Studenten bouwkunde leren brandveilig bouwen
Voor de studenten van de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouwkunde in Hengelo maakt brandveilig bouwen vanaf dit schooljaar deel uit van het lesprogramma. In samenwerking met Brandweer Twente wordt in elk van de vier studiejaren aandacht besteed aan brand en brandgedrag. “Als bij de bouw rekening gehouden wordt met voorzieningen voor brandveiligheid, kan dit namelijk nogal wat “faalkosten” voorkomen” aldus onze collega Clemens Heuker of Hoek.
Kijken door de ogen van een brandweerman
Het programma “Brandveilig bouwen” is systematisch opgezet en zal aan de studenten van ieder studiejaar op een aantrekkelijke manier worden aangeboden. Niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk door deze toekomstige bouwers te laten kijken door de ogen van een brandweerman. Het unieke aan deze opzet is volgens organisator Laurens Welberg (Adviseur brandveiligheid bij Brandweer Twente) dat onze studenten dezelfde theoretische en praktische kennis opdoen als brandweermedewerkers die de training “Brandgedrag” volgen.
Vanwege het vernieuwende karakter is dit programma aangemeld voor de prestigieuze Jan van der Heyden Innovatieprijs.
Theorie steeds afgerond met praktijkopdracht
Veel onderwerpen komen aan de orde, zoals regelgeving (bijvoorbeeld brandveiligheid volgens het Bouwbesluit), algemene begrippen, kennis omtrent brandwerende materialen en deuren, bereikbaarheid en bluswater, rookafvoer, sprinklerinstallaties etc. Elk stuk theorie wordt afgerond met een praktijkopdracht. Zo zullen de studenten onder leiding van ervaren brandweerlieden bijvoorbeeld proefjes doen met brandend meubilair, maar ook zelf op pad gaan om een bestaand gebouw te inspecteren op brandveiligheid.
Wat zou je als student tijdens je opleiding meteen veranderen in het brandveilig bouwen? Als je door de ogen van een brandweerman kijkt, Wat zou je doen om brandveiliger te kunnen bouwen?