CNV Ambulancezorg: nog geen actieCNV Publieke Zaak voert in ieder geval tot 21 maart geen actie in de ambulancezorg. Op 21 maart wordt er weer onderhandeld over de CAO Ambulancezorg. Leden van een andere betrokken bond voeren vanaf vandaag wel actie.
Op 11 februari hebben de bonden met de werkgevers afgesproken dat alle partijen hun leden raadplegen over het bod van de werkgever. De werkgevers zullen ook hun werknemers raadplegen. De werkgever heeft uitdrukkelijk aangegeven, dat het bod dat gedaan is op 11 februari géén eindbod is. CNV Publieke Zaak heeft de werkgever dan ook laten weten op 21 maart een nieuw bod te verwachten.
CNV Ambulancezorg heeft een enquête gehouden onder de leden. De leden zijn gevraagd een top 5 samen te stellen met punten die wel of niet met de nodige aanpassingen onderhandelbaar zijn. Er is een top 3 uit gekomen.
Belangrijke conclusie tot nu toe is dat de onderhandelingen uiterst stroef verlopen. Werkgevers en bonden staan ver uit elkaar. Toch wil CNV Ambulancezorg op donderdag 21 maart a.s. verder praten met de werkgevers over een nieuw bod. Al voorzien we dat het moeilijk wordt.
Waarom wordt het moeilijk?
CNV Ambulancezorg gaat voor een CAO met looptijd van 1 jaar. De ambulancewerkgevers willen een looptijd van 2 jaar. De bonden vinden dat te lang, juist omdat de sector en Nederland door de economische crisis volop in beweging is.
Wat zijn andere hete hangijzers?
Uit de enquête onder de CNV-leden blijkt dat ambulancemedewerkers erg hechten aan hun vaste standplaats. De leden vinden het belangrijk dat het dienstrooster op RAV niveau wordt opgesteld. Verder is er behoefte aan een beter, op de ambulancezorg toegesneden functiewaarderingssysteem. Deze drie hangijzers wegen zwaar voor CNV Ambulancezorg.
Top 3 uit enquête:
- Werken vanuit één vaste standplaats
CNV Ambulancezorg wil niet dat medewerkers worden verplicht om in eigen tijd naar en van een andere standplaats te reizen. De werkgevers stellen voor dat men in de toekomst maximaal anderhalf uur extra (heen en terug) naar en andere standplaats reist als dat roostertechnisch goed uitkomt. CNV Ambulancezorg wil dat iedereen gewoon vanuit één vaste standplaats blijft werken. Wij zijn niet tegen flexibiliteit, maar wel tegen eenzijdige flexibiliteit. Flexibel kan, maar wel mét een goede reiskostenvergoeding en compensatie van de extra reistijd.
- Regel de dienstroosters binnen de eigen regio
CNV Ambulancezorg ziet veel nadelen in het werkgeversvoorstel om voortaan op landelijk niveau afspraken te maken over de dienstroosters. Hier is juist maatwerk nodig! De dienstroosters worden nu door de Ondernemingsraden vastgesteld. Dat gaat meestal prima. De OR staat dicht bij het veld en heeft goed zicht op werknemers- en dienstbelang.
- Ontwikkel een goed functiewaarderingssysteem
De werkgevers aarzelen over de invoering van FWG 3.0. CNV Ambulancezorg wil verder overleggen over de nut- en noodzaak van een nieuw functiewaarderingsysteem. Vooral omdat er (nog) geen goede functiebeschrijvingen zijn voor collega’s op de zorgambulance en de rapid responders.
Wat nu?
Als bonden en werkgevers er tijdens het vervolgoverleg van donderdag 21 maart a.s. niet uitkomen, is het mogelijk dat voor een verlenging van de huidige CAO wordt gekozen. CNV Ambulancezorg vindt dat geen goede zaak, maar verslechtering van de arbeidsvoorwaarden ook niet!
CNV Ambulancezorg overweegt acties als de werkgever het bod van 11 februari niet aanpast.
http://www.mijnvakbond.nl/CNV-Ambulancezorg-nog-geen-actie?referrer=271