Brandweerdoctrine verbeteren door brandonderzoek?

Auteur Topic: Brandweerdoctrine verbeteren door brandonderzoek?  (gelezen 5969 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Gepost op: 22 februari 2013, 18:37:25
Citaat
Op welke manier zou brandonderzoek een bijdrage kunnen leveren aan de brandweerdoctrine? Er is gevraagd om in de opleiding brandonderzoek hier aandacht aan te besteden vandaar deze vraag.
http://www.linkedin.com/groups/Op-welke-manier-zou-brandonderzoek-4101715.S.216724404

Wel een interessante vraag voor de opleiding tot brandtechnisch onderzoeker. Concreet: welke zaken móeten meegenomen worden in het onderzoek naar branden en wat zijn de gevolgen voor het repressieve optreden?

Twee voorzetjes:

- Isolatiemateriaal (EPS-SE) en andere stoffen die vrijkomen. Ofwel: het materiaal kan wel brandvertragend zijn, maar als het gaat uitgassen en die gassen een explosief mengsel veroorzaken is het effect weg. Bij branden dus onderzoek doen naar hoe de 'brandwerende' isolatiematerialen, scheidingen etc. zich gehouden hebben en welke stoffen zijn vrijgekomen.

- Rapportages van maximale (ingeschatte) temperaturen in bepaalde ruimten. Is een offensieve binnenaanval nog wel verantwoord bij een flink ontwikkelde woonkamerbrand met de spullen die er momenteel in staan of kan je dan beter voor een 'defensieve binnenaanval' kiezen en het compartiment uit laten branden?

Zomaar even wat spuien; ben benieuwd of we de vraagsteller kunnen helpen aan praktische informatie!


VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #1 Gepost op: 22 februari 2013, 19:08:00
Voor wat betreft het EPS-SE verhaal blijkt nu pas wat het spul doet, maar zeker ook wat de vervelende nevenffecten met zich mee brengt. Tot aan de branden in Leiden en De Punt leken die sandwichepanelen perfect als dakbedekking, of wanden wat ook nog isolerend werkt.
Nu weten we dat het schuim wat er in zit bij verhitting een explosief gas gaat geven wat we A) nauwelijks kunnen waarnemen of wegzetten als wat witte rook, maar B) en die is nog veel belangrijker. Het gas is enorm explosief en zorgt voor een flinke vuurzee. Dus moeten we die panelen nog wel willen of gaan we als we zien dat die panelen over tot de buitenaanval ook als er nog een slachtoffer binnen zit?

De offensieve binnenaanval is zeker goed uit te voeren, en ik zou hem zeker als nummer 1 willen zetten. Met de juiste middelen en tactieken 3-Dblussing, ventilatie zijn gevaren als Flash-over en de hitte goed in te dammen. Weten waar je mee bezig bent. Dus goede opleiding en training vooral regelmatige training.