GRIP 3 Middel waterongeval (bootje overvaren, 2 doden) Westelijke Kanaalweg - Wemeldinge 12-08-2013

Auteur Topic: GRIP 3 Middel waterongeval (bootje overvaren, 2 doden) Westelijke Kanaalweg - Wemeldinge 12-08-2013  (gelezen 21923 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Twee doden bij aanvaring tussen tanker en motorjacht

Hansweert, 12 augustus 2013

Bij een aanvaring tussen een motorjacht en een binnenvaarttanker op het kanaal door Zuid-Beveland zijn vanmorgen 2 personen om het leven gekomen.
De aanvaring vond plaats rond 11:00 uur ter hoogte van de Postbrug op het kanaal door Zuid-Beveland. Het motorjacht verdween hierbij direct onder water. Op dat moment was onduidelijk hoeveel personen zich aan boord van het motorjacht bevonden.

Direct werd groot alarm geslagen. Om 11:04 uur werd KNRM station Hansweert gealarmeerd. Bij de grootschalige zoekactie zijn brandweerduikteams uit heel Zeeland, vijf ambulances, twee traumahelikopters, de OFFSAR reddingshelikopter van de firma Bristow helicopters, een Seaking uit Koksijde en diverse boten ingezet.

Brandweerduikers zochten rondom de tanker, terwijl diverse boten (waaronder de Jan van Engelenburg) op het kanaal zoekslagen hebben gemaakt. De Jan van Engelenburg fungeerde tevens als On-Scene-Coördinator (OSC). De OSC is verantwoordelijk voor een juiste afstemming en coördinatie op de plaats incident. Onze schipper werd ingezet als SAR Liaison. De SAR Liaison is een medewerker van de KNRM die namens de Kustwacht plaats neemt binnen een Veiligheidsregio voor ondersteuning van informatie uitwisseling en coördinatie van inzet van SAR (Search and Rescue) eenheden op of nabij het water.

Na enige tijd zoeken troffen brandweerduikers het eerste slachtoffer aan. Zij is op de kant gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, alwaar ze is komen te overlijden.

Het motorjacht bleek klem te zitten onder de binnenvaarttanker. Besloten werd om het jacht met behulp van enkele bergingsbedrijven en een hijskraan vanonder de binnenvaarttanker te trekken. Nadat dit gebeurd was werd rond 15:15 uur het tweede slachtoffer aangetroffen. Deze bevond zich nog aan boord van het motorjacht. Ook werd aan boord van het jacht een overleden hond aangetroffen.

Nadat duidelijk was geworden dat er verder geen personen vermist werden, is het jacht voor verder onderzoek naar Wemeldinge gesleept. De onderzoeksraad voor de veiligheid is ter plaatse een onderzoek gestart naar de toedracht van dit tragische ongeval. Ook de politie doet onderzoek naar de toedracht.
Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden van de slachtoffers.

Meer uitleg over de functie SAR Liaison:
http://www.knrm.nl/waar-wij-zijn/reddingstations/hoek-van-holland/materieel/?contentID=69A4AEAC

www.knrm.nl


Pino112

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,581
Eerste resultaten onderzoek aanvaring gastanker en motorjacht


Vlake (gemeente Reimerswaal) - De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval op maandagmorgen 12 augustus jl.

Rechercheurs hebben al diverse getuigen gehoord, onder andere mensen die in de buurt waren van het ongeval en bemanningsleden van de tanker. Verder maakt de politie gebruik van de walradarbeelden. Ook vindt een uitgebreid sporenonderzoek plaats waarbij de tanker en het motorjacht uitvoerig zijn onderzocht. Onder andere wordt gekeken naar de vaarsnelheden van de boten, een dode hoek berekening en of kan worden vastgesteld wat het zicht van de schippers - van zowel de tanker als van het motorjacht - is geweest.

Plaats ongeval
Tot nu toe is gebleken dat beide boten maandagmorgen van de Oosterschelde afkwamen en in zuidelijke richting over het Kanaal van Zuid-Beveland voeren. De tanker voer harder dan het motorjacht. De aanvaring vond aan de zuidzijde van de Postbrug plaats. De tanker heeft het jacht met de rechtervoorzijde geraakt en is hierbij minimaal beschadigd. Het jacht werd aan de linker achterzijde geraakt.

Reddingspoging
Na de aanvaring is het jacht vol met water gelopen en gezonken. Een bemanningslid van de tanker is tijdens een reddingspoging in het water gesprongen. Hij kon helaas de slachtoffers niet meer redden. Wel heeft hij een touw aan het gezonken jacht vastgemaakt, om te voorkomen dat de boot verder zou zinken of afdrijven.

Ruime ervaring
De politie heeft ook de bemanning van de tanker gehoord en onderzoek gedaan naar de ervaring van de schipper van het motorjacht. De omgekomen Hulstenaar (61) blijkt een ruime ervaring als schipper op het water te hebben. Verder was hij volledig gecertificeerd o.a. met Vaarbewijs II. Het motorjacht was ingeschreven in Gent (België) en sinds vele jaren eigendom van het omgekomen echtpaar.

Proces-verbaal
De definitieve uitkomsten laten nog even op zich wachten. Van de resultaten van het politieonderzoek wordt proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie beslist vervolgens of sprake is van een strafbaar feit en of het openbaar ministerie tot vervolging wil overgaan.