Toeval of niet maar in ons regionale blad wat elk kwartaal uitkomt stond een uitrukverslag van deze inzet, gemaakt door de collega uit Ederveen. E.e.a. is heel anders gegaan als hier besproken leuke is wel dat er eigenlijk een uitleg staat voor alle zaken:
- De slachtkuikens waren bijna rijp (ofzoiets) en in deze periode zijn ze bijzonder kwetsbaar voor temperaturen hoger dan 20c
- De boer heeft contact opgenomen met de brandweer en in eerste instantie heeft er uitvoerig overleg (BVD,OVD) plaatsgevonden voordat men daadwerkelijk de blusploegen had gealarmeerd.
- De reden dat men water uit de brandkraan gebruikte heeft niks te maken dat er geen open water in de buurt is, maar met het feit dat de temperatuur van het water simpelweg een stuk hoger lag dan die uit de brandkraan. Daarnaast was men bang dat open water mogelijk bacteriën zou bevatten wat tot ziektes bij de kuikens zou kunnen lijden. Men heeft dus vanwege het maximaal koelende effect en om hygiënische redenen besloten de brandkraan te gebruiken.
- Vanwege omgevingsregelgevingen moest de schuur zwart zijn waardoor deze extra veel warmte aantrok, de combinatie hoge temperaturen en slachtkuikens die bijna rijp zijn komt bijna niet voor. Desalniettemin moet de boer uiteraard maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.
De collega geeft zelf in dit verslag ook aan vraagtekens te plaatsen of dit wel brandweerwerk moet zijn maar geeft vanwege de nood uitgerukt te zijn.