Resistentie micro biologie

Auteur Topic: Resistentie micro biologie  (gelezen 5001 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Gepost op: 20 juni 2013, 20:30:43
Citaat van: 024 link=msg=1175210 date=1371642495
http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/opnieuw-gevaarlijke-schimmel-ontdekt-nu-in-woonhuizen-1.3874918

Nieuwe resistente schimmel gevonden in woonhuizen

Onderzoekers van het UMC St Radboud publiceren in het medisch tijdschrift Clinical Infectious Diseases de ontdekking van een nieuwe resistente aspergillusschimmel in Nederland. Ze hebben de schimmel niet alleen aangetroffen bij patiënten, maar ook in woonhuizen. Het is al de tweede resistente schimmelvariant die in korte tijd in Nederland is aangetroffen. Patiënten met deze resistente schimmels zijn moeilijk te behandelen.

De aspergillusschimmel kan verschillende ziekten veroorzaken bij de mens, waaronder een zeer ernstige longinfectie bij mensen met een verminderde weerstand. In samenwerking met alle UMC’s in Nederland hebben onderzoekers van het UMC St Radboud nu de opkomst vastgesteld van een nieuwe schimmelvariant die ongevoelig is voor de meest gangbare behandeling.


Het onderzoek wijst uit dat deze nieuwe schimmelvariant zich vanaf eind 2009 heeft verspreid over Nederland. Binnen één jaar werd de schimmel aangetroffen bij vijftien patiënten in zes verschillende ziekenhuizen. Om meer te weten te komen over de verspreiding hebben de onderzoekers vervolgens luchtmetingen verricht in twee ziekenhuizen en acht woonhuizen. De aspergillusschimmel maakt namelijk sporen die vrijkomen in de lucht en op die manier door de mens ingeademd kunnen worden. De schimmel komt van nature voor in de lucht, maar nu werden op alle locaties eveneens resistente aspergillussporen aangetroffen.

Ook de nieuwe resistente variant werd veelvuldig aangetroffen bij metingen in onder andere de hal, keuken, woonkamer en kelder van verschillende woningen. Daarnaast werd de nieuwe variant ook gevonden in de directe omgeving van deze woonhuizen.


De onderzoekers vermoeden dat de resistente schimmel ontstaat door het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen schimmels in de leefomgeving, zoals bijvoorbeeld bij gewasbescherming in de landbouw. Omdat de middelen die daar worden gebruikt sterk lijken op de geneesmiddelen voor de behandeling van patiënten, zijn de geneesmiddelen vervolgens niet meer werkzaam. De behandeling van deze patiënten wordt dus ernstig bemoeilijkt, als de ziekte wordt veroorzaakt door deze resistente schimmel.

Het is niet de eerste keer dat de onderzoekers een resistente variant van de aspergillusschimmel vinden. Al eerder werd een andere resistente variant aangetroffen, die zich in Nederland ook razendsnel heeft verspreid. Het is daarom van groot belang dat onderzocht wordt hoe de resistentie precies ontstaat in de omgeving en welke maatregelen genomen kunnen worden om resistentievorming te voorkomen.

http://www.umcn.nl/OverUMCstRadboud/NieuwsEnMedia/archief/2013/juni/Pages/Nieuweresistenteschimmelwoonhuizen.aspx


20-06-2013
De Partij voor de Dieren heeft het Kabinet vandaag gevraagd om een onmiddellijk verbod op vijf stoffen in bestrijdingsmiddelen.  Het gebruik van de stoffen heeft zeer waarschijnlijk geleid tot een nieuwe resistente schimmel die ernstige ziekten bij mensen veroorzaakt, waaronder longinfecties. Bestrijdingsmiddelen met deze stoffen worden op grote schaal gebruikt in onder andere de landbouw.

