Richtlijn medicijnen vaak genegeerd
Nederlandse artsen schrijven te vaak geneesmiddelen voor die minder veilig zijn dan het middel dat de patiënt volgens de richtlijnen zou moeten krijgen. Deskundigen willen daarom dat medicijnfabrikanten en huisartsen altijd het veiligste middel voorschrijven.
Artsen moeten, waar dat kan, volgens de richtlijnen het middel voorschrijven met de laagste risico's. Maar die richtlijnen worden onder meer door de marketing van farmaceutische bedrijven niet altijd nageleefd, zegt apotheker Julius van Dam. De bedrijven zetten volgens Van Dam huisartsen ertoe aan hun product voor te schrijven.
Ook de patiënt speelt een rol, zegt het Nederlands Huisartsen Genootschap. "Huisartsen houden rekening met de wensen van patiënten. Soms komt iemand binnen die in zijn of haar omgeving goede verhalen heeft gehoord over een medicijn en daarom dat middel graag wil hebben."
Risico'sEen van de geneesmiddelen waarbij niet altijd het veiligste wordt voorgeschreven, is de anticonceptiepil. Meer dan een kwart van de Nederlandse pilgebruiksters slikt een pil van de derde of vierde generatie. Die moderne anticonceptiepillen geven een twee keer zo hoog risico op ernstige bijwerkingen als de pillen van eerdere generaties. Ook bij veelgebruikte pijnstillers krijgt de patiënt niet altijd het veiligste middel.
Epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC denkt dat meespeelt dat de risico's van het medicijngebruik vaak klein zijn. Soms heeft maar een op de 10.000 patiënten last van een bijwerking. "Veel huisartsen zien bijwerkingen zoals trombose niet, omdat ze maar zelden voorkomen. Wij maken ons toch sterk voor het gebruik van de veiligste pil omdat er honderdduizenden vrouwen zijn die de pil gebruiken."
Diane-35Begin deze maand werd bekend dat in Nederland in de afgelopen 25 jaar mogelijk vijftien vrouwen zijn overleden door het slikken van de Diane-35 pil. De meesten waren jonge vrouwen die overleden aan trombose of longembolie.