Kan er worden bezuinigd op het MMT?

Auteur Topic: Kan er worden bezuinigd op het MMT?  (gelezen 46943 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

dr snuggles

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 28
Reactie #120 Gepost op: 28 mei 2013, 19:53:48
Citaat van: 024 link=msg=1167215 date=1369728131

Bezuinigen op de ambulancezorg kan door De Vos de bijstand in te trappen.

Ik denk niet dat dit enige toelichting behoeft.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #121 Gepost op: 28 mei 2013, 20:01:10
Citaat
Welkom Ambulanceverpleegkundigen

De vakgroep ambulanceverpleegkundigen stelt zich tot doel om de beroepsgroep van ambulanceverpleegkundigen op een krachtige manier te positioneren als een kerndiscipline in de Nederlandse gezondheidszorg. Wij zetten ons daarnaast in voor excellente zorgverlening. Ook wil de vakgroep de belangen van ambulanceverpleegkundigen behartigen in de meest ruime zin van het woord.

http://ambulancezorg.venvn.nl/VakgroepAmbulanceverpleegkundigen.aspx

Citaat van: dr snuggles link=msg=1167362 date=1369758895

Alle genoemde wetteksten zijn mooi, maar zij geven slechts het kader aan waarbinnen een ambulanceverpleegkundige werkt. De handelingen die hierboven worden beschreven zijn de voorbehouden handelingen die een ambulanceverpleegkundige mag uitvoeren zonder tussenkomst of ondersteuning van een arts. Daarmee is de bevoegdheid afgegeven. Echter in de praktijk bestaat er ook nog zoiets als de wet BIG die stelt dat mensen ook bekwaam moeten zijn een handeling uit te voeren.

Een aantal voorbehouden handelingen zullen ambulanceverpleegkundigen in hun carriere niet/nauwelijks uitvoeren zoals de (naald)coniotomie.


Ontdek de verschillen? Mag of moet. Naaldconiotomie (prikken) of heelkundige (chirurgische) coniotomie (insnijding)

Citaat van: 024 link=msg=1166774 date=1369637731

Besluit van 29 oktober 1997, houdende nadere regels inzake deskundigheid van verpleegkundigen, ambulanceverpleegkundigen en mondhygiënisten op het gebied van voorbehouden handelingen (Besluit functionele zelfstandigheid)

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 mei 1997, CSZ/BenO-977333;

Gelet op artikel 39 van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg;

Gezien de adviezen van de Raad voor de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (adviezen van 14 juni 1995 en van 4 oktober 1996);

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 3

Onverminderd artikel 2, worden tot het gebied van deskundigheid van de ambulanceverpleegkundige gerekend het zonder toezicht door en tussenkomst van de opdrachtgever:
a. toepassen van electieve cardioversie;
b. toepassen van defibrillatie;
c. in- of extuberen van de luchtpijp met een orale of nasale tube;
d. toepassen van drainagepunctie bij een spanningspneumothorax;
e. verrichten van een coniotomie

Nota van toelichting

Algemeen

Het onderhavige besluit strekt tot uitvoering van artikel 39, eerste lid, van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg, hierna te noemen: de wet. Dit artikel biedt de mogelijkheid om bij algemene maatregel van bestuur vast te leggen dat (categorieën van) beroepsbeoefenaren beschikken over specifieke deskundigheid om zonder toezicht door of tussenkomst van de opdrachtgever, bepaalde voorbehouden handelingen uit te voeren.

De ambulanceverpleegkundige-opleiding van de Stichting Opleiding en Scholing Ambulancehulp verlening is zodanig ingericht dat de cursist aan het einde van de opleiding in staat is het beroep ambulanceverpleegkundige zelfstandig uit te voeren. Daarbij is de ambulanceverpleegkundige na het volgen van deze opleiding ook deskundig en bekwaam voor het functioneel zelfstandig uitvoeren van bepaalde voorbehouden handelingen.

De Raad wijst op de bijzondere omstandigheden waaronder ambulanceverpleegkundige voorbehouden handelingen verrichten. Deze bijzondere omstandigheden hebben niet alleen betrekking op het snel en doeltreffend uitvoeren van levensreddende voorbehouden handelingen, maar ook op het feit dat zij zelf bepalen of en zo ja welke voorbehouden handelingen moeten worden uitgevoerd, zonder de aanwezigheid van een arts.

