'Met wie doe jij het?' - Samenwerking tussen de brandweerregio’s

Auteur Topic: 'Met wie doe jij het?' - Samenwerking tussen de brandweerregio’s  (gelezen 3441 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samenwerking brandweerregio’s centraal in Raad

http://www.brandweernederland.nl/actueel/brwnl_nieuws/?ActItmIdt=35549
19 april 2013

Vrijdag kwamen de regionale commandanten in Duiven bijeen. Onder hen ook nieuwkomer Dennis van Zanten. De kersverse regionaal commandant van Gelderland-Zuid is geen onbekende binnen Brandweer Nederland. Hij was voorheen onder meer voorzitter van het netwerk Repressie.

Op de agenda van de Raad stond onder andere het onderwerp "samenwerking tussen de regio's". Onder de titel 'Met wie doe jij het?' werd inzicht gegeven in al bestaande samenwerkingsverbanden.

Een eerste inventarisatie laat zien dat er in totaal ongeveer 100 samenwerkingsafspraken bestaan over allerhande onderwerpen. Voorzitter Stephan Wevers presenteerde een aantal voorbeelden, zoals de interregionale afspraken op het gebied van incidentbestrijding op het water, brandonderzoek, opkomsttijden, natuurbrand en aanbestedingen.

Specialistisch optreden op maat
Samenwerking tussen regio's - maar dan op een andere manier - kwam ook tot uiting in de presentatie van Anton Slofstra. Onder de titel ‘Van woord naar daad' presenteerde hij de visie Specialistisch optreden Brandweer Nederland. De Raad omarmt deze visie, waarin centraal staat dat landelijke brandweerspecialismen onder de paraplu van Brandweer Nederland en onder regie van de Raad georganiseerd kunnen worden. 'Doe het niet zelf, als een andere regio het goed kan', was Slofstra's boodschap. 'Het gaat om een optimale dekking van het regionaal risicoprofiel.'

Vrijwilligheid
Een ander thema dat aan bod kwam was vrijwilligheid. De commandanten spraken over het 'hier en nu' van vrijwilligheid bij de brandweer. Volgens hen is er de afgelopen periode door vele betrokkenen een goede voorzet gegeven voor een doorkijk naar de toekomst. 'Het proces van de afgelopen jaren is goed en ook zorgvuldig geweest', zei Lieke Sievers, doelend op de vele gesprekken en onderzoeken die op dit dossier hebben plaatsgevonden. 'We kunnen nu vooruit met het waardevolle dat er ligt. Er zijn belangrijke stappen gezet'.

Meldkamerontwikkelingen
De regionale commandanten spraken ook over de 'Operationele Brandweerkaders Meldkamer'. Hierin wordt aangegeven aan welke randvoorwaarden de Landelijke Meldkamerorganisatie (LMO) volgens de brandweer moet voldoen om het operationele brandweerproces goed te blijven faciliteren. Anton Slofstra lichtte een notitie toe die het uitgangspunt vormt bij alle ontwikkelingen op het gebied van het meldkamerdomein in relatie tot Brandweer Nederland. Hij vond hierbij steun van de Raad. 'We moeten toe naar verregaande uniformering en standaardisatie.'

Brandweeronderwijsraad
Binnen de Brandweeronderwijsraad (BOR) is gesproken over een heroriëntatie van de huidige taken van de BOR. De brandweercommandanten hebben hier kennis van genomen en delen het advies van de BOR-leden de BOR op te heffen en een curatorium (platform met toezichtfunctie op onderwijs) in te richten. Bestuurlijke besluitvorming over de toekomst van de BOR wordt in september van dit jaar verwacht.

Expertregio's
De Raad vormde zich verder een mening over expertregio's en de wijze waarop dit moet worden gefaciliteerd, georganiseerd en gefinancierd. De achtergrond van expertregio's is de brand bij Moerdijk. Minister Opstelten heeft destijds aan de Tweede Kamer toegezegd om de ontwikkeling van expertregio's te verkennen door middel van een project dat bestond uit twee pilots: natuurbrandbestrijding bij de VNOG en industriële veiligheid bij de regio Rotterdam-Rijnmond. De commandanten steunen in principe het gedachtegoed van de expertisedeling (de brandweer is hier al geruime tijd op interregionaal en landelijk niveau actief mee bezig), maar benadrukken dat niet het aanbod, maar de vraag vanuit de regio's centraal moet staan. De RBC is bovendien van mening dat niet automatisch moet worden uitgegaan van efficiëntievoordeel.


Samen sterk in de hulpverlening!