Algemeen nieuws ziekenhuizen

Auteur Topic: Algemeen nieuws ziekenhuizen  (gelezen 152242 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #110 Gepost op: 29 november 2015, 14:43:50
Citaat van: Job45 link=msg=1388301 date=1448803698


Ze moeten het zelf schrijven op hun eigen website dat het een superspecialisme is. Traumachirurgie is gewoon heelkunde maar dan iets sneller peuteren terwijl het bloed je in de klompen loopt.

Als men kwaliteit wil verbeteren in de NLse traumachirurgie kan men beter eisen dat je vaatchirurg moet zijn en botten repareren aan orthopeden overlaten.


helm

  • Gast
Reactie #111 Gepost op: 29 november 2015, 14:44:47
Citaat van: Oma link=msg=1388297 date=1448803366
Wat is een traumachirurg eigenlijk?

Een chirurg met een trauma.  :P


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #112 Gepost op: 29 november 2015, 15:00:53
Citaat van: René van der Helm link=msg=1388307 date=1448804687
Een chirurg met een trauma.  :P

Je zou het wel krijgen van dit soort nieuwsberichten.

Citaat
Het Hagaziekenhuis in Den Haag heeft vanaf volgend jaar 24 uur per dag een traumachirurg in huis. Het team is al opgetuigd van drie naar zeven artsen. 'We willen de beste arts aan het bed hebben. Zodat je nooit meer achteraf de discussie hebt, had ik maar... Het gaat hier wel om kwesties van leven en dood.'
 
Op elk moment van de dag een traumachirurg in huis hebben, is in Nederland redelijk uniek. Alleen in het traumacentrum in Tilburg is dat ook het geval, weet Alexander Greeven, traumachirurg in het Hagaziekenhuis.

Je wekt namelijk de suggestie dat iedere Nederlands ongevalsslachtoffer slechtere zorg zou ontvangen in de landelijke traumacentra zoals bijv. Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Groningen of Utrecht.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #113 Gepost op: 22 december 2015, 16:59:11
Nieuwe Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz): Wat verandert er voor u?
Per 1 januari 2016 treedt de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg in werking. De Wkkgz regelt twee belangrijke onderwerpen: kwaliteit en klachtrecht. De wet vervangt ten dele bestaande wetgeving, maar bevat ook nieuwe bepalingen en verplichtingen. Alleen voor de nieuwe klachten- en geschillenregeling geldt een overgangstermijn tot 1 januari 2017. Wat moet u als arts weten over deze wet?

De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om ‘goede zorg’ te bieden: zorg die veilig, doeltreffend, doelmatig, cliëntgericht en op de reële behoefte van de patiënt is afgestemd. De meeste verplichtingen uit de Wkkgz worden opgelegd aan zorgaanbieders. Hiertoe behoren instellingen en solistisch werkende artsen. Ook  aanbieders van cosmetische zorg en alternatieve geneeswijzen vallen onder de wet. We zoomen in op acht nieuwe verplichtingen die relevant zijn voor artsen: ... lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #114 Gepost op: 14 januari 2016, 14:36:59
Transplantatieprogramma LUMC tijdelijk beperkt

De Raad van Bestuur van het LUMC heeft vanaf medio december 2015 het transplantatieprogramma tijdelijk beperkt om het hoogste niveau van kwaliteit en veiligheid van patiënten te kunnen behouden. Een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze maakt dit noodzakelijk. De beperking van het transplantatieprogramma betekent dat lever- en complexe niertransplantaties bij patiënten van het LUMC tijdelijk in het Erasmus MC in Rotterdam worden uitgevoerd. De patiënten die dit betreft worden steeds als eerste op de hoogte gebracht. Vanzelfsprekend is de IGZ over het conflict en de genomen maatregelen geïnformeerd. De Raad van Bestuur betreurt de huidige situatie, maar stelt de patiëntveiligheid altijd op de eerste plaats.

De genomen maatregel is een gevolg van een intern onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van een intern signaal over processen en leiderschap binnen de transplantatiechirurgie. De aangeboden mediation leidde helaas niet tot een oplossing. Vanwege de lopende discussies zijn drie van de zeven transplantatiechirurgen op dit moment niet op de afdeling aanwezig. Transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie met uitstekende uitkomsten voor patiënten. De afdeling staat nu voor de uitdaging om in de transplantatiechirurgie de processen en het leiderschap opnieuw vorm te geven.