Artikelsgewijs:

Artikel 3

De bijzondere deskundigheid die wordt geëist van de ambulanceverpleegkundige, stelt hoge eisen aan het inzicht in en het nemen van maatregelen die in spoedeisende situaties van levensbelang zijn voor de patiënt. Om over de vereiste deskundigheid te beschikken dient na de initiële opleiding tot verpleegkundige een aanvullende opleiding te worden gevolgd. De Stichting Opleiding en Scholing Ambulancehulpverlening (SOSA) is de enige, door de ambulancesector erkende, opleidingsorganisatie voor de ambulancehulpverlening in Nederland. De SOSA ontwikkelt en beheert de opleidingssystemen voor de ambulancesector, waaronder de post-initiële opleiding tot ambulanceverpleegkundigen. Inmiddels zijn de vakbonden, de Nederlandse Ambulance Vereniging en de Vereniging van Chef/Hoofdverpleegkundigen een samenwerkingsverband aangegaan. De partijen zijn overeengekomen een register van ambulanceverpleegkundige op te zetten en te beheren

Artikel 3

Electieve cardioversie is het door middel van toediening van een stroomstoot over de borstkas corrigeren van hartritmestoornissen. Electieve cardioversie wordt genoemd als voorbehouden handeling in artikel 36, negende lid, van de wet.

Defibrillatie is het door middel van een stroomstoot beëindigen van fibrilleren van een ventrikel. Defibrillatie wordt genoemd als voorbehouden handeling in artikel 36, tiende lid, van de wet.

In- en extuberen van een luchtpijp met een orale of nasale tube is het via de mond, in geval van een orale tube, of via de neus, in geval van een nasale tube, in de luchtpijp inbrengen of uit de luchtpijp verwijderen van een buis. Intuberen en extuberen zijn catheterisaties als bedoeld in artikel 36, vierde lid, van de wet.

Een pneumothorax is een ophoping van gas of lucht in de borstholte. Door het aanprikken van de long (bijvoorbeeld door een penetrerend voorwerp of een gebroken rib) ontstaat een luchtlekkage naar de pleuraholte waardoor de normale fysiologie wordt verstoord. Bij een pneumothorax kan een direct levensgevaar ontstaan. Dit gebeurt als bij in- en uitademing ter plaatse van de lekkage in de long een ventielmechanisme optreedt: bij iedere ademteug komt wel lucht in de pleuraholte, maar bij uitademing kan de lucht niet meer via de longen naar buiten. Hierdoor ontstaat er een steeds hogere spanning in de aangedane thoraxhelft (een spanningspneumothorax). In dat geval is het nodig dat de patiënt in de borst wordt gepuncteerd met behulp van een holle naald, teneinde de lucht te doen ontsnappen. De naald dient gedurende het
vervoer niet te worden verwijderd. Deze handeling behoort tot de voorbehouden handelingen van catheterisaties als bedoeld in artikel 36, vierde lid van de wet.

Bij een coniotomie wordt de ademweg vrijgemaakt door middel van het creëren van een opening in het strottehoofd via een dwarse insnijding tussen schild- en ringkraakbeen. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van een speciale daarvoor bestemde coniotomieset. Dit is een heelkundige handeling als bedoeld in atikel 36, eerste lid, van de wet.[/i][/b]


dr snuggles

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 28
Reactie #122 Gepost op: 28 mei 2013, 20:13:23
Citaat van: 024 link=msg=1166774 date=1369637731

Onverminderd artikel 2, worden tot het gebied van deskundigheid van de ambulanceverpleegkundige gerekend het zonder toezicht door en tussenkomst van de opdrachtgever:
a. toepassen van electieve cardioversie;
b. toepassen van defibrillatie;
c. in- of extuberen van de luchtpijp met een orale of nasale tube;
d. toepassen van drainagepunctie bij een spanningspneumothorax;
e. verrichten van een coniotomie

Nota van toelichting

ln de dagelijkse praktijk werken de ambulanceverpleegkundigen met protocollen. Protocollaire ambulancehulp is een onderdeel van de ambulancezorg. De zorg voor de patiënt zonder het direct uitvoeren van voorbehouden handelingen behoort ook tot de ambulancezorg. De meeste handelingen die door de ambulanceverpleegkundige worden uitgevoerd zijn verpleegkundige handelingen. Daarnaast worden geneeskundige handelingen verricht, waarvan een beperkt aantal tot de voorbehouden handelingen behoren. Het handelen wordt bepaald door het Landelijk Protocol Ambulancehulpverlening van het Nederlands Ambulance Platform en de Stichting Opleiding en Scholing Ambulancehulpverlening. Samenstelling en uitvoering van de protocollen bij de ambulancedienst gebeurt onder verantwoordelijkheid van artsen verbonden aan die ambulancedienst. Aan de hand van de protocollen stellen de ambulanceverpleegkundigen vast welke handelingen vereist zijn. De in een dergelijk protocol opgenomen algemene opdracht hoe in voorkomende situaties te handelen, wordt beschouwd als een opdracht van een arts. In situaties waarin de protocollen niet voorzien is er sprake van handelen in noodsituaties.


