Interessant! Het was namelijk slechts een redenatie van me, blijkbaar een goede.
Eigenlijk kwalijk dat een simpele niveau 3 aspirant, weliswaar met verhoogde interesse in wetgeving, een APV feit onderuit kan halen. Dan moet een wetgever (het College in deze?) dat toch ook kunnen? Of is dit regelgeving op de gok (zolang het goed gaat...)?!
Tot slot vind ik het 'dreigende wanordelijkheden-artikel' overbodig cq. dubbelop. De wetgever heeft ons in artikel 124 Wetboek van Strafvordering al een vorderingsbevoegdheid gegeven, strafbaarstelling in artikel 184 en/of 185 Wetboek van Strafrecht.
Nou, een vordering mag ook gegeven worden om een strafbaar feit te doen stoppen. Artikel 2:2, derde lid van de model-APV bevat het geven van een bevel in een concreet geval. Overtreding van een dergelijk bevel wordt strafbaar gesteld via opname van artikel 2:2, tweede lid in artikel 6:2 van de (model)APV. Dus niet via 184 sr, de apv is immers geen wettelijk voorschrift zoals jij al zegt.
Ook in het proces- verbaal en de tenlastelegging moet het niet opvolgen van het politiebevel worden vervolgd op grond van overtreding van artikel 2:2 jo. het desbetreffende strafartikel van de gemeentelijke APV.
Wel heb je ook nog de volksoploop van 186 sr, Hiervan is sprake als een menigte zich verzamelt. De openbare orde hoeft niet te worden verstoord. HR 26-02-1991, NJ 1991, 512 en HR 14-01-1992, NJ 1992, 380.
Wat vaak voorkomt is dat bijvoorbeeld bij het uitschrijven van een bekeuring er iemand opdringerig aanwezig is, die persoon wordt gevorderd weg te gaan. Niet voldoen hieraan levert vaak een aanhouding en vervolging voor 184sr op, helaas gaat de verdachte dan lachend naar huis want vervolging op 184sr is niet mogelijk. (staat zelf zelfs een filmpje van zo'n situatie op 't forum)
Kortom: Je mag wel vorderen obv de APV, maar hier niet aan voldoen levert geen 184 op. Strafbaarstelling staat in de APV zelf! Een veel gebruikt artikel is 2.1 van de model APV die als het goed is alle gemeenten hebben nu.
Frank, 124 sv is een mooi artikel maar erg beperkt. Je hebt met 2.1 van de APV veel meer mogelijkheden, omdat ze daar de ambtsverrichtingen niet daadwerkelijk hoeven te hinderen. In dit geval betekent hinderen dat jij je werk echt niet kunt uitvoeren, zo is er een uitspraak over een flitscontrole die door een boer werd ingebouwd met tractoren zodat hij niet meer kon flitsen.
In de 2.1 / 2.2 APV is het opdringerig aanwezig zijn of aanstoot geven tot al voldoende...