Patiëntveiligheid
De Raad van Bestuur steunt de transplantatiechirurgie in haar streven naar de beste zorg en respecteert de daarbij behorende discussie, maar betreurt dat de mediation niet tot een oplossing heeft geleid. De ontstane situatie mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en de patiëntveiligheid. Onze analyses geven op dit moment geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit van zorg. De situatie is voor de Raad van Bestuur echter aanleiding tot een aanvullende en externe evaluatie van de transplantatieprocedures.

Communicatie
Het LUMC betreurt ten zeerste dat een kleine groep, ernstig zieke patiënten, mogelijk elders geopereerd moet worden. De patiënten om wie het gaat zijn steeds door hun eigen behandelend LUMC-arts van de situatie op de hoogte gesteld. De samenwerking met de collega’s van het Erasmus MC in Rotterdam biedt de mogelijkheid om hen de best mogelijke zorg te leveren.

Op basis van alle gesprekken constateert de Raad van Bestuur dat er inmiddels goede stappen gezet worden richting een oplossing die de hoogwaardige transplantatiezorg in het LUMC opnieuw waarborgt.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #115 Gepost op: 19 januari 2016, 13:18:58
LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert weer alle transplantaties uit. De ingrepen werden half december verplaatst vanwege een ruzie tussen chirurgen. De taken zijn inmiddels herschikt en er zijn 'stappen gezet' op weg naar een oplossing voor het conflict. Daarom kan de beperking volgens het ziekenhuis worden opgeheven. lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #116 Gepost op: 19 januari 2016, 13:24:39
update, vrijdag 15 januari, 16.15 uur
Naar aanleiding van het persbericht ‘Transplantatieprogramma LUMC tijdelijk beperkt’ van 14 januari krijgen we vragen van patiënten over alle vormen van chirurgie. Daarom willen we hier graag benadrukken dat de beperking van het chirurgieprogramma alleen betrekking heeft op de complexe transplantatiechirurgie.

Recent is één transplantatiepatiënt van het LUMC in Rotterdam geopereerd. Mogelijk neemt Rotterdam nog twee complexe transplantaties over. De betrokken patiënten en hun familie zijn hiervan als eersten op de hoogte gesteld.



dinsdag 19 januari, 11.30 uur

LUMC herstelt volledige transplantatieprogramma

Vanaf maandagmiddag 18 januari is de eerdere tijdelijke beperking van het transplantatieprogramma in het LUMC opgeheven. Dit betekent dat alle lever-, nier- en pancreastransplantaties weer worden uitgevoerd in het LUMC. Patiënten die op korte termijn voor een transplantatie in aanmerking zouden komen, zijn persoonlijk geïnformeerd, evenals de betrokken patiëntenverenigingen en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Ook de IGZ is uiteraard op de hoogte gesteld. De Raad van Bestuur van het LUMC betreurt het ten zeerste dat patiënten - en donoren - afgelopen maand mogelijk in onzekerheid zijn gebracht over hun transplantatie, maar is verheugd dat aan deze periode van mogelijke onzekerheid nu een einde komt.

Het transplantatieprogramma in het LUMC was sinds half december beperkt. Gedurende deze periode heeft één LUMC-patiënt een transplantatie ondergaan in het Erasmus MC in Rotterdam.  De beperking in het programma was ingesteld door de Raad van Bestuur om de ruimte te bieden die nodig is om tot een oplossing te komen voor een conflict tussen de transplantatiechirurgen. In dat proces zijn nu goede stappen gezet. Mede door een herschikking van taken is er de noodzakelijke capaciteit gecreëerd bij de transplantatiechirurgen. Ook is een ervaren kwartiermaker (interim hoofd) aangesteld, die het multidisciplinaire team begeleidt in het gezamenlijk doorontwikkelen van de transplantatiegeneeskunde in het LUMC.

De transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie met uitstekende uitkomsten voor de patiënt. De Raad van Bestuur heeft er vertrouwen in dat het LUMC haar innoverende rol in de transplantatiegeneeskunde kan continueren.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #117 Gepost op: 10 februari 2016, 11:24:52
‘Buurtziekenhuis’ moet gat tussen ziekenhuis en huis dichten
9 feb 2016 14:30 | Afdeling Communicatie

Steeds meer kwetsbare ouderen verblijven noodgedwongen in het ziekenhuis, omdat zij vanwege de bezuinigingen op verpleeghuizen en de wijkverpleging nergens anders terechtkunnen. Bianca Buurman, bijzonder lector Transmurale Ouderenzorg bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) onderzoekt hoe deze groep beter kan worden opgevangen. Buurman en haar collega-onderzoekers krijgen vanuit het AMC subsidie voor het opzetten van een buurtziekenhuis, om zo de zorg voor deze ouderen te verbeteren.

Het Academisch Medisch Centrum van buiten
Het nieuwe buurtziekenhuis biedt een oplossing voor het ‘gapend gat’ tussen ziekenhuis en huis. Dit gat is ontstaan omdat er is bezuinigd op verpleeg- en verzorgingshuisbedden en de wijkverpleging.

Buurman: ‘Bij het AMC zien we op de spoedeisende hulp (SEH) een sterke stijging van het aantal ouderen dat niet meer thuis kan worden opgevangen. Het AMC stelt een toename vast van 20 procent van deze patiënten die niet in het ziekenhuis thuishoren. Deze ouderen verblijven vervolgens lang in het ziekenhuis, terwijl dit voor hen niet de geschikte plek is. Vaak leidt een ziekenhuisopname bij deze patiënten  tot meer complicaties, zoals verwardheid en achteruitgang in hun functioneren.’

GEEN VANGNET
De bedoeling van de bezuinigingen is dat patiënten voor deze zorg thuis terechtkunnen, maar op dit moment is die mogelijkheid er dus onvoldoende. Huisartsen weten nu niet waar zij ouderen met bijvoorbeeld ontregelde diabetes of uitdroging naartoe kunnen sturen, met meer ziekenhuisopnames tot gevolg. Nieuwsuur besteedde eind vorig jaar aandacht aan deze problematiek: huisartsen zijn soms uren bezig om een plek voor hun patiënten te vinden .

BUURTZIEKENHUIS WAAR OUDEREN TERECHTKUNNEN
Buurman onderzoekt hoe de zorg voor deze groep kwetsbare ouderen beter geregeld kan worden. Met haar collega-onderzoekers gaat Buurman na: wat heeft de huisarts nodig om zijn patiënten te kunnen doorverwijzen, waar moet tussen zorgverleners samengewerkt worden, welke scholing hebben verpleegkundigen nodig en aan wat voor zorg is behoefte?
Buurman pleit voor een nieuwe vorm van opvang: het verlenen van zogenoemde ‘laagcomplexe’ medische zorg in eerstelijnscentra in de wijk, wanneer simpele medische handelingen, zoals het aanleggen van een infuus, thuis niet meer lukken. Dergelijke handelingen vragen om de expertise van specialisten uit het ziekenhuis, die nauw met de huisarts en de wijkverpleegkundigen samenwerken. In zo’n centrum kan meer aandacht uitgaan naar een ‘therapeutisch klimaat’, waarin de patiënt wordt gestimuleerd om te bewegen en ook uit bed te komen, terwijl in het ziekenhuis de focus ligt op medische handelingen. De vraag is verder of nieuwe technologie in zo’n wijkziekenhuis een rol kan spelen, bijvoorbeeld bij het monitoren van de bloeddruk of doen van consulten.

PROEF IN ZUIDOOST
Buurman heeft vanuit het AMC een subsidie gekregen om zo’n ‘buurtziekenhuis’ te realiseren. In maart gaan de onderzoekers hiermee van start. Het ziekenhuis komt in Zuidoost, niet ver van het AMC, om een goede samenwerking te faciliteren tussen de geriater, eerste hulp, specialist ouderengeneeskunde en de huisarts. Het ministerie van VWS heeft aangegeven het project te willen volgen, omdat dit een van de eerste plekken wordt waar de zorg aan kwetsbare ouderen op deze manier wordt opgezet.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #118 Gepost op: 12 februari 2016, 15:10:11
Jansdal steekt met nieuwe operatie grote ziekenhuizen naar de kroon
Ziekenhuis St Jansdal heeft een primeur in Nederland. Chirurgen kunnen voortaan een longoperatie uitvoeren zonder gebruik te maken van een beademingsbuis. Dit bespoedigt het herstel en de revalidatie van de patiënt, waarmee de ingreep ook kosteneffectiever is dan de traditionele aanpak.
lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #119 Gepost op: 15 februari 2016, 09:40:26
Het Tergooi Ziekenhuis, met vestigingen in Hilversum en Blaricum, moet worden vervolgd voor de dood van een patiënte in april 2010. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. De vrouw maakte in de operatiekamer in Blaricum een fatale val. ... De vervolging geldt voor de Stichting Tergooi waar het ziekenhuis onder valt, niet voor de vijf medewerkers die bij de operatie waren betrokken. lees verder

Kun je een rechtspersoon vervolgen voor doodslag?