Algemeen nieuws ziekenhuizen

Auteur Topic: Algemeen nieuws ziekenhuizen  (gelezen 149491 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Gepost op: 29 november 2011, 20:28:44
Noodweg Tergooi slingert tussen bomen door
Door Redacteur De Gooi- en Eemlander

HILVERSUM - Tergooiziekenhuizen in Hilversum krijgt toch nog dit jaar een noodweg om de werkzaamheden op de Soestdijkerstraatweg en het Oostereind te omzeilen. Maandag is de aanleg van de weg hervat. Er komt een nieuwe route, tussen de bomen door.

Er gaan dus geen bomen meer om, benadrukt het ziekenhuis. De noodweg begint met een tweebaansgedeelte vanaf de Soestdijkerstraatweg, waar begin november al 33 bomen werden gekapt. Vanaf het punt waar de kap werd stilgelegd - de rechter bleek er bij nader inzien toch geen toestemming voor te hebben gegeven - komen nu twee eenrichtingswegen. De ene naar het ziekenhuis, de andere vanaf Tergooi. Deze weggetjes slingeren tussen de bomen door en sluiten aan op bestaande rechte asfaltweggetjes naar de rondweg richting spoedeisende hulp. Deze wegen worden wel opnieuw geasfalteerd.
De nieuwe constructie is niet ideaal, stelt ziekenhuiswoordvoerster Marieke Quant. ,,Het gaat om relatief smalle wegen, waar een ambulance niet kan inhalen.’’ De route is niet alleen voor spoedritten, ook patiënten en ziekenhuispersoneel maken er straks gebruik van. Quant: ,,De weg is van levensbelang. Voor onze patiënten, maar ook voor het ziekenhuis als organisatie. We willen niet dat patiënten weglopen doordat we moeilijk bereikbaar zijn.’’
http://www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/gooivechtstreek/article12693213.ece/Noodweg-Tergooi-slingert-tussen-bomen-door




dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #1 Gepost op: 20 december 2011, 07:34:47
Sterftecijfers ziekenhuizen over 2010 bekend

UTRECHT -  In 2010 lag het sterftecijfer hoger dan verwacht in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en lager dan verwacht in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Maar conclusies moeten patiënten daar vooral niet aan verbinden. Dat zeggen de vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en de vereniging van universitaire ziekenhuizen (NFU).
  
Op verzoek van het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben zij de zogenoemde gestandaardiseerde sterftecijfers voor ziekenhuizen over het jaar 2010 op een rijtje gezet. Dat zijn de werkelijke sterftecijfers, gedeeld door de verwachte sterftecijfers, vermenigvuldigd met 100. Daar komt een score uit, die boven of onder de 100 ligt.

Hoe lager die score, hoe lager de sterftekans in het ziekenhuis in kwestie. „Maar daar moeten patiënten dus niet blind op varen”, waarschuwt professor Cor Kalkman van de NFU. Ten eerste zijn de data die gebruikt worden om de rangschikking op te stellen niet steeds waterdicht en onderling vergelijkbaar en ten tweede zijn sterftecijfers alleen geen indicator van goede zorg, vindt Kalkman. „Het is ook veel relevanter om te kijken naar sterftecijfers per behandeling, dus niet alleen naar de sterftecijfers per ziekenhuis. In Engeland kijken ze sinds kort naar het aantal sterfgevallen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis. Het gebeurt namelijk vaak dat mensen na een behandeling naar een verpleegtehuis worden overgebracht en daar alsnog doodgaan.” Hij pleit ervoor dat die cijfers in Nederland ook worden meegenomen.

Het ministerie van VWS en de IGZ willen dat ziekenhuizen de sterftecijfers bijhouden en melden, maar de NVZ en de NFU staan hier niet om te springen. „Dat kan verstrekkende en gevaarlijke gevolgen hebben. Dat ziekenhuizen geen doodzieke mensen meer willen behandelen bijvoorbeeld, omdat ze bang zijn dat ze bij hen doodgaan”, aldus Kalkman. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat informatie over ziekenhuizen beschikbaar is om patiënten te helpen in hun zoektocht naar de beste zorg.

