Persverklaring onderzoek Amby Maastricht2 april 2013 - Arrondissementsparket Limburg
Geachte vertegenwoordig(st)er van de media,
Hieronder treft u de persverklaring aan zoals die op 1 april 2013 om 19:00 uur werd uitgesproken door burgemeester Onno Hoes, hoofdofficier van Justitie Roger Bos en de politiechef van de eenheid Limburg Gery Veldhuis. De heer HoesWelkom. Wij hebben u vanavond uitgenodigd om een toelichting te geven op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in het buitengebied van Maastricht.
Zoals u heeft kunnen waarnemen is er sinds zaterdag 30 maart gezocht naar belastend materiaal in een onderzoek. Wij hopen u nu een antwoord te kunnen geven op de vele vragen die u de afgelopen dagen op ons heeft afgevuurd. Allereerst zal hoofdofficier van Justitie de heer Bos het woord nemen en u meer vertellen over het strafrechtelijk onderzoek, de heer Veldhuis over de politionele inzet en ik zal afsluiten.
Dan geef ik nu het woord aan Hoofdofficier van Justitie de heer Bos.
De heer BosOp woensdag 27 maart is er bij de politie informatie binnen gekomen dat er mogelijk Sarin te koop werd aangeboden. Tot op dit moment is de stof niet aangetroffen.
Vanaf het moment dat de informatie is binnengekomen is de politie bezig geweest om deze informatie op waarde te schatten. Dat is gebeurd in een grootschalig onderzoek waarbij diverse disciplines vertegenwoordigd waren.
Het doel van het onderzoek is primair gericht op het veilig stellen van deze stof. Hierbij stond de veiligheid in de meest brede zin voortdurend voorop. Vanaf vrijdag is er in een multidisciplinaire omgeving een plan gemaakt en uitgevoerd. Dat heeft geleid tot aanhoudingen op zaterdagavond. Direct daarna zijn op een 3-tal plaatsen in Heerlen en Kerkrade doorzoekingen uitgevoerd onder leiding van twee officieren van justitie en een rechter-commissaris. Die avond zijn nog twee verdachten aangehouden.
Voordat ingegrepen werd is onderzocht of deze personen onderdeel uitmaakten van een groter verband. Daartoe is afstemming geweest met andere diensten. Dat bleek niet het geval. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er andere personen bij betrokken zijn.
Vanaf het allereerste moment is het belangrijkste doel geweest het veilig stellen van de gevaarlijke stof. Daar zijn alle inspanningen de afgelopen 5 dagen op gericht geweest. Op geen enkel moment is de veiligheid van personen betrokken bij het onderzoek of de veiligheid van andere personen in het geding geweest.
De verdachten worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij worden verdacht van het voorhanden hebben van een verboden stof en het begraven van die stof. Hoewel de stof makkelijk in verband te brengen is met terrorisme is er in het onderzoek geen enkele aanleiding dat terroristische motieven of idealistische motieven een rol spelen. Voor Sarin zijn echter geen legale toepassingen bekend. Het motief voor de verkoop zou kunnen liggen in financieel gewin.
Drie verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit, één verdachte heeft de Turkse en de Nederlandse nationaliteit. De verdachten wonen in Heerlen en Maastricht, het gaat om twee vrouwen en twee mannen in de leeftijd van 21 tot 52 jaar.
Het onderzoek wordt voortgezet. De verdachten verblijven op dit moment in beperkingen.
Voor informatie over het politieonderzoek geef ik het woord aan de politiechef van de eenheid Limburg de heer Veldhuis
De heer VeldhuisIk zal het politiedeel in dit onderzoek toelichten:
Uit informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid kwam naar voren dat een met naam genoemde verdachte een gevaarlijke stof - mogelijk Sarin - te koop zou aanbieden.
Daarop hebben wij een opsporingsonderzoek opgestart waar meerdere onderdelen van de Nationale politie betrokken zijn.