Volgens de de al eerdere geposte regelgeving zijn een aantal voorbehouden handelingen toegestaan voor ambulanceverpleegkundigen zonder tussenkomst of opdracht van een arts. In de bijbehorende nota van toelichting staat dat het handelen van de ambulanceverpleegkundige staat vastgelegd in het LPA. Hiermee ondervangt de wet de mogelijkheid om het LPA steeds aan te passen naar de nieuwste inzichten in de zorg zonder dat daar de wet voor gewijzigd hoeft te worden. De uit te voeren voorbehouden handelingen staan hierin ook omschreven. Hierin staat ook al omschreven dat intubatie slechts gebeurt door de ambulanceverpleegkundige bij een EMV van 1-1-1 tenzij de luchtweg niet op een andere manier vrij te maken zou zijn, dit ivm het steigen van de intracraniële druk bij intubatie zonder anesthesie. In eerdere versies van het LPA stond deze beperking niet. Nu internationale protocollen geen prioriteit meer leggen op intubatie bij een reanimatie is een dergelijke toevoeging in het LPA terecht en doet daarbij niets af aan de bekwaam of bevoegdheid van de ambulanceverpleegkundige.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #123 Gepost op: 28 mei 2013, 20:17:42
Citaat van: dr snuggles link=msg=1167393 date=1369763628
Ik denk niet dat dit enige toelichting behoeft.

Hoezo? Het is een functionaris met veel verschillende petten op;

a. als MMT arts heeft hij belangen;
b. als Medisch Manager Ambulancezorg heeft hij belangen;
c. als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg heeft hij belangen;
d. als voorzitter van de commissie Landelijk Ambulance Protocol 7.2 een bijzondere rol en verantwoording;
e. als lid van de Nederlandse Reanimatie Raad ondersteunt hij de mening dat intubatie de beste manier is om patienten te beademen. In het voorwoord van LPA stelt hij dat endotracheale intubatie geen toegevoegde waarde heeft, terwijl hij weet dat ambulanceverpleegkundigen meer doen dan uitsluitend reanimaties.

....en dan hij moet nog eens het belang van de patient dienen, zelfs als het om ernstige gewonde patienten gaat in reanimatiesetting. (die volgens jou toch al bijna dood zijn wat als vrijbrief gezien moet worden om alles te mogen doen onder de vlag van doder dan dood kan niet).

Dat soort mensen hebben veel te veel belangen en dragen actief bij aan al het onwerkbare geouwehoer en falende organisaties die mij als burger bakken vol met geld kosten. Ik heb ze het liefste in de bijstand omdat ik ze nu veel te veel betaal via zorgtoeslag en belastingen.


dr snuggles

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 28
Reactie #124 Gepost op: 28 mei 2013, 20:21:27
Het is eigenlijk heel eenvoudig:

De wet geeft de ambulanceverpleegkundige de bevoegdheid voor de voorbehouden handelingen en geeft eindtermen aan voor de opleiding tot ambulanceverpleegkundige.

Het LPA bepaalt aan de hand van de nieuwste inzichten wanneer handelingen mogen worden uitgevoerd.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #125 Gepost op: 28 mei 2013, 20:27:20
Citaat van: dr snuggles link=msg=1167408 date=1369764803
Volgens de de al eerdere geposte regelgeving zijn een aantal voorbehouden handelingen toegestaan voor ambulanceverpleegkundigen zonder tussenkomst of opdracht van een arts. In de bijbehorende nota van toelichting staat dat het handelen van de ambulanceverpleegkundige staat vastgelegd in het LPA. Hiermee ondervangt de wet de mogelijkheid om het LPA steeds aan te passen naar de nieuwste inzichten in de zorg zonder dat daar de wet voor gewijzigd hoeft te worden. De uit te voeren voorbehouden handelingen staan hierin ook omschreven. Hierin staat ook al omschreven dat intubatie slechts gebeurt door de ambulanceverpleegkundige bij een EMV van 1-1-1 tenzij de luchtweg niet op een andere manier vrij te maken zou zijn, dit ivm het steigen van de intracraniële druk bij intubatie zonder anesthesie. In eerdere versies van het LPA stond deze beperking niet. Nu internationale protocollen geen prioriteit meer leggen op intubatie bij een reanimatie is een dergelijke toevoeging in het LPA terecht en doet daarbij niets af aan de bekwaam of bevoegdheid van de ambulanceverpleegkundige.