In totaal zijn 93 ziekenhuizen aangesloten bij de NFU en de NVZ. 68 daarvan zijn opgenomen in de lijst die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is samengesteld over de sterftecijfers van 2010. Een aantal ziekenhuizen wou niet meewerken, een aantal andere ziekenhuizen had geen goede cijfers aangeleverd. Ziekenhuizen zijn niet verplicht mee te werken.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/11153988/__Sterftecijfers_ziekenhuizen__.html?sn=binnenland


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #2 Gepost op: 20 december 2011, 09:17:49
Sterftecijfers ziekenhuizen over 2010 bekend


Sterftecijfers ongeldig omdat ziekenhuisinformatie rammelt

De nieuwe, gestandaardiseerde, sterftecijfers in Nederlandse ziekenhuizen zeggen niets over de werkelijke sterfte omdat de gegevens waarop de cijfers zijn gebaseerd, onbetrouwbaar zijn. Dat bleek gisteren tijdens de bekendmaking van deze HSMR-cijfers door de verenigingen van ziekenhuizen en academische ziekenhuizen: NVZ en NFU.

Geen kwaliteitsinformatie
Sprekers Cor Kalkman en Wim van Harten benadrukten meerdere malen dat de gepresenteerde cijfers uit 2010 alleen iets zeggen over de wijze van registreren door ziekenhuizen en een ‘indicator’ zijn voor interne analyses. De overall sterftecijfers zijn geen maat voor de kwaliteit van zorg en vormen ook geen indicatie voor vermijdbare sterfte. De reden waarom NVZ en NFU nu onbetrouwbare cijfers presenteren waar het publiek en andere externe partijen niets aan hebben, is omdat zij dat nu eenmaal hebben beloofd aan VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Slechte basisinformatie
Kalkman, anesthesioloog in het UMC Utrecht, noemt het schokkend dat een derde van de ziekenhuizen zulke slechte data aanleverde dat het CBS er niet eens een cijfer uit kon berekenen. Bijvoorbeeld omdat er veel te veel vage diagnoses zijn genoteerd en de gegevens niet uniform zijn. In deze groep zitten opvallend veel grote ziekenhuizen. Een oorzaak hiervan is dat de Landelijke Medische Registratie, de centrale databank die als basis is gebruikt voor de sterftecijfers, aan alle kanten rammelt. De LMR is nooit opgezet met het doel hieruit HSMR's te destilleren en sommige ziekenhuizen zijn al jaren geleden gestopt met het aanleveren van gegevens. Opnieuw beginnen, kost een ziekenhuis al gauw zes nieuwe medewerkers. Bovendien is het aanleveren van deze gegevens niet wettelijk verplicht. Van Harten hoopt dat de gepresenteerde cijfers ziekenhuizen stimuleren om er weer mee te beginnen. Kalkman vindt dat het aanleveren van data om onderling vergelijkbare sterftecijfers te kunnen berekenen, zo snel mogelijk verplicht moet worden gesteld: “Een raad van bestuur kan er druk achter zetten en de medisch specialisten aanzetten tot het leveren van juiste informatie, zoals een goede ontslagbrief.” Kalkman denkt dat medisch specialisten er zelf ook uiteindelijk bij zijn gebaat om transparant te zijn. Een eerlijke vergelijking is uiteindelijk wat iedereen wil, vermoedt hij. Om daaraan direct toe te voegen: “Maar ik ben een rasoptimist..”

