'Vuurwerkjagers' gaan voluitwww.brabantsdagblad.nl door Bernardo van Hal. woensdag 19 november 2008 | 03:39 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 19 november 2008 | 10:36
TIEL - Nee, ze zijn er niet om de lastige jochies die rond de kerst al op straat rotjes staan af te knallen op te pakken. "Die zijn voor de surveillerende agent. Tenzij daarbij heel zwaar en illegaal vuurwerk in beslag wordt genomen. Dan kan het voor ons weer een eerste link naar een grote vis zijn."
Het worden weer de twee drukste maanden van het jaar voor Wily Helmond en zijn collega's. De vuurwerkteams van de regiopolitie werken vanuit Tiel en Velp dezer dagen weer op volle sterkte. De vuurwerkteams, waarbij de politiekorpsen Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden samenwerken, bestaan al zeven jaar. Zestien politiemensen houden zich fulltime bezig met de bestrijding van vuurwerkcriminaliteit. Ze richten zich op twee soorten criminaliteit: de illegale handelaar en het illegale, zware vuurwerk.
In uitgeklede vorm bestaat het team ook in de rest van het jaar, als de termen jaarwisseling en vuurwerk niet voor in de mond liggen. " Vuurwerkhandelaren bestellen hun spullen vaak al in het voorjaar bij de Chinese leveranciers. Ook daar proberen we een vinger achter te krijgen om snel te kunnen zien waar het fout kan gaan", licht teamleider Helmond toe. Want het bestrijden van illegaal vuurwerk en illegale handelaren is vooral een kwestie van rechercheren, onderzoeken. "Zoals je dat ook bij drugshandel doet: soms begin je bij iemand die wat afsteekt, en kom je via diverse tussenhandelaren steeds dichter bij de bron. Want we willen vooral de grote vis aan de haak slaan. Net als bij de drugshandel: niet de gebruiker maar de handelaar, die er veel geld aan verdient."
Andere informatiebronnen voor het vuurwerkteam zijn de CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid) en tips die via Meld Misdaad Anoniem binnenkomen.
Helmond wijst nog maar eens op de noodzaak van zijn team. "Het illegale vuurwerk wordt steeds zwaarder, waardoor de schade – zowel op het gebied van vandalisme als ziekenhuisopnames – steeds groter wordt. Het wordt ook een stuk gevaarlijker: als je soms ziet wat handelaren gewoon in huis bewaren. Daar kun je explosies van krijgen alsof het klein-Enschede is."
Het Gelderse vuurwerkteam 'scoorde' vorig jaar uitzonderlijk goed. Van de 100.000 kilo illegaal vuurwerk die in Nederland in beslag werd genomen, kwam 30.000 kilo uit de regio Zuid- en MiddenGelderland. De teamleider is daar blij mee, maar relativeert ook: " Je moet soms een beetje geluk hebben. Het verschil tussen net wel of net niet een vinger achter een grote handel zien te krijgen."