Voor het kindje is het uiteraard erg vervelend, echter ben ik van mening dat de ouders zelf de grootste rol spelen in dit verhaal.
Het gaat om een jong kind, dat vermoedelijk kleiner en lichter is dan leeftijdgenoten, waarbij je als ouders in een eerder stadium de huisarts kan bellen als er sprake is van diarree en braken. Uit je verhaal blijkt dat de klachten er al enkele dagen waren, de ouders hadden ook vrijdagochtend de huisarts kunnen bellen (tarief telefonische consult € 4,34 of consult € 8,67). Nu hebben de ouders geen actie ondernomen en de ambulance gebeld toen het kindje flauw gevallen is, als het kindje op vrijdagavond alleen "weggeraakt" is hadden de ouders de huisartsenpost behoren te bellen. De kans is groot dat de ouders met kind naar de huisartsenpost hadden moeten komen of dat eventueel een huisarts naar het woonadres wordt gestuurd, de ambulancedienst bellen is eigenlijk niet de aangewezen weg.
Je hoort je in te schrijven bij een huisarts, een huisarts zal een inschrijving weigeren als je te ver weg woont. Iets wat te rechtvaardigen is i.v.m. visite c.q. spoedgevallen. Als de ouders inderdaad niet meer ingeschreven willen staan in de eigen woonplaats vanwege een negatieve ervaring van een familielid hadden ze toen actie moet ondernemen. Huisartsen in plaats B hadden dan kunnen aangeven dat de afstand te groot is voor een inschrijving of een advies kunnen geven om in te schrijven bij een andere huisarts in de eigen woonplaats.
De huisartsen zijn meestal aangesloten bij een huisartsenpost voor de zorg in avond/nacht/weekend. Er bestaat een tarief voor mensen die niet ingeschreven staan bij de aangesloten huisartsen van de betreffende huisartsenpost, het zogenaamde passantentarief. Voor zover ik weet mogen huisartsen alleen het passantentarief declareren als het gaat om spoedeisende acute zorg, dus niet in het geval van een kindje dat al enkele dagen klachten heeft.
Met andere woorden de ouders hadden vrijdagochtend de eigen huisarts moeten bellen. Nu is CM ter plaatse gekomen met de ambulance, heeft het kindje onderzocht en geen bijzonderheden ontdekt, het kindje niet meenemen met de ambulance is een juiste keuze en het advies om naar de huisarts gaan is ook het beste advies wat je kunt geven. De ouders hadden zelf de eigen huisarts moeten bellen of de eigen huisartsenpost. Het probleem ligt niet bij de huisartsenpost in de andere woonplaats maar geheel bij de ouders zelf.
Het kindje is hier letterlijk het kind van de rekening. Ik had het precies zo gedaan als CM, je wilt dat het zieke kind gezien wordt door een arts. Alleen komt het er op neer dat je als ambulanceverpleegkundige fraude moet gaan plegen om je doel te bereiken.