Nucleaire top voor Defensie al op volle toerenhttp://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/03/23/nucleaire-top-voor-defensie-al-in-volle-gangNieuwsbericht | 23-03-2014 | 20:58
De eerste 6 vaartuigen voor de kuststrook van Hoek van Holland tot IJmuiden zijn al door de marine gecontroleerd. Snelwegen in de Randstad zijn volledig of gedeeltelijk dicht. Militairen zorgen dat het asfalt leeg blijft om regeringsleiders naar Den Haag te vervoeren. De nucleaire top van morgen is voor Defensie al begonnen.
Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën voor de sky line van Den Haag.Foto: Defensie.nlIn de beveiligde zone op zee heeft de zeemacht alle middelen op scherp. De marine werkt daarbij samen met kustwacht, politie, douane en marechaussee. Snelle FRISC- boten voeren boardings uit en NH90 helikopters vliegen af en aan op de marineschepen Holland, Friesland en De Zeven Provinciën.
Zoals op SchipholVier multidisciplinaire interventieteams, met leden van alle samenwerkende eenheden, zijn gestationeerd op het patrouillevaartuig Zr. Ms. Holland. Samen met de vaste scheepsbemanning controleren ze per FRISC alle scheepvaart tot op 25 kilometer uit de kust. “Denk aan 100 procent controle zoals op Schiphol, maar dan op zee”, legt commandant kapitein-luitenant-ter-zee Eduard de van der Schueren van de Holland uit.
SnelwegenTerwijl de marine zorgt voor veiligheid op zee, doet de landmacht dat op de snelwegen, die door de politie zijn afgesloten. Het gaat vooral om de A44 en de A4. De militairen assisteren de agenten om te voorkomen dat mensen toch de weg opgaan. “Wij ondersteunen alleen maar”, zegt commandant Militaire Middelen Land kolonel Maurice Bastin.
Fennek-wielvoertuig beveiligt N44 bij WassenaarFoto: Defensie.nlDie bewakingstaak gebeurt tot en met het einde van de top, 24 uur per etmaal met ongeveer 1400 militairen, inclusief reservisten. Ze maken bij hun opdracht gebruik van Fennek pantservoertuigen. Over tot actie gaan militairen niet, dat is een klus voor de politie.
In de gatenLos van inzet op zee en op de snelwegen, houdt het Militair Actie Centrum (MAC) alle detachementen van vooral de landmacht in de gaten die de Nuclear Security Summit (NSS) ‘te land’ ondersteunen.
Het MAC, met 15 reservisten en 10 beroepsmilitairen, opereert vanuit de Haagse Frederikkazerne onder leiding van luitenant-kolonel Rob Landsbergen. Als commandant wil hij continu weten waar de landmachtmilitairen die de top ondersteunen zijn, legt hij uit. “Dan kunnen we, als dat nodig is, actie ondernemen. Heeft iemand een probleem. Aan ons om dat op te lossen.”
Volgens Landsbergen lopen de zaken in het actiecentrum gesmeerd. Tot zondagavond 21.00 uur was er althans niets spectaculairs gebeurd. “Toch is de betrokkenheid en de professionaliteit van het personeel groot.”