Dat komt omdat er een commissie aan de slag is gegaan onder leiding van een MMT arts die zijn "toys for the boys" niet wil missen. De voorbehouden handelingen zoals vastgelegd in de Wet zijn door deze commissie helemaal overboord gedonderd.

De meeste medisch managers zijn bedrijfsartsen, die poepen de broek voel als ze weten dat zij eindverantwoordelijk zijn voor de ambulanceverpleegkundigen. Ze kunnen veilig in de leunstoel blijven hangen als ze weten dat de ambulanceverpleegkundigen geen handelingen uitvoeren die risicovol zijn. De voorzitter van de commissie die het zo besloten heeft is ook bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg.

Als belastingbetaler en betaler van zorgtoeslag heb ik een probleem. Ik betaal namelijk voor ambulancezorg en het MMT dubbelop. Omdat we betalen voor ambulanceverpleegkundigen die volgens de lettter van de Wet veel zelf mogen doen. Van de protocolcommissie mag het ineens niet meer en omdat de ambulanceverpleegkundige niet voldoende in staat is levens te redden geven we 20 miljoen euro per jaar uit aan het MMT, omdat die het wel kunnen en mogen.


dr snuggles

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 28
Reactie #126 Gepost op: 28 mei 2013, 20:28:24
Citaat van: 024 link=msg=1167410 date=1369765062
Hoezo? Het is een functionaris met veel verschillende petten op;

a. als MMT arts heeft hij belangen;
b. als Medisch Manager Ambulancezorg heeft hij belangen;
c. als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg heeft hij belangen;
d. als voorzitter van de commissie Landelijk Ambulance Protocol 7.2 een bijzondere rol en verantwoording;
e. als lid van de Nederlandse Reanimatie Raad ondersteunt hij de mening dat intubatie de beste manier is om patienten te beademen. In het voorwoord van LPA stelt hij dat endotracheale intubatie geen toegevoegde waarde heeft, terwijl hij weet dat ambulanceverpleegkundigen meer doen dan uitsluitend reanimaties.

....en dan hij moet nog eens het belang van de patient dienen, zelfs als het om ernstige gewonde patienten gaat in reanimatiesetting. (die volgens jou toch al bijna dood zijn wat als vrijbrief gezien moet worden om alles te mogen doen onder de vlag van doder dan dood kan niet).

Dat soort mensen hebben veel te veel belangen en dragen actief bij aan al het onwerkbare geouwehoer en falende organisaties die mij als burger bakken vol met geld kosten. Ik heb ze het liefste in de bijstand omdat ik ze nu veel te veel betaal via zorgtoeslag en belastingen.

Aangezien dit slechts insinuaties zijn over het functioneren van de genoemde MMA denk ik dat het verstandig is dat het moderator team deze post verwijdert.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #127 Gepost op: 28 mei 2013, 20:30:56
Citaat van: dr snuggles link=msg=1167417 date=1369765704
Aangezien dit slechts insinuaties zijn over het functioneren van de genoemde MMA denk ik dat het verstandig is dat het moderator team deze post verwijdert.

Dat denk ik niet. We leven in een vrij land. Dhr. de Vos is een (semi) publieke figuur, net als minister Opstelten of minister-president Rutte. Iedere burger heeft die vrijheid om iets te vinden.

Ik neem aan dat je ook geen websites en fora gaat aanschrijven zodra er iets vervelends staat over Opstelten, Teeven, Rutte enz. Er zijn veel burgers die hun kritiek spuien over het functioneren van deze heren, geloof me.


dr snuggles

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 28
Reactie #128 Gepost op: 28 mei 2013, 20:42:21
Citaat van: 024 link=msg=1167416 date=1369765640
Dat komt omdat er een commissie aan de slag is gegaan onder leiding van een MMT arts die zijn "toys for the boys" niet wil missen. De voorbehouden handelingen zoals vastgelegd in de Wet zijn door deze commissie helemaal overboord gedonderd.

De meeste medisch managers zijn bedrijfsartsen, die poepen de broek voel als ze weten dat zij eindverantwoordelijk zijn voor de ambulanceverpleegkundigen. Ze kunnen veilig in de leunstoel blijven hangen als ze weten dat de ambulanceverpleegkundigen geen handelingen uitvoeren die risicovol zijn. De voorzitter van de commissie die het zo besloten heeft is ook bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg.

