Gelet op het resultaat blijkt de huidige aanpak met de huidige middelen bij dit soort constructies niet al te succesvol te zijn. Als er in grote getale meerdere van dit soort of vergelijkbare constructies zijn zou het de moeite waard kunnen zijn om te onderzoeken hoe dit soort doorslagen te voorkomen en om methoden/technieken te ontwikkelen om dit soort branden met name in de beginfase effectiever te kunnen aanpakken.
In o.a. de scheepvaart wordt bij beginnende branden in moeilijk toegankelijke ruimten op zeer grote schaal en vaak succesvol gewerkt met blusgassen. Dit vereist wel een redelijk afgesloten ruimte en een adequate aanvoer van blusgassen. Misschien is het zinvol eens in deze richting weliswaar in aangepaste vorm en uitvoering te gaan denken.
Blusgassen?? Klinkt leuk, maar je bent net zover. Je hebt een brand die zich ergens bevindt, ergens tussen vloeren in verborgen ruimtes. Je hebt een oud pand, met allerlei kieren en gaten. Die stop je niet dicht. Blusgas is leuk, maar voor kleine ruimtes. Het haalt niets uit met dit soort grote panden.
Dan zou je een blusgas inzetten, is de brand nog niet uit. Sterker, je gaat wellicht een gevaarlijkere situatie laten ontstaan. Je hebt geen rook meer, je weet dus echt niet meer waar de brand zou kunnen zitten. Maar je hebt nog wel een grote bak met hitte in een pand in allerlei verborgen ruimtes. Hitte die ligt te wachten op de perfecte combinatie om dan explosief tot ontbranding te komen
Er zijn inmiddels genoeg voorbeelden dat in verloop van tijd het dan alsnog geheel misgaat. Vannacht in Amsterdam nog. Soms is het gewoon niet anders en moet je bij voorbaat al stellen dat je het pand moet opgeven.