DLS is een uitstekend aanvullend blusmiddel in onze gereedschapskist.
Een goede automonteur kiest per klus het daarbij behorende stuk gereedschap.
Je zult een goede monteur niet snel horen zeggen "ik doe alles met een baco".
Doordat we steeds meer inzicht krijgen in het fenomeen brand beseffen we ons dat per type brand er gekozen moet worden wat voor soort inzettactiek en techniek er bij een betreffende brand past/hoort. Hierbij is de keus van het juiste blusmiddel van groot belang voor de effectiviteit van de bestrijding, maar zeker ook voor de veiligheid van het personeel.
Voldoende koelend vermogen opbrengen/inbrengen is de bepalende succesfactor bij brandbestrijding. En juist in de woorden koelend vermogen en opbrengen/inbrengen zit wat mij betreft i.r.t. DLS en brandbestrijding, en dan specifiek brandgaskoeling, een bepalende tegenstrijdigheid ten opzichte van de technieken met water wat DLS ongeschikt maakt voor het toepassen bij brandgaskoeling. De configuratie van water en DLS straalpijpen zijn totaal verschillend. Daarmee zijn de technieken ook verschillend waardoor voordelen en nadelen, of anders gezegd mogelijkheden en beperkingen onlosmakend gekoppeld zitten aan het soort blusmiddel.
3D principe berust op het in de beslotenheid van de kegel zoveel als mogelijk koelend vermogen inbrengen binnen de brandgassen. Door te werken met daarvoor speciaal ontworpen straalpijpen (HD/LD) en het toepassen van juiste technieken bereikt men het gewenste effect. De drie (hoofd) uitgangspunten van 3D blussing zijn:
- Maximaal overbrengen van koelend vermogen op de brandgassen. Het gaat hierbij om het juiste contact moment van druppels en hete brandgassen waardoor de maximale soortelijke warmtecapaciteit van het water kan worden gebruikt.
- Het zoveel als mogelijk mijden van heten delen, dit om piston effect (overdruk door stoom waardoor brandgassen zich ongecontroleerd verplaatsen) te voorkomen.
- Geen bewegingen maken met de straal, dit om te voorkomen dat met deze bewegingen de brandgassen zich verplaatsen.
DLS wordt opgebracht middels een holle straalpijp, dit vooral om de primix luchtbelstructuur niet te verbreken. Door de krachtige gebonden uitstroom heeft de straal een forse worplengte, wat voor bepaalde type branden een voordeel kan zijn.
Het nadeel van deze uitstroom is de beperkte hoeveelheid DLS in de beslotenheid van de straal per tijdseenheid. Hier kan niet gesproken worden over een kegel vergelijkbaar als bij een HD/LD straalpijp. De DLS straal diameter is over een lengte van zeker de eerste 5 meter niet veel groter dan ongeveer 5/30 cm. Dit betekend dat bij brandgaskoeling het contact moment/oppervlak wat met DLS gerealiseerd wordt vele malen kleiner is dan dat met de 3D techniek water wordt gerealiseerd. Er wordt dus minder koelend vermogen overgebracht op de brandgassen. De schuimblaasjes krijgen niet/onvoldoende de kans om contact te maken met de hete brandgassen waarbij er onvoldoende warmteoverdracht plaatsvindt voor het gewenste effect, het terugbrengen van de brandgas temperatuur onder de kritische grens.
Daarbij is de kracht van uittreden van het DLS der mate bruut en oncontroleerbaar dat één van de basisprincipes van 3D blussing vrijwel altijd direct worden geschonden. De DLS zal door de brandgassen heen schieten en hete delen raken. De watercomponent in DLS veroorzaakt hier wel degelijk ook pistoneffect. Het derde basisprincipe van 3D blussing wordt per definitie geschonden. Bij de DLS techniek wordt met C, O, T en U bewegingen langs wand en plafonddelen bewegingen gemaakt om de blusstof op deze delen te brengen. Indien men tijdens de blussing deze “vegende’ bewegingen maakt zal de bruutheid van de straal in combinatie met de bewegingen van de straal de brandgassen doen verplaatsen. Dit heeft een ongecontroleerde verplaatsing van brandgassen tot gevolg. Deze brandgassen zullen door de bewegingen mogelijk een ideale primix bereiken met als mogelijk gevolg het ontbranden/explosief tot ontbranding komen van de brandgassen. Indien dit gebeurd geeft de DLS-straal onvoldoende bluskracht/afscherming om het vlamfront af te weren.
“in het land der blinden, is éénoog koning”