober 2014, 12:11:33
Citaat van: SniperEye link=msg=1300602 date=1412673954
Is het ffp2 masker niet een te beperkt beschermingsmiddel voor het ambuteam? Hoewel Ebola via lichaamsvocht wordt overgedragen bevat je adem bijvoorbeeld ook vocht. Kan het virus op deze manier ook overgedragen worden?

Na even gegoogled te hebben vond ik dit document:

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/Infectieziekten/WIP/Mondneusmaskers

Een ffp2 masker beschermt is dus in staat om bacteriën en virussen te filteren en het is goedgekeurd voor het gebruik bij een patiënt met MRSA, Tuberculose of SARS. Het zou dan ook voldoende moeten beschermen tegen Ebola.
Student HBO-V en geïntresseerd in de hulpverleningswereld.


SniperEye

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 837
  • Geíntresseerde
Reactie #23 Gepost op: 7 oktober 2014, 16:56:18
Maar mijn boerenverstand zegt dat zolang het masker niet luchtdicht is er altijd risico is dat het virus binnendringt. Enfin, nu is Ebola niet "airborne", maar met mijn wetenschap dat jouw en mijn adem ook vocht bevat zou je logischerwijs kunnen denken dat het op die manier overgedragen kan worden.

Maar ja, met boerenverstand ben je nog geen dokter. Dus wellicht dat artsen/ verpleegkundigen hier een uitspraak over kunnen doen?


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #24 Gepost op: 7 november 2014, 21:46:00
Instructiefilm aan-& uitkleden

Hieronder kunt u de instructiefilms 'Aan- en uitkleedprocedure Persoonlijke Beschermings Maatregelen (PBM) bij van ebola (verdachte) patiënten' bekijken. De films geven visuele ondersteuning aan de protollen en werkinstructies. De films geven de belangrijkste aandachtspunten tijdens het aan- en uitkleden weer. Achtergrond en detailinformatie vindt u aldus in de protocollen en werkinstructies.
Lees eerst onderstaande aandachtspunten voordat u de film bekijkt:

Afplakken met tape
    Een stuk tape op de capuchon en het masker hoeft alleen aangebracht te worden indien de kans bestaat dat door een buigende beweging de capuchon naar achteren schuift.
    Het is niet nodig de buitenhandschoenen aan de mouw van de overall te tapen als de lange schacht elastisch is en daarom inlopen van vloeistoffen voorkomen wordt.

Reinigen pakken
    Grotere hoeveelheden speeksel, braaksel, bloed, etc. kunnen van de overall worden verwijderd zoals te zien is in de film. Dit is niet perse noodzakelijk. De Team Coordinator beslist hierover.

Afvoeren besmet materiaal
    Het derde teamlid, de ambulancechauffeur (ACH), vouwt aan het einde van de uitkleedprocedure het grondzeil, met daarop de besmette materialen, bijeen. De ACH deponeert het grondzeil met besmette materialen in de daarvoor bestemde ton. De ACH laat het besmette materiaal rustig, zonder te proppen(!), in de ton zakken. De ACH mag dit uitsluitend doen als hij/zij niet in besmet gebied is geweest. Dat wil dus zeggen dat de rit ongecompliceerd is verlopen en de ACH dus nog nergens in de buurt van een besmet gebied is geweest.
    De ACH dient zijn/haar gezicht aanvullend te beschermen. Dit ter voorkoming van besmetting van opspattend besmet materiaal.
    Nadat de ACH de besmette materialen in de ton heeft laten zaken, moeten de handschoenen en onderarmen eerst ontsmet worden met alcohol, voordat de uitkleedprocedure gestart kan worden. Daarna kan hij/zij zich zelf uitkleden.
    Indien een vermoeden bestaat dat er -tijdens het afvoeren van besmet materiaal- besmet materiaal in contact is geweest met het pak van de ACH, beslist de TC of de ACH zichzelf kan uitkleden, of dat hij/zij moet worden bijgestaan door een collega. Indien dit laatste het geval is, dient de gehele uitkleedprocedure met twee personen herhaald te worden, conform de instucties in de film. Hiertoe moet dus weer iemand opnieuw of extra in het pak.

Wij benadrukken nogmaals dat de procedures slechts door gedegen oefening veilig kunnen worden uitgevoerd!

https://www.youtube.com/watch?v=3MXOVxg8okY

https://www.youtube.com/watch?v=z7Mxm-9TBRQ