Als belastingbetaler en betaler van zorgtoeslag heb ik een probleem. Ik betaal namelijk voor ambulancezorg en het MMT dubbelop. Omdat we betalen voor ambulanceverpleegkundigen die volgens de lettter van de Wet veel zelf mogen doen. Van de protocolcommissie mag het ineens niet meer en omdat de ambulanceverpleegkundige niet voldoende in staat is levens te redden geven we 20 miljoen euro per jaar uit aan het MMT, omdat die het wel kunnen en mogen.

Ik zal het nog 1 keer proberen.
Noch in het LPA noch door de gestelde opmerking van dr de Vos worden de ambulanceverpleegkundigen ingeperkt in het uitvoeren van hun levensreddende handelingen. Zij intuberen gewoon een reanimatie patient en vragen slechts het MMT ter plaatste als de intubatie of het vrijmaken van de luchtweg op de door hun beschikbare manieren niet lukt en zij het in het specifieke geval voor de patiënt toch noodzakelijk vinden dat de patiënt geintubeerd wordt. Het LPA voorziet er slechts in dat de voorbehouden handelingen niet worden toegepast in situaties waarin zij schadelijk zijn voor de patiënt. Dit is zoals genoemd in mijn eerdere post van de neurotrauma patiënt met een EMV > 1-1-1. Intubatie zonder anesthesie zal leiden tot een steiging van de intracraniële druk en mogelijk inklemming van het brein. Voorts is het geven van anesthesie een van de beste behandelingen voor een verhoogde ICP. Aangezien (zoals al in de wetgeving beschreven) anesthesie geven niet een voorbehouden handeling is voor ambulanceverpleegkundigen betekent dit dat zij niet de beste zorg kunnen leveren voor genoemde patiënt. De complexe zorg voor deze patienten groep valt daarmee buiten het competentie gebied van de ambulanceverpleegkundige.

De stelling dat het MMT overbodig zou zijn als de ambulanceverpleegkundige zijn voorbehouden handelingen onbeperkt zou uitvoeren is daarmee dus onterecht gepost.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #129 Gepost op: 28 mei 2013, 20:53:05
Citaat van: 024 link=msg=1167416 date=1369765640
Als belastingbetaler en betaler van zorgtoeslag heb ik een probleem. Ik betaal namelijk voor ambulancezorg en het MMT dubbelop. Omdat we betalen voor ambulanceverpleegkundigen die volgens de lettter van de Wet veel zelf mogen doen. Van de protocolcommissie mag het ineens niet meer en omdat de ambulanceverpleegkundige niet voldoende in staat is levens te redden geven we 20 miljoen euro per jaar uit aan het MMT, omdat die het wel kunnen en mogen.

Citaat
De totale kosten voor de ambulancezorg zijn in 201 1 met EUR 10 miljoen gestegen tot EUR 504 miljoen. De stijging van de totale kosten ad EUR 10 miljoen in de ambulancezorg wordt grotendeels veroorzaakt door een stijging van de personeelskosten ad EUR 2,5 miljoen en een stijging van de overige kosten ad EUR 5,5 miljoen bij de ambulancediensten. De stijging van de personeelskosten wordt grotendeels veroorzaakt door een stijging van de personeelskosten in het primaire proces van EUR 2 miljoen en wordt primair veroorzaakt door een stijging van het aantal FTE (zie tevens paragraaf 2.3.5 Personeelskosten uitgesplitst naar functie). De stijging van de overige kosten wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een stijging van de brandstofkosten (EUR 1,1 miljoen) en de incidentele kosten (EUR 3,8 miljoen) bij de
ambulancediensten.

Circa driekwart van de totale kosten betreffen de personeelskosten.

http://www.nza.nl/95826/100213/750111/Rapport_bekostigingsonderzoek_in_de_ambulancezorg.pdf

We kunnen in Nederland volstaan met goedkoper ambulancepersoneel aangezien ze niets meer mogen van hun baas dan de wijkverpleegkundige of de zuster in het ziekenhuis. Het antwoord wat er op gevonden is ambulanceverpleegkundigen een hoger salaris te geven dan andere verpleegkundigen en 20 miljoen euro extra uit te trekken voor vier helikopter MMT's die de levens moet redden door te intuberen of een coniotomie uit te voeren.

Als het MMT op de huidge wijze in stand moet blijven dient de ambulancesector grondig op de schop te worden genomen, zodat iedere verpleegkundige met AED diploma aan de slag kan bij de ambulancedienst en kan rekenen op MMT zodra er voorbehouden handeling noodzakelijk zijn om een leven te redden. In deze situatie kunnen alle Medisch Managers Ambulancezorg ook verdwijnen, omdat je dan meer hebt aan een goede, ouderwetse hoofdverpleegkundige.