Brief naar werkgever AmbulancezorgTwee niet onderhandelbare punten in het overleg over de CAO Ambulancezorg komende donderdag zijn wat CNV Publieke Zaak betreft de standplaats en het dienstrooster. CNV Publieke Zaak heeft dit in een brief aan de werkgever laten weten.
CNV Ambulancezorg heeft een enquête onder de leden gehouden over punten die wel of niet onderhandelbaar zijn in het CAO-traject. De standplaats en het dienstrooster zijn wat de leden betreft niet onderhandelbaar. De onderhandelingen over de nieuwe CAO Ambulancezorg verlopen uiterst stroef. Toch wil CNV Ambulancezorg op donderdag 21 maart verder praten met de werkgevers over een nieuw bod. "Maar we gaan er vanuit dat het moeilijk wordt", zegt CNV Publieke Zaak onderhandelaar Marga Meere.
CNV Ambulancezorg vindt het volgende:
Standplaats
De werkgevers willen de werknemers voortaan op meerdere standplaatsen inzetten en verplichten om in eigen tijd maximaal anderhalf uur (2 x 3 kwartier) te gaan reizen zonder dat daar een goede reiskostenvergoeding in tijd en geld tegenover staat. Dit wordt afgewezen. Hier is sprake van eenzijdige flexibiliteit. Flexibel werken vanuit een andere standplaats kan, maar dan wel met een goede reiskostenvergoeding en compensatie van de extra reistijd.
Dienstroosters
CNV Publieke Zaak ziet veel nadelen in het werkgeversvoorstel om voortaan op landelijk niveau afspraken te maken over de dienstroosters. De dienstroosters worden nu naar tevredenheid door de OR vastgesteld. De OR staat dicht bij het veld en heeft goed zicht op het werknemers- en dienstbelang. Onze leden willen de huidige situatie niet veranderen.
In een brief aan werkgever AZN heeft CNV Publieke Zaak laten weten dat deze twee punten niet bespreekbaar zijn.
Download en lees de volledige brief
Andere belangrijke punten in het CAO-traject:
Particuliere overgangsregelingen en publieke FLO-aanspraken
- CNV Ambulancezorg wil dat iedereen die nu binnen de ambulancezorg werkt, de mogelijkheid krijgt om het AOW-gat te overbruggen. Het moet een collectief recht zijn en geen individuele gunst.
- Vanaf 55 jaar worden medewerkers niet meer verplicht om nachtdiensten te draaien, maar behouden uiteraard wel het recht om dat te doen.
- Het overheidsbeleid is nu om de bestaande levensloopregeling per 1 januari 2022 af te schaffen. Hierdoor ontstaat er een fiscaal probleem. 210% van de levensloop bruto wordt uitgekeerd in 2022. Als je dan al gebruik maakt van de levensloop ga je er dus fors op achteruit. Staat het geld gereserveerd voor later, dan krijg je nu in één keer alles uitbetaald. Dit bedrag moet je vastzetten om voor de overbrugging na 2022.
Fusie en reorganisatie
- Bij relatief kleine ambulancediensten is het niet of nauwelijks mogelijk om de vakbonden in te schakelen in geval van mogelijk ontslag door fusie en/of reorganisatie. De bonden komen pas aan tafel als er sprake is van ontslag van minimaal 20 werknemers. Dat vindt het CNV Ambulancezorg te hoog. CNV Ambulancezorg wil dat er bij élke reorganisatie, dus niet alleen wanneer het om 20 personen of meer gaat, de vakbonden betrokken worden.
FWG
- Werkgever AZN stelt voor om af te zien van de invoering van FWG 3.0. De invoeringsoperatie kost heel veel geld. HRM functionarissen moeten opgeleid worden in het FWG systeem. Daarnaast moeten de overige functies nog beschreven en gewogen worden. CNV Ambulancezorg beraadt zich hier op nog.
Werkgever AZN wil een looptijd van 2 jaar voor de nieuwe CAO
- Gezien de versobering van de secundaire arbeidsvoorwaarden en het uitblijven van verbeteringen van de primaire arbeidsvoorwaarden, is een looptijd van 2 jaar niet op zijn plaats, vindt CNV Ambulancezorg.
- Economische ontwikkelingen zijn te vluchtig om langdurige afspraken te maken.
Duurzame inzetbaarheid
- Het wel of niet verplicht stellen van de PAM komt aan de orde in de nog in te stellen paritaire commissie Duurzame Inzetbaarheid.
- Tweede loopbaanbeleid, vooral voor de diegenen, die na 2006 in de Ambulancezorg zijn gaan werken, die tot hun 67 jaar blijven werken.
- PLB-uren onder andere gebruiken voor heroriënteren op een andere loopbaan buiten de rijdende dienst.
ORT
Werkgever AZN stelt voor om de bestaande ORT-regeling niet te wijzigen. Daarnaast stelt AZN voor om bij iedere vorm van overwerk voortaan standaard 175% te vergoeden. Het CNV vindt dit een goed voorstel, mits de bijstelling niet nadelig uitpakt voor medewerkers die aanwezigheidsdiensten draaien. Een structurele achteruitgang voor deze groep medewerkers is niet acceptabel voor CNV Ambulancezorg.
http://www.mijnvakbond.nl/Brief-naar-werkgever-Ambulancezorg?referrer=1016