Goede hoop
Het is de bedoeling dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg nu met ziekenhuizen gaat praten die hoog scoren op het gestandaardiseerde sterftecijfer. Maar de gegevens zijn zo onbetrouwbaar dat een hoog sterftecijfer waarschijnlijk meer zegt over de kwaliteit van de aangeleverde data dan over de werkelijke sterfte in dat ziekenhuis. Van Harten en Kalkman willen niet direct zeggen dat zij hun tijd beter hadden kunnen besteden dan aan deze HSMR-cijfers, maar zegt Van Harten: “Het voelt wel een beetje zo.” Toch is er op dit moment geen beter alternatief, en daarom gaan de ziekenhuizen door met de HSMR in de hoop dat de registratie verbetert. Tot dan, moeten patiënten en anderen die iets over de kwaliteit van een ziekenhuis willen weten, zich ook tot andere bronnen wenden. Kalkman: “Ik zou nooit mijn keuze laten bepalen door de HSMR. Je moet het zien in vergelijking met een hoge score op de ranglijsten van bijvoorbeeld het AD en Elsevier. En de druk van ‘peer pressure’, de beoordeling door collega-specialisten, dat zegt ook veel.”
http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/12940/Sterftecijfers-ongeldig-omdat-ziekenhuisinformatie-rammelt.htm


rjvaneyk

  • Noodhulpteam Hollands Midden
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 579
Reactie #3 Gepost op: 20 december 2011, 11:31:49
Ziekenhuis weigert klanten verzekeraar Achmea

Laatste update:  20 december 2011 11:13 info.

 TILBURG - Het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk behandelt dit jaar geen patiënten meer die verzekerd zijn bij Achmea.

Het budget voor die verzekeraar is sinds vorige week op, zo laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten.

Alleen mensen die bij de spoedeisende hulp aankloppen en patiënten die al stonden ingepland, worden nog geholpen.

Verzekeraars en ziekenhuizen spreken met elkaar af hoeveel behandelingen er worden vergoed. Nu dat aantal is bereikt, wil het TweeSteden ziekenhuis niet opdraaien voor de extra kosten. Achmea zou niet meer budget willen toekennen.

© ANP


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #4 Gepost op: 19 januari 2012, 08:20:19
Auteur is prof. Guus Schrijver van het Julius Centrum van het UMC Utrecht
http://www.unitzorginnovatie.nl/
Een redelijke autoriteit op spoedzorg.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #5 Gepost op: 2 mei 2012, 13:54:46
Het UMCG heeft sinds gisteren noodgedwongen een deel van de intensive care gesloten. Het gaat om de beademings-afdeling. Reden voor de sluiting is een nijpend personeelstekort. Vooralsnog zullen patiënten geen last hebben van de tijdelijke sluiting.

Er zijn op dit moment te weinig artsen om de intensive care de klok rond te bemensen. Het ziekenhuis heeft twee vacatures voor intensive care artsen. Het is niet duidelijk wanneer de beademings-afdeling weer open zal gaan.

http://groningen.dichtbij.nl/stad-en-regio/umcg-sluit-deel-intensive-care


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #6 Gepost op: 3 mei 2012, 14:17:31
Politie onderzoekt dood patiënt azM
MAASTRICHT (ANP) - De recherche en het academisch ziekenhuis Maastricht stellen een onderzoek in naar het overlijden van een patiënt op de afdeling intensive care (ic) van het ziekenhuis. Er zijn medewerkers gehoord over een incident op de afdeling ongeveer een maand geleden, zei een woordvoerder van het ziekenhuis donderdag naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten.

De kranten berichtten over het toedienen van verkeerde medicijnen, maar dat willen politie en ziekenhuis niet bevestigen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte gesteld. Eind deze maand worden de onderzoeksresultaten aan de Inspectie voorgelegd. Onderzocht wordt of er een verband bestaat tussen het niet nader toegelichte incident en het overlijden van de patiënt.

Ziekenhuis en politie willen niet meer zeggen.

http://www.nationalezorggids.nl/ANP/Ziekenhuizen/9070/Politie-onderzoekt-dood-pati%25C3%25ABnt-azM



Onderzoek naar overlijden patiënt AZM

De recherche en het Academisch Ziekenhuis Maastricht onderzoeken het overlijden van een patiënt op de afdeling intensive care.

