Ramen en deuren dicht, en dan...?

Auteur Topic: Ramen en deuren dicht, en dan...?  (gelezen 2871 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Gepost op: 6 mei 2013, 13:16:46
Ramen en deuren dicht, en dan...?

Thuisblijven, ramen en deuren gesloten houden blijkt niet altijd de juiste waarschuwing. In Wetteren was men binnenshuis zelfs niet veilig...
Één dode...

Afgelopen weekend ontplofte in de buurt van Wetteren, België, een trein met giftig gas, acrylnitril, aan boord. Na het ongeval werd in de regio gewaarschuwd voor luchtverontreiniging. Buurtbewoners dienden ramen en deuren gesloten te houden.

Maar dit bleek niet genoeg.

Een deel van het giftige gas kwam via het bluswater in het riool terecht waardoor het plots ook via putjes, kranen etc. binnenhuis kon komen. Met één dode tot gevolg. Een 64-jarige man kwam door het inademen van het giftige gas om het leven, terwijl hij in zijn huis was gebleven.

Bron + volledig persbericht:
http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/nieuws/2013/w19/ramen-en-deuren-dicht-en-dan.xml

Na aanleiding van de treinbrand in Wetteren. Dit verhaal moet ons toch aanzetten tot nadenken. Zijn we in Nederland niet te behouden met het vrijgeven van informatie over incidenten? Zeker bij incidenten met chemische stoffen die vrij komen, is het niet zaak dat we sneller naar buiten treden met informatie?




SniperEye

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 837
  • Geíntresseerde
Reactie #1 Gepost op: 6 mei 2013, 13:54:45
Discussie werd ook al gehouden na Moerdijk. Hoe zit het met mechanische lucht-installaties in bijvoorbeeld bejaardenhuizen.

In een programma op Discovery is dit onderwerp ook eens aan bod geweest. Die beste man sloot ramen en deuren, plakte kieren van kozijnen af, liet de badkuip vollopen met water voor voldoende drinkwater en deed alle afvoeren dicht.

Een ramp als deze is tamelijk zeldzaam en daardoor is er denk ik ook minder aandacht aan voorlichting. Wellicht moet er toch doorlopend campagne gevoerd worden. Risico's wegnemen kan ook, maar dat kost zo gruwelijk veel geld. Ik denk dat de kosten ervan niet opwegen tegen het verkleinen van de toch al kleine kans.