Paraat voor crime scene investigationhttp://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/03/24/paraat-voor-crime-scene-investigationNieuwsbericht | 24-03-2014 | 17:22
Een explosievenspeurhond, de bijstandseenheid, F-16’s. Als zij worden ingezet, houdt iedereen zijn adem in. Maar dan kan het nog met een sisser aflopen. 1 eenheid wil je zeker niet in actie zien: het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO). Defensie ondersteunt deze specialisten tijdens de NSS vanaf de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum.
Crime scene investigation in het kwadraat, zo kun je het LTFO wel zien. De Moerdijkbrand, de schietpartij in Alphen aan den Rijn, de vliegtuigcrash van Turkish Airlines. Het zijn nachtmerriescenario’s waarbij dit multidisciplinaire team wordt opgeroepen. De forensisch onderzoekers van de nationale politie stellen samen met specialisten van Defensie sporen veilig en identificeren slachtoffers.
Zwaarste omstandigheden
“Het LTFO wordt ingezet bij grote, complexe plaats delicten. Calamiteiten met chemische, biologische, radiologische, nucleaire of explosieve middelen of veel slachtoffers”, vertelt kolonel Daan Noort. Hij geeft gedurende de NSS leiding aan een team van in totaal zo’n 160 forensisch experts. De NSS is een dusdanig groot evenement dat met alles rekening is gehouden. Een aanslag met een bom, chemische middelen of erger? Als het LTFO wordt ingezet is dat bijna per definitie onder de zwaarste omstandigheden. Noort: “Onder die grote druk moeten wij zorgvuldig en snel zien te handelen. Je kunt dit werk maar 1 keer goed doen.”
Expertises
In het LTFO zijn vrijwel alle denkbare expertises verenigd: forensisch antropologen, explosievenexperts, tandartsen, opsporingsdeskundigen. Bij calamiteiten zorgen zij voor de berging en identificatie van slachtoffers. Maar ook voor sporenonderzoek om de oorzaak en de daders te achterhalen. Op de Hilversumse kazerne wachten ze deze dagen op een telefoontje dat hopelijk niet komt. Noort: “Wanneer wij in actie komen, is het altijd verschrikkelijk.”