Ik ben zelf SPV (sociaal psychiatrisch verpleegkundige) op de pilot "Psycholance" te Amsterdam, en werk bijna 20 jaar met mensen met een psychiatrische aandoening en of verslavingsproblematiek.
Laten we voorop stellen dat mensen met een psychiatrische ziektebeeld ziek zijn, net zoals een patiënt met een CVA of andere somatische aandoening.
Betreffende vervoer van deze patiënten -volgens IGZ- ; spreken we over patiënten en deze behoren niet door politie ambtenaren vervoerd te worden, maar door terzake doende deskundigen.
Vanwege meerdere argumenten en beleid van IGZ is er sinds april 2014 een pilot "Psycholance" gestart in Amsterdam. De Psycholance is een ambulance met een dedicated team van zeer ervaren SPV'en. Wij vervoeren alle patiënten die ook maar enigszins verward of onrustig zijn, vanaf politiebureau, straat, kliniek etc.
Wij mogen sederen (vlg. LPA 8.0, protocol onrust) en fixeren indien nodig. Dit mag de SPV zelf inschatten en hoeft hier geen overleg over te voeren. Daarnaast kunnen wij de vitale functies controleren (wel minimaal; O2 en RR, hebben geen monitor aan boord) en corrigeren indien nodig. Bijvoorbeeld bij een ademdepressie O2 toedienen.
Daarnaast krijgen wij altijd ondersteuning van de politie collega's bij zeer onrustige of agressieve patiënten (indien wij dit nodig achten) en/of van ALS collega's bij verdenking van een somatisch probleem.
Tevens hebben wij regelmatig bijscholing betreffende fysieke afweervormen, klinische lessen etc. om onze kennis en kunde goed bij te houden.