Er zijn medewerkers gehoord over een incident op de afdeling ongeveer een maand geleden. Onderzocht wordt of er een verband bestaat tussen het niet nader toegelichte incident en het overlijden van de patiënt. Politie en AZM willen niet bevestigen dat het om het toedienen van verkeerde medicijnen gaat zoals de Limburgse kranten schrijven. Eind deze maand worden de onderzoeksresultaten aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg voorgelegd.
http://www.l1.nl/gezondheid/179038-onderzoek-naar-overlijden-pati%C3%ABnt-azm#.T6J3EVJRT4s


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #7 Gepost op: 28 februari 2013, 12:28:18
Ziekenhuizen overvol door griepepidemie

De griepepidemie in Zuid-Limburg is zo hardnekkig dat de ziekenhuizen in de regio overvol liggen met patienten.
En daarom is een aantal operaties uitgesteld. Dat zegt de directeur van het Orbis-ziekenhuis in Geleen.
Bij Orbis werden woensdag acht operaties uitgesteld omdat er geen bedden meer vrij waren. Zodra er meer ruimte is, worden de patienten alsnog geopereerd.
De verwachting is dat de griepepidemie inmiddels over het hoogtepunt heen is.
http://www.l1.nl/gezondheid/207142-ziekenhuizen-overvol-door-griepepidemie#.US8_BDfrlIU


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #8 Gepost op: 15 maart 2013, 00:51:36
Citaat
De schuld van het Slotervaartziekenhuis bij huisbankier ING is de afgelopen jaren flink opgelopen. Dat blijkt uit een studie van de jaarrekeningen en andere financiële en juridische stukken van het Amsterdamse ziekenhuis. Zowel de bank als het Slotervaartziekenhuis willen niet reageren op vragen over de schuldenlast.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/129583/bankschuld-slotervaart-flink-gestegen.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #9 Gepost op: 19 maart 2013, 08:23:11
Gevaarlijke bacterie in Maasstad Ziekenhuis
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kampt al zeven maanden met een uitbraak van een zeer gevaarlijke en bijna onbehandelbare bacterie. 34 patiënten met de bacterie liggen in isolatie.
De bacterie is een variant van de Klebsiella pneumoniae, die bij een kwart van alle mensen in de darmen voorkomt.
De variant, die op de intensive care van het Maasstad-ziekenhuis gevonden is, produceert een enzym, genaamd Oxa-48. Er is nog één antibioticum zonder zeer zware bijwerkingen dat kan worden ingezet als patienten met deze bacterie een blaas- , urineweg- of longontsteking krijgen.
Het Maasstad Ziekenhuis is eind april gewaarschuwd door het Amsterdamse Slotervaart-ziekenhuis, dat een patiënt met de Oxa-48 variant van het Rotterdamse ziekenhuis kreeg doorgestuurd.
Het Maasstad Ziekenhuis heeft daarop eerst onderzocht of het om deze bacterie ging en waarschuwde pas daarna het RIVM. Het ziekenhuis erkent dat dit te laat was.
RTV Rijnmond

Microbiologen Maasstad Ziekenhuis voor tuchtcollege
Drie microbiologen van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis moeten dinsdag voor het tuchtcollege in Den Haag verschijnen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt hen verantwoordelijk voor de falende aanpak van de Klebsiella-bacterie, die zeker drie mensen het leven kostte.

In 2010 en 2011 raakten 118 patiënten besmet met de darmbacterie. In drie sterfgevallen werd door onafhankelijk onderzoek vastgesteld dat de bacterie zeer waarschijnlijk de doodsoorzaak was.
Bij nog eens 10 slachtoffers kan de inspectie niet uitsluiten dat de besmetting de direct oorzaak van het overlijden was.

Te laat alarm
De microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis sloegen te laat alarm en namen pas maatregelen onder druk van de inspectie.
Daarmee hebben de microbiologen het vertrouwen van patiënten geschaad en hebben ze de samenleving ongerust gemaakt, stelt de inspectie.
http://www.rijnmond.nl/nieuws/19-03-2013/microbiologen-maasstad-ziekenhuis-voor-tuchtcollege