Vanaf het moment dat we deze informatie binnenkregen (woensdagavond vorige week) hebben we de verdachte voortdurend onder controle gehad.
Dat heeft ertoe geleid dat we zaterdagavond rond 21.00 uur de verdachte en een medeverdachte op de plek in Amby hebben aangehouden op het moment dat zij gingen graven.
Tegelijkertijd zijn nog 2 medeverdachten aangehouden en is er in Heerlen en Maastricht op meerdere plaatsen zoeking geweest. Er zijn daar geen gevaarlijke stoffen aangetroffen.
Het was ons vooraf niet bekend naar welke locatie de verdachte zou gaan om de stof op te halen. De plek is op het moment van aanhouding bekend geworden. Anders gezegd: de verdachte heeft ons er naar toe geleid. (we hebben dat gadegeslagen)
De politie heeft sindsdien op 2 sporen gewerkt: de zoekactie en het tactisch rechercheonderzoek.
Bij dat laatste moet u denken aan het horen van verdachten , het zoeken naar getuigen en het in beslag nemen van belastend materiaal (bv een computer).
Het zoeken op de plek is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en veiligheid gepaard gegaan. Dat verklaart ook de medewerkers in witte gaspakken die u ongetwijfeld heeft gezien. Brandweer en ambulance waren ter plekke voor de veiligheid van de medewerkers.
Bij dat zoeken is onder andere gebruikt gemaakt van camera's op mobiele wagentjes, een grondscan om verstoringen onder de grond waar te kunnen nemen. De politiehelikopter in de lucht heeft infrarood gebruikt bij de aanhouding en vervolgens om foto's te maken van de plek.
Het zoeken heeft zich afgespeeld op een plek van 400 m2 oftewel 20 x 20 meter. Er is ongeveer tot 1 meter diep gegraven.
Zoals u heeft kunnen waarnemen heeft in de nacht van zaterdag op zondag de zoekactie tot vier uur geduurd en is ook zondag en maandag nog de gehele dag gezocht.
Het tactisch onderzoek zal worden voortgezet.
Onno HoesBeste mensen,
Als burgemeester ben ik uiteraard direct op de hoogte gesteld van het onderzoek. En ik wil graag een ding benadrukken: veiligheid heeft altijd vooropgestaan. Van de burgers van Maastricht, maar ook van de mensen die ter plekke aan het werk waren.
Dat die veiligheid voorop heeft gestaan, heeft u zojuist uitgebreid kunnen vernemen van zowel het OM als de politie. Daarvan getuigt ook het groot aantal partijen dat aan deze operatie heeft deelgenomen. En de tijd die we er de afgelopen dagen voor uit hebben getrokken. Er is bovendien advies ingewonnen bij GGD en brandweer. Deze zijn ter zake kundig en werden ondersteund door landelijke expertise.
Het vermoeden was dat er sprake kon zijn van Sarin. Dit is een zeer giftige stof, met zeer ernstige effecten op de gezondheid wanneer mensen ermee in aanraking komen. Mensen kunnen na blootstelling binnen korte tijd zelfs overlijden. Voor alle duidelijkheid: deze stof is niet aangetroffen. We zijn gedurende de hele operatie uitgegaan van maximale veiligheid voor hulpverleners en bevolking. Op basis van de beschikbare informatie en de uitgevoerde risicoanalyse was er sprake van een maximale gevarenzone van 50 meter. Binnen deze 50 meter zijn alleen hulpverleners geweest, die maximaal beschermd waren. Ook is tijdens de hele operatie medische assistentie stand by geweest.
Het betreft hier bovendien een bijzondere situatie: de locatie maakt deel uit van een waterwingebied. Ook hiervoor is een risicoanalyse uitgevoerd: er bleken geen risico's voor de drinkwatervoorziening te zijn. Hierover hebben we contact gehad met WML.
Kortom we hebben met maximale inspanningen gezocht en niks gevonden.
BRON:
http://www.om.nl/@160665/persverklaring/