De resistente aspergillusschimmel verspreidt zich steeds verder over Nederland. De schimmel kan  ernstige longinfecties veroorzaken bij mensen met een minder goede weerstand, komt in de lucht voor, maar er zijn nu ook sporen in woonhuizen en -wijken gevonden. Deze resistente schimmel verspreidt zich met een snel tempo. Vooral mensen met een lage weerstand zijn vatbaar voor de resistente schimmel. Deze kan verschillende ziekten, waaronder ernstige longinfecties veroorzaken. Patiënten zijn vanwege de resistentie zeer moeilijk te behandelen, wat tot levensbedreigende situaties kan leiden.

Uit onderzoek blijkt dat de resistente schimmels moleculair sterk lijken op verschillende soorten schimmelbestrijdingsmiddelen, ook wel fungiciden. De vijf fungiciden zijn vanaf 1990 op de Nederlandse markt toegelaten. Deze middelen (tebuconazool, epoxiconazool, difenoconazool, bromuconazool en propiconazool) worden in de landbouw op grote schaal gebruikt om schimmels te bestrijden bij de teelt van bijvoorbeeld groenten als spitskool en winterwortel.

De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor een verbod op fungiciden vanwege het ontstaan van gevaarlijke resistentie van schimmels. De minister van VWS beloofde meer onderzoek, en beloofde herhaaldelijk om het probleem aan te pakken, maar daar is tot nu toe niets van terecht gekomen. De partij vindt dat de minister in het licht van dit nieuwe wetenschappelijke onderzoek onmiddellijk in actie moet komen. De middelen die zeer waarschijnlijk zorgen voor deze resistentie moeten wat Esther Ouwehand betreft direct van de markt worden gehaald.

Esther Ouwehand: “Nederland staat in de top drie van de wereld als het gaat om gifgebruik in de landbouw. Steeds meer onderzoek toont aan dat mensen hier letterlijk ziek van worden. Dat is gewoon niet aanvaardbaar. Het gif dat zeer waarschijnlijk de resistentie bij schimmels veroorzaakt, moet per direct van de markt worden gehaald. Economische belangen mogen niet prevaleren boven de volksgezondheid”.

https://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/7505/gebruik-landbouwgif-oorzaak-resistente-schimmel-




oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #1 Gepost op: 20 juni 2013, 20:32:07
Citaat
Een nieuwe schimmel rukt op in Nederlandse woonhuizen, de resistente aspergillusschimmel. Dat schrijver onderzoekers van het UMC St Radboud in het medisch tijdschrift Clinical Infectious Diseases. Mensen met een zwakke gezondheid kunnen er ernstig ziek van worden.

Het is al de tweede resistente schimmelvariant die in korte tijd in Nederland is aangetroffen. Patiënten met deze resistente schimmels zijn moeilijk te behandelen.

Meer + video TV uitzending 1Vandaag: http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/46255/ernstige_longinfecties_door_nieuwe_schimmel


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2 Gepost op: 20 juni 2013, 20:37:12
Citaat
Een nieuwe multiresistente variant van de Aspergillus fumigatus is op verschillende plaatsen in Nederland opgedoken. Onderzoekers hebben de schimmel niet alleen aangetroffen bij patiënten, maar ook in en rond woningen.

Patiënten met de schimmel zijn moeilijk te behandelen. Azolen zoals voriconazol, itraconazol en posaconazol werken niet. Dat blijkt uit een publicatie  in Clinical Infectious Diseases van Jan van der Linden e.a. van het UMC St Radboud in Nijmegen, die in samenwerking met alle umc’s in Nederland de opkomst van de nieuwe schimmelvariant in kaart hebben gebracht.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/133663/resistente-schimmel-rukt-op.htm

10.1093/cid/cit320 Aspergillosis due to Voriconazole Highly Resistant Aspergillus fumigatus and Recovery of Genetically Related Resistant Isolates From Domiciles http://cid.oxfordjournals.org/content/early/2013/06/14/cid.cit320


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #3 Gepost op: 20 juni 2013, 20:57:25
20-06-2013
Vragen van het lid Ouwehand (Partij voor de Dieren) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de staatssecretaris van Economische Zaken over resistente schimmel bij patiënten en in huizen als gevolg van landbouwgif

1. Heeft u kennis genomen van het onderzoek van de Radboud Universiteit [1] waaruit blijkt dat er een nieuwe resistente schimmel is aangetroffen in Nederland, niet alleen bij patiënten maar ook in woonhuizen? Zo ja, hoe beoordeelt u dit?

2. Kunt u bevestigen dat deze schimmel verschillende ziekten kan veroorzaken bij de mens, waaronder een zeer ernstige longinfectie bij mensen met een verminderde weerstand, en dat deze patiënten vanwege de resistentie zeer moeilijk te behandelen zijn?

3. Kunt u tevens bevestigen dat dit de tweede resistente schimmel is die de onderzoekers hebben gevonden, en dat beide schimmels zich razendsnel over het land verspreiden? Zo ja, hoe beoordeelt u dit, en welk risico ziet u hierbij voor de volksgezondheid?

4. Is het bekend hoeveel mensen er inmiddels zijn overleden vanwege schimmels die resistent zijn? Zo nee, waarom niet en bent u bereid dit te onderzoeken?

5. Deelt u het vermoeden van de onderzoekers dat de resistente schimmel ontstaat door het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen schimmels in de leefomgeving, zoals bijvoorbeeld bij gewasbescherming in de landbouw? Zo nee, waarom niet en welke wetenschappelijke onderbouwing heeft u hierbij? Zo ja, welke consequenties verbindt u hieraan?

6. Kunt u bevestigen dat ook uit de Nethmap 2012 [2] blijkt dat resistente schimmels een steeds groter probleem wordt, dat bij ongeveer 10% van de patiënten die last hebben van schimmels resistentie wordt aangetroffen, en dat vermoed wordt dat de oorzaak voor de zich verspreidende resistentie het gebruik van azolen in de leefomgeving is?

7. Kunt u bevestigen dat uit de Nethmap blijkt dat de resistentie in de schimmels moleculair sterk lijkt op vijf typen fungiciden die tussen 1990 en 1996 zijn toegelaten op de Nederlandse markt door het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), namelijk tebuconazool, epoxiconazool, difenoconazool, bromuconazool en propiconazool, en dat een oorzakelijk verband tussen de resistentie en het gebruik van deze fungiciden in de landbouw dus zeer waarschijnlijk is? Zo nee, waarom niet, en hoe zit het dan?

8. Kunt u inzicht verschaffen in het totale gebruik van middelen op basis van deze stoffen in Nederland sinds 1990, en kunt u dit correleren aan de ontwikkeling van de resistentie van schimmels? Zo nee, waarom beschikt u niet over deze gegevens, en bent u bereid om op korte termijn hier onderzoek naar uit te voeren?

9. Kunt u bevestigen dat onderzoekers zoals de heer Verweij van het Universitair Medisch Centrum St Radbouw al jaren, in ieder geval sinds 2009, aandacht hebben gevraagd voor dit probleem, en hebben aangedrongen op maatregelen in de landbouw, om dit urgente probleem aan te pakken [3]?

10. Kunt u uiteenzetten hoe u op deze oproepen heeft gereageerd en welke maatregelen u heeft getroffen om de resistentie van schimmels door het gebruik van azolen binnen en buiten de landbouw aan te pakken? Zo nee, waarom niet?

11. Op vragen uit 2010 van mijn fractie over dit onderwerp [4] heeft u toegezegd dat de NVWA onderzoek zou doen naar de resistentie van schimmels en het verband hierbij met het gebruik van azolen binnen en buiten de landbouw, hoe staat het nu met dit onderzoek? Indien dit onderzoek ondertussen is afgerond, waarom is de Kamer daar dan niet over geïnformeerd, conform uw toezegging? Indien dit onderzoek nog niet is afgerond, wanneer zal dat dan wel het geval zijn en waarom heeft dit zolang geduurd?

12. In 2011 heeft u beloofd [5] dat in het Nationaal Actieprogramma (NAP) uiteengezet zou worden hoe u de problematiek van resistentie van schimmels voor azolen in de landbouw zou willen aanpakken, waarom heeft u dit niet gedaan?

13. In 2011 heeft u ook gezegd dat er op Europees niveau een expert meeting georganiseerd zou worden door het Europese Centrum voor infectieziekten (ECDC), waar zou worden gesproken over de relatie tussen de opkomst van deze resistente schimmel en het gebruik van azolen, wat waren de uitkomsten van deze meeting en welke ontwikkelingen hebben zich sindsdien op Europees niveau voorgedaan?

14. Kunt u uitleggen waarom er ook in uw Tweede Nota Duurzame Gewasbescherming geen aandacht wordt geschonken aan de problematiek van resistentie van schimmels voor azolen in de landbouw?

15. Op welke manier wilt u de problematiek van resistentie van schimmels voor azolen in de landbouw (alsnog) gaan aanpakken?

16. Bent u bereid om middelen op basis van tebuconazool, epoxiconazool, difenoconazool, bromuconazool en propiconazool onmiddellijk van de markt te halen en de toelating in te trekken uit het oogpunt van de volksgezondheid? Zo nee, waarom niet? zo ja, op welke termijn en wijze?

17. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het Notaoverleg over de Tweede Nota Duurzame Gewasbescherming van 1 juli 2013?

1] http://www.umcn.nl/OverUMCstRadboud/NieuwsEnMedia/archief/2013/juni/Pages/Nieuweresistenteschimmelwoonhuizen.aspx

2] www.swab.nl/swab/cms3.nsf/uploads/E8426668DC9BC944C1257A24006252DE/$FILE/Nethmap_Maran_2012.pdf

3] http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/6/Bron-schimmelresistentie-in-Nederland-1026884W/

4] Tweede Kamer, vergaderjaar 2009–2010, Aanhangsel 3271

5] KS 28286 nr 536


JJ75

  • Geinteresseerde kritische burger, en weer BHV'er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,833
Reactie #4 Gepost op: 21 juni 2013, 11:19:37
Best wel tot nadenken zettend.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #5 Gepost op: 21 juni 2013, 12:21:03
Citaat van: JJ75 link=msg=1176041 date=1371806377
Best wel tot nadenken zettend.

Dit nieuws heeft mij wel bewogen om eens dieper in dit onderwerp te duiken. Ik heb een rothekel aan griezels die je met het blote oog niet kan zien die longweefsel compleet verwoesten.

Afgelopen week hebben wetenschappers een andere studie gepubliceerd. Het gaat om een sterk verwant familielid van de Aspergillus Fumigatus. Als je het doorleest geeft het alles behalve gemoedsrust, eerder een reden tot veel meer zorgen.

Barrs VR, van Doorn TM, Houbraken J, Kidd SE, Martin P, et al. (2013) Aspergillus felis sp. nov., an Emerging Agent of Invasive Aspergillosis in Humans, Cats, and Dogs. PLoS ONE 8(6): e64871. doi:10.1371/journal.pone.0064871 http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0064871


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #6 Gepost op: 21 juni 2013, 12:42:57
Citaat
Resistentie tegen antibiotica stijgt alarmerend
Ziekenhuizen moeten actie ondernemen tegen de alarmerende hoge resistentie van verschillende antibiotica. Dat blijkt uit een rapport van de stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) dat vandaag verschijnt. Ook in de eerste lijn stijgt de resistentie van antibiotica. lees verder
bron: Zorgvisie


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #7 Gepost op: 21 juni 2013, 12:51:41
Voor de liefhebbers, het volledige rapport (zie vorige bericht van RadeR):
http://www.swab.nl/swab/cms3.nsf/uploads/DD05C578BE6B66E6C1257B910039065E/$FILE/Nethmap_MARAN_2013%20def_web.pdf

(klikken op voorbeeldlink, upload is erg recent, een half uur oud)


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #8 Gepost op: 22 juni 2013, 00:02:00
Citaat van: 024 link=msg=1176051 date=1371810063
Dit nieuws heeft mij wel bewogen om eens dieper in dit onderwerp te duiken. Ik heb een rothekel aan griezels die je met het blote oog niet kan zien die longweefsel compleet verwoesten.

Mucor.
Arts  www.alphalog.nl


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #9 Gepost op: 24 juni 2013, 10:42:16
De resultaten van NethMap/MARAN 2013 laten zien dat antibioticaresistentie in Nederland een stijgende trend vertoont, zowel in de ziekenhuizen als in de eerstelijn. Volgens de samenstellers van het rapport is aangescherpt beleid noodzakelijk om deze ontwikkeling een halt toe te roepen, vooral ten aanzien van laatstelijns antibiotica. Bemoedigend is de afname van de verkoop van antibiotica voor dieren met 56 procent ten opzichte van 2007 en de daarmee gepaard gaande daling van resistentieniveaus in dierlijke organismen.

Het NethMap/MARAN-rapport 2013 is op 21 juni gepresenteerd tijdens het jaarlijkse symposium van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). Het humane gebruik van antibiotica is de afgelopen tien jaar met 15 procent toegenomen van 9,86 naar 11,34 DDD/1000 inwoners/dag (DDD staat voor een standaard dagdosering). In de Nederlandse ziekenhuizen lijkt het gebruik zich na een stijging in de jaren 2002-2009 echter te stabiliseren. Het systemisch antibioticagebruik in Nederland is met 0,97 DDD/1000 inwoners/dag nog steeds het laagst van alle Europese landen.
Het rapport spreekt van een alarmerend hoge resistentie tegen een aantal gangbare antibiotica, zoals amoxicilline. Steeds vaker wordt multiresistentie waargenomen bij gecompliceerde urineweginfecties, waardoor het steeds lastiger wordt om patiënten met deze infecties adequaat te behandelen.

De resistentie tegen E. coli is toegenomen zowel op intensive-careafdelingen als in de eerstelijn. Zorgwekkend is het gevonden resistentiepercentage van 14 procent tegen ciprofloxacine. Omdat het voorkomen van resistentie varieert in de tijd en tussen ziekenhuizen is het van groot belang voor ieder ziekenhuis de resistentie in kaart te hebben en een eigen antibioticabeleid te bepalen. In deze context is het instellen van een antibioticateam in ieder ziekenhuis, zoals geadviseerd door SWAB in het visiedocument 2012, cruciaal. Deze antibioticateams moeten in 2014 operationeel zijn.

Veterinaire sector

Voor de tweede keer wordt het gebruik van en de resistentie tegen antibiotica bij dieren gezamenlijk gerapporteerd met de humane gegevens. Ten opzichte van 2007 is de verkoop van antibiotica voor dieren afgenomen met 56 procent. Het gebruik van fluoroquinolonen en 3e en 4e generatie cefalosporines is tot een minimum beperkt. Cefotaxime-resistentie in E. coli van vleeskuikens is in de periode 2007-2012 verminderd van 20 naar 5,8 procent. Van alle E. coli bij voedselproducerende dieren is 37 procent resistent tegen amoxicilline en 4,9 procent resistent tegen ciprofloxacine.
E. coli-bacteriën die enzymen (ESBLs) produceren die antibiotica afbreken, werden frequent aangetroffen in kippen, varkens en koeien.

De dominante humane ESBL-variant (CTX-M-15) werd slechts incidenteel (3,8 procent) in dierlijke faeces aangetroffen. In vleesproducten werd deze enzymvariant in 1 procent aangetoond. De meest voorkomende variant in dieren en vlees was CTX-M-1. In verband met de zorg over een bijdrage vanuit dieren en voedsel aan problemen bij de mens, is nadere typering van deze stammen gewenst. Hoewel in dierlijke organismen de resistentieniveaus nog altijd hoog zijn, vertonen deze in 2012 in de breedte neergaande tendensen. Dit is toe te schrijven aan de daling van het antibioticumgebruik.

Het NethMap/MARAN rapport is samengesteld door Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM en de Central Veterinary Institute, onderdeel van Wageningen UR. NethMap verschijnt dit jaar voor de tiende maal. Het is de tweede keer dat deze humane gegevens uit NethMap) gezamenlijk worden gepresenteerd met veterinaire gegevens uit MARAN. MARAN monitort gebruik van en resistentie tegen antibiotica in de dierensector al sinds 1998.

http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2013/Antibioticaresistentie_in_Nederland_neemt_toe