Even de grens over voor vuurwerkdoor Arjen de Boer. vrijdag 28 november 2008 | 07:13 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 28 november 2008 | 07:28
Tekstgrootte
In de Belgische enclave Baarle Hertog mag altijd vuurwerk verkocht worden. foto Emiel Muijderman/GPD
De illegale vuurwerkhandel floreert, vijf weken voor het einde van het jaar. Justitie maakt jacht op de kopstukken, maar ook particulieren die naar België afreizen zijn doelwit.
Twee flinke sporttassen en twee rugzakken vol knalvuurwerk.
Dat is de oogst van twee Nederlandse jongens die hun slag hebben geslagen in een vuurwerkwinkel in Baarle-Hertog. Ze zijn zich ervan bewust dat hun activiteiten illegaal zijn en willen daarom niet met hun naam in de krant. " Dan maken we het de politie wel heel gemakkelijk." Of ze het spul in Nederland doorverkopen, willen ze niet zeggen.
In het Belgisch-Nederlandse dorp, waar de nationale grens dwars doorheen loopt, beleven vuurwerkhandelaren hoogtijdagen nu de jaarwisseling dichterbij komt. Vuurwerk dat in Nederland maar een paar dagen te koop is, is hier het hele jaar te halen. Ook zijn er soorten te koop die in Nederland illegaal zijn.
Vooral in weekenden zijn agenten actief om Nederlandse kopers te snappen. Die blijven echter in groten getale afreizen naar plaatsen als Meer, Baarle-Hertog en Turnhout. "Vuurwerk is hier goedkoper en van hogere kwaliteit", concludeert een handelaar. Niemand weet precies hoeveel vuurwerk vanBelgië naar Nederland wordt gesmokkeld. De grens is lang en kofferbakcontroles door de politie houden lang niet alles tegen, beseft officier van justitie Gustaaf Biezeveld van het Functioneel Parket.
Daarom zegt justitie zich vooral te richten op de grote jongens, die containerladingen vol illegaal vuurwerk uit bijvoorbeeld China laten komen. In Duitse en Belgische havens werd dit jaar in samenwerking met de plaatselijke autoriteiten al meer dan driehonderd ton tegengehouden. Eén van Nederlands grootste vuurwerkimporteurs, Jan Tinga, heeft echter weinig vertrouwen in de aanpak van de illegale handel. "De handhaving van de wet is uitermate zwak. Justitie wil wel, maar heeft te weinig mankracht."
Wat er nu in beslag is genomen, is slechts een klein deel van de partijen illegaal vuurwerk die naar Nederland komen. In China heeft Tinga zelf de bewijzen gezien. Tijdens zakