Geluidsoverlast door kattenverjager en mosquito's met 140dB

Auteur Topic: Geluidsoverlast door kattenverjager en mosquito's met 140dB  (gelezen 22988 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #20 Gepost op: 28 juni 2013, 08:52:21
Citaat van: Rolanddeg link=msg=1178597 date=1372384172
- En nog een rijtje om na te kunnen gaan hoe hard de 140dB (=decibel) van zo'n kattenverjager wel niet is:
20dB: een heel stil en verlaten bos met windkracht 0
30dB: dat zelfde bos, maar dan met een fluitend vogeltje in de verte
40dB: zacht gefluister
50dB: omgevingsgeluid in een kantoor
60dB: rustig gesprek op 1 meter afstand
70dB: voorbij rijdende vrachtwagen op 10 meter afstand met 80km/u
80dB: spelende klas met kinderen (85dB = arbogrens om gehoorbescherming te dragen)
90dB: maximaal volume van muziek op MP3 speler
100dB: discotheek volume
110dB: rock-concert
120dB: pneumatische boorhamer op 1 meter afstand
130dB: pijngrens
140dB: laag overvliegende straaljager
150dB: scheurende trommelvliezen

Even nuanceren. De 140dB van de laag overvliegende straaljager is geen 140dB meer als hij minder hoog over vliegt. Dus dat apparaat kan wel 140dB produceren, maar ik denk dat geen mens er met zijn hoofd naast gaat liggen. De vraag is dan ook hoeveel dB er over blijft als je er, laten we zeggen, 10 meter van verwijderd bent. Voor- of achterzijde zal ook ongetwijfeld een verschil maken, net als bij luidsprekers.

Waar komt die 140dB overigens vandaan? Ik heb dat nog nergens concreet gelezen...


vragen

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 35
Reactie #21 Gepost op: 28 juni 2013, 10:14:51
140 decibel staat in de advertentie van het apparaat:

http://www.mijnbestand.nl/Bestand-WCRQOZ8N3SVL.pdf


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #22 Gepost op: 28 juni 2013, 10:55:48
Citaat van: vragen link=msg=1178413 date=1372355669
De politie handhaaft helaas niet op geluidsoverlast door een hoge pieptoon van maar liefst 140dB. Wat zijn de regels en beleid hierin? Wanneer ik 140dB Mozart ga draaien dan wordt naar alle waarschijnlijkheid op een gegeven moment de geluidsapparatuur in beslag genomen. Onze dochter heeft haar oren tot bloedens toe open gekrabd nadat zij geluid van de kattenverjager hoorde....

Oorsuizen/tinnitus door kattenverjager:

http://www.radio1.nl/items/81308-ziek-van-kattenverjager

Misschien is het een gek idee maar als je in de Regio Rotterdam - Rijnmond woon zou je de DCMR misschien kunnen raadplegen.
De DCMR verrichten bij grote evenementen namelijk metingen en kunnen hier tegen optreden.
Woon je in een andere regio zou je opzoek kunnen gaan naar een instantie gelijkend op onze DCMR of hun vragen bij wie je in jou regio terecht kan.

http://www.dcmr.nl/nl/wonenenmilieu/geluid/index.html
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Rolanddeg

  • Docent, kerninstructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,300
  • Bee-doo Bee-doo
    • De Groot Brandwachten
Reactie #23 Gepost op: 28 juni 2013, 15:02:28
Citaat van: Hunter link=msg=1178610 date=1372402341
Even nuanceren. De 140dB van de laag overvliegende straaljager is geen 140dB meer als hij minder hoog over vliegt. Dus dat apparaat kan wel 140dB produceren, maar ik denk dat geen mens er met zijn hoofd naast gaat liggen. De vraag is dan ook hoeveel dB er over blijft als je er, laten we zeggen, 10 meter van verwijderd bent. Voor- of achterzijde zal ook ongetwijfeld een verschil maken, net als bij luidsprekers.

Waar komt die 140dB overigens vandaan? Ik heb dat nog nergens concreet gelezen...
De algemeen aanvaarde meetmethode is dat je volumes van dergelijke apparaten op exact 1 meter afstand meet in een testopstelling. Als je direct tegen het apparaat gaat meten krijg je hele vreemde resultaten niet niet te verkopen zijn.

Om nog even antwoord te geven op het volume op 10 meter afstand: dit is theoretisch wel te beredeneren. Algemeen gegeven is dat het volume bij iedere verdubbeling van de afstand met ongeveer 6dB afneemt. Dit is theoretisch, omdat omgevingsfactoren een te groot belang hebben om een exacte berekening te maken.
140dB op 1 meter --> 133dB op 2 meter --> 127dB op 4 meter --> 121dB op 8 meter --> 115dB op 16 meter.

We kunnen dus concluderen dat het volume op 10 meter alsnog ruim 115dB is(+/-3dB). Vind ik toch een erg vervelend volume...

En betreffende de straaljager welke ik in mijn tabelletje heb ingevuld: ik moest iets invullen om een referentiekader te scheppen. Ik hoop dat ik ermee duidelijk heb kunnen maken dat 140dB luid is, érg luid zelfs.


vragen

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 35


vragen

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 35
Reactie #25 Gepost op: 1 juli 2013, 21:47:27
Veroorzaken piepende kattenverjagers gehoorklachten?
RONALD VELDHUIZEN - 01/07/13, 00:00
De kattenmosquito, een luid piepend apparaatje, jaagt ongewenste gasten zoals poepende katten de tuin uit. Onbedoeld blijken kinderen en sommige volwassenen de pieptoon ook te horen. Leidt dat tot gezondheidsproblemen?

Het principe achter de kattenmosquito is hetzelfde als dat van een hondenfluitje: mensen horen het ultrasone geluid niet. maar voor
andere beesten is het luid en duidelijk. De pieptoon van de kattenverjager kan echter zo laag afgesteld worden dat ook volwassenen
hem horen.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit krijgt jaarlijks klachten van bezorgde mensen. Een van hen nam contact op met de Volkskrant: hij heeft last van oorsuizen - officieel tinnitus - en vreest dat hij door de kattenmosquito van zijn buurvrouw gehoorschade heeft opgelopen.

Dat zou kunnen, zegt Jan de Laat, klinisch-fysicus en audioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 'Als je bijvoorbeeld elke dag opnieuw 80 decibel aanhoort, kan er gehoorschade ontstaan.' Hij heeft het dan over decibel A: 'Dat is gecorrigeerd voor het menselijk gehoor.

Hoe luid is dat, 80 dB(A)? Een keukenblender, maaimachine of een haardroger. Of de pieptoon van de kattenverjager ook in dat rijtje
past is onduidelijk. We testen het apparaat daarom in het geluidslab van het LUMC. De Laat plaatst de meetapparatuur op een meter afstand. Met een scherpe piep begint de mosquito te loeien, waarna de toonhoogte klimt. De audioloog leest de geluidsmeter af: 'Tussen de 70 en 80 dB(A).'

Dat duidt niet per se op schade. 'Deze waarden gelden enkel op een meter afstand. Hoe verder, hoe meer het geluid afzwakt, juist bij hoge tonen', zegt De Laat. Hij raadpleegt een collega, die aan het rekenen slaat. Uit die analyse blijkt dat op tien meter afstand van de geluidssterkte nog maar 60 dB(A) overblijft, en op twintig meter afstand slechts 54 dB(A). 'Dat is best hard', zegt de collega. Maar gehoorverlies krijg je er niet van, dat weten ze beiden zeker.

Het sluit volgens De Laat niet uit dat het ding geen tinnitus veroorzaakt. 'Een luid en irritant geluid dat zich herhaalt, kan bij overgevoelige mensen al voldoende zijn om een blijvende piep in de oren te veroorzaken', zegt hij.

Rilana Cima, tinnitusonderzoeker aan de universiteit van Maastricht, twijfelt of niet-schadelijke hinder van de kattenmosquito direct leidt tot oorsuizen. Wel denkt ze dat mensen die al lijden aan tinnitus er meer last van krijgen zodra ze gaan opletten welke geluiden ze in de omgeving horen.

Geluidshinder van een kattenmosquito kan via psychologische mechanismen tinnitusklachten verergeren als een soort neerwaartse spiraal, legt Cima uit. 'Zodra iemand een geluid hoort en daar een sterke negatieve betekenis aan geeft door reacties als angst of irritatie, wordt de associatie tussen die twee alsmaar sterker wanneer het geluid zich herhaalt.'

Van collega's hoort Cima dat tinnituspatiënten inderdaad extra last ervaren door de kattenmosquito. Ook De Laat verwacht nieuwe patiënten: 'Ik denk dat ik maar zo'n apparaat ga bestellen. Vaak willen patiënten van mij weten hoe zo'n ding werkt.'

Bron: Volkskrant.


vragen

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 35
Reactie #26 Gepost op: 18 juli 2013, 20:49:43
Brief van gemeente Zwolle handhaving kattenverjager:


Medewerkers van de afdeling Toezicht & Handhaving hebben op donderdag 14 oktober 2010 geconstateerd dat het geluidsapparaat aan de gevel van uw woning aan de Zernikelaan xxxx te Zwolle een zeer hoge toon voortbrengt. Deze toon is voor jonge mensen hoorbaar. Door de hoogte van de toon is dit een zeer hinderlijk geluid. Dit is in strijd met regelgeving. In deze brief leggen wij uit wat hierover geregeld is en wat wij van u verwachten.

Aanleiding:
Buurtbewoners hebben bij ons aangegeven dat zij geluidhinder ervaren van dit apparaat dat bij u aan de gevel hangt. Dit apparaat zou volgens de buurtbewoners zijn opgehangen om katten te verjagen.

Naar aanleiding van de klacht zijn twee medewerkers van het team Milieu-inspectie ter plaatse geweest en hebben geconstateerd dat aan de voorzijde alsmede aan de zijkant van uw woning een hoog hinderlijk geluid te horen is. De medewerkers constateerden dat dit geluid afkomstig is van het geluidsapparaat dat bij u aan de gevel hangt. De frequentie van dit geluid is dusdanig hoog dat veel mensen ouder dan 30 jaar dit niet meer horen. Voor de mensen die dit geluid wel horen is dit een zeer naar geluid.

Medewerkers van het team Milieu-inspectie hebben u bezocht op 18 oktober 2010.
Zij hebben met u gesproken over het geluidsapparaat. U vind dat u zelf mag bepalen dat u een dergelijk apparaat wil ophangen. De medewerkers hebben aangegeven dat u inderdaad zo’n apparaat mag plaatsen maar dat u er dan wel voor moet zorgen dat u hiermee geen hinder veroorzaakt. Dit is niet toegestaan op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De medewerkers hebben u gewezen op het feit dat u de hinder veroorzaakt en op het feit dat dit een overtreding is. Zij hebben u gevraagd om het apparaat weg te halen, uit te schakelen of anders af te laten stellen.

U bleef echter van mening dat u geen overlast veroorzaakt voor de omwonenden en u vond dus dat u vrij was om dit apparaat te plaatsen en te gebruiken.

Overtreding:
Ingevolge artikel 4.1.5 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Zwolle, is het verboden buiten een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer toestellen of geluidsapparaten in werking te hebben of handelingen te verrichten op een zodanige wijze dat voor een omwonende of overigens voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt. Door onze medewerkers is vastgesteld dat uw geluidsapparaat hinder veroorzaakt. Er is daarom sprake van een overtreding van artikel 4.1.5 van de APV.

Beëindigen overtreding:
Aangezien vastgesteld is dat er wel sprake is van hinder zijn wij in het belang van rust van de omwonende van plan handhavend op te treden tegen deze overtreding. Hiermee willen wij bereiken dat u alsnog zelf maatregelen neemt om de hinder te beëindigen. U kunt dit bereiken door het geluidsapparaat binnen een week na dagtekening van deze brief, het apparaat weg te halen of uit te schakelen of door een deskundige zodanig in te laten stellen dat het geluid (buiten uw erf) niet meer waarneembaar is.

Na het verstrijken van deze termijn zal een medewerker van de afdeling Toezicht & Handhaving nagaan of u de overtreding van artikel 4.1.5 heeft beëindigd door een van bovenstaande maatregelen te treffen. Indien wij constateren dat de hoge toon nog steeds waarneembaar dan zijn wij van plan een last onder dwangsom op te leggen.
Wij denken hierbij aan een bedrag van € 150,-- per geconstateerde overtreding per dag, met een maximum van € 1500,--.

Zienswijze
Gezien dit voornemen stellen wij u in de gelegenheid uw zienswijze binnen de eerder gestelde termijn aan ons schriftelijk of mondeling kenbaar te maken. Uw schriftelijke zienswijze kunt u zenden aan: Gemeente Zwolle, eenheid Publiekszaken, afdeling Toezicht & Handhaving, Postbus 10007, 8000 GA  ZWOLLE. Of u kunt een e-mail zenden naar  xxxx@zwolle.nl. Voor het mondeling kenbaar maken van uw zienswijze kunt u telefonisch een afspraak maken met mevrouw van Sprang van de afdeling Toezicht & Handhaving. Zij is op werkdagen, m.u.v. woensdag,  bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer (038) xxxxx.


vragen

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 35
Reactie #27 Gepost op: 8 oktober 2013, 15:16:10
Op onderstaande link kunt u document vinden van de landelijke politie. De meldingen gaan over kattenverjagers/mosquito's.

http://www.filedump.net/dumped/overlastmosquitomeldingpolitie1381234674.pdf


Martijn95

  • Student Integrale Veiligheid (IV)
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 166
Reactie #28 Gepost op: 9 oktober 2013, 16:25:56
In de gemeente waar ik stage had voor m'n opleiding werd door de handhaving wel iets tegen de mosquito's gedaan, ze waren ook strafbaar gesteld in de plaatselijke APV. Hoe is het geregeld in uw woonplaats, staat daar iets in over mosquito's?


vragen

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 35
Reactie #29 Gepost op: 27 oktober 2013, 12:01:33
Uitspraak rechter over kattenverjager vergelijkbaar met mosquito:

http://www.eerstehulpbijrecht.nl/fragment/recht-regio/zijn-kattenverjagers-toegestaan