Een stukje van internet geplukt:
Vaatvernauwing bemoeilijkt de doorstroming van bloed. Door vernauwing van de slagaders kan de hartspier te weinig zuurstof krijgen. Bij bijvoorbeeld sporten en fietsen krijg je dan pijn op de borst. Dit heet angina pectoris. Tijdens inspanning heeft het hart namelijk meer zuurstof nodig. Zo'n 100.000 Nederlanders hebben hier last van. Angina pectoris kan een voorbode van een hartinfarct zijn. Hart- en vaatziekten veroorzaken de meeste sterfgevallen.
Artsen onderscheiden 2 vormen van angina pectoris: stabiel en instabiel. Bij instabiele angina pectoris, die in rust optreedt, langer dan 15 minuten duurt of snel erger wordt, is met spoed behandeling in het ziekenhuis nodig.
Stabiele angina pectoris duurt meestal kort en is afhankelijk van de inspanning. Het kenmerkt zich door een zwaar drukkend gevoel op de borst en een benauwend of onrustig gevoel, angst en transpiratie. Een brandend gevoel dat optreedt wordt soms verward met maagklachten. De pijn op de borst kan uitstralen naar armen, nek, kaak of rug. Schouder, arm of pols kunnen een verdoofd gevoel krijgen.
Klachten treden meestal op tijdens lichamelijke inspanning (sport, traplopen, boodschappen doen), maar ook tijdens opwinding en boosheid, plotselinge temperatuurwisselingen van warm naar koud, spanning of stress, roken (wordt afgeraden), en na de maaltijd.
Het is raadzaam een dokter te raadplegen bij alle symptomen die op angina pectoris kunnen wijzen. Een arts kan door onderzoek vaststellen of u last heeft van angina pectoris. Behalve het advies om gezond te leven (goede voeding, niet roken, niet te veel alcohol, stress vermijden) geeft de arts u eventueel ook medicijnen.
Veel mensen hebben dat gevoel van uitstralen naar de linkerlichaamshelft. Dat zal je met een paniekaanval niet zien.
Christian