whale-yelp sirene

Auteur Topic: whale-yelp sirene  (gelezen 4876 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Karim

  • Gast
Reactie #10 Gepost op: 8 mei 2005, 23:52:23
Die regel is er (nog) niet. Officieel doen de Belgische diensten nog geen inzetten op Nederlands gebied, zoals geregeld met afspraken etc.


Mij is toch anders verteld want hier bij ons in't zuiden zijn wel degelijk afspraken gemaakt omtrend de grensoverschrijdende hulpverlening.

Vooral met de duitse hulpdiensten wordt hier goed samenwerkt, en daar omtrendt bestaan wel degelijk bepaalde regels, opgestelde door de bevoegde instantie's.
En die regels zijn zowel bij ambulancehulpverlening, als de politie, en de meldkamers in beide landen bekend.


Karim

  • Gast
Reactie #11 Gepost op: 9 mei 2005, 18:08:15
De RAV zuid-Limburg gaat wel België in (de dorpen van de gemeente Riemst nabij de grens, maar omgedraaid komt die Belgische dienst niet naar Nederland in voor spoedritten, al is het maar omdat de afstand gewoon veel te groot is.

Heel heel sporadisch gaat de 100 van Lanaken (net over de belgische grens, tegen maastricht aan) de grens met Holland over in in Maastricht hulp te verlenen.
Dit gebeurd echt maar heel zelden, en alleen als Maastricht niks vrij heeft, en we vanuit Heerlen en Geleen niet vws kunnen komen of niks vrij hebben.

De afstand van de standplaats van de 100 in Lanaken tot in de grens met Maastricht is trouwens nog geen 5 minuten.


harold

  • Gast
Reactie #12 Gepost op: 10 mei 2005, 12:23:16
Vakblad Incident van april 2005 inderdaad.


Karim

  • Gast
Reactie #13 Gepost op: 10 mei 2005, 13:46:35
I know, ik ken 't artikel uit de incident en ik ken Harry Koenen (hoofd van de rav hier) toevallig ook persoonlijk.

En het klopt ook wat er in het artikel staat, dat het maar nauwelijk voorkomt.

Er is hier in het verleden wat "gedoe" geweest omtrend het overschrijden van ambulance's uit de beide landen.
De Nederlandse ambu kreeg problemen met de MUG vanwege de handeling die de nederlandse avp uitvoerde, en andersom liep 't ook niet helemaal lekker.
Dus die samenwerking is toen stopgezet, en alleen als het echt niet anders kan dan gaat er nog wel 's een ambulance de grens over.


Karim

  • Gast
Reactie #14 Gepost op: 10 mei 2005, 14:05:27
Niet meer, is stop gezet omdat het niet werkte.


ffemt19

  • Adjudant (bevelvoerder)
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 798
  • We finish what others can't
    • Brandweer Lommel
Reactie #15 Gepost op: 10 mei 2005, 17:33:54
Vandaag stond er hier in de krant een artikel dat er gedurende een half jaar vanaf vandaag een belgische ambulance, eventueel een MUG en de brandweer (Alle hulpdiensten komen uit Maaseik-Belgisch Limburg) naar een bepaalde gemeente moeten rijden omdat een brug onderbroken is voor werken.

ffemt19
Go home we got it !!!  We finish what others can't


harold

  • Gast
Reactie #16 Gepost op: 10 mei 2005, 17:57:36
Het niet-inzetten van Belgische ambulances in Zuid-Limburg onder normale omstandigheden heeft vooral te maken met de locaties van de posten. Er is hier sprake van een eenzijdige samenwerkingsverband met de gemeente Riemst.

In andere grensregio's (Belgie/Nederland) is een goede samenwerking nog lang niet geregeld.
Alles is inmiddels uitgekauwd op papier, het geld is er, de middelen zijn er, de hulpverleners aan beide kanten van de grens zijn bereid om samen te werken, maar het wordt om onduidelijke redenen tegengehouden op ministerieel niveau.

Het valt op dat er veel meer bereikt wordt met de Duitsers dan met de Belgen. In verschillende regio's aan de grens met Duitsland (waaronder Zuid-Limburg) is er wel sprake van wederzijdse grensoverschrijdende inzetten. In het geval van Zuid-Limburg is alles netjes geregeld, tot aan het gebruik van optische/geluidssignalen toe.


Karim

  • Gast
Reactie #17 Gepost op: 10 mei 2005, 19:22:46
maar het wordt om onduidelijke redenen tegengehouden op ministerieel niveau.


Precies ja  >:(

Enige tijd geleden werd er gediscusieerd over de communicatie systemen in de landen in beide wagens.
De Belgische prive (100) diensten gaven toen aan dat het voor hun niet mogelijk was alle wagens op korte termijn met nieuwe communicatiemiddelen (C2000) uit te breidden.

Een Nederlandse RAV heeft toen aangekomen alle kosten op zich te nemen en dus de belgische ambulance's volledig gratis van C2000 apperatuur te voorzien.
Uiteraard waren de Belgische diensten daar heel blij mee, totdat ze van hogerhand (een of andere minister of parlementslid ofzo) kregen te horen dat hij dat niet wou, en het hele feest ging niet door  >:(


harold

  • Gast
Reactie #18 Gepost op: 10 mei 2005, 19:30:09
Klopt. De inspectie heeft aan Belgische zijde nog niet alles goedgekeurd, en men is bang dat Belgische eenheden straks in Nederland zitten, terwijl de Belgische paraatheid gewaarborgd moet blijven.
Het overheidsapparaat in Belgie is nogal hierarchisch en log. Er is nogal wat weerstand om de zaken formeel te regelen, terwijl de ambulances van beide landen bijna dagelijks de grens oversteken, niet alleen voor spoedvervoer maar ook steeds meer voor overplaatsingen.


Karim

  • Gast
Reactie #19 Gepost op: 14 mei 2005, 00:05:55
Vandaag stond er hier in de krant een artikel dat er gedurende een half jaar vanaf vandaag een belgische ambulance, eventueel een MUG en de brandweer (Alle hulpdiensten komen uit Maaseik-Belgisch Limburg) naar een bepaalde gemeente moeten rijden omdat een brug onderbroken is voor werken.


Gevonden :

Vorig jaar werkten Nederlandse en Belgische ambulancediensten samen om afgelegen Nederlandse dorpen te voorzien van medische hulp en ziekenvervoer.
De regio Eindhoven zat toen met een structureel tekort van vier ambulances.
Daarom werd de radioapparatuur van Nederlandse en Belgische ziekenwagens aangepast.
Volgens een Nederlandse verantwoordelijke maakt het niet uit wie de rit uitvoert.
Zolang de verstrekte zorgen optimaal zijn betaalt de verzekering zonder morren. Dat kan dus net zo goed een privé bedrijf zijn.

Volgens een nieuw akkoord zullen Belgische ambulances het komende halfjaar uitrukken naar drie Nederlandse grensdorpen als daar medische spoedhulp gevraagd wordt.
De drie dorpen, Roosteren, Illikhoven en Vissersweert zijn sinds kort grotendeels van Nederland afgesloten door werkzaamheden aan de brug over het Julianakanaal bij Roosteren.

De Belgische en Nederlandse overheid hebben een overeenkomst getekend die het uitrukken van Belgische ambulances mogelijk maakt.
Bij een spoedmelding komen Belgische ambulances ter plaatse om de patiënt te stabiliseren.
Ze wachten dan op de Nederlandse ziekenwagen, die de zorg overneemt. Alleen in zeer dringende gevallen neemt de Belgische ambulance de patiënt mee naar het ziekenhuis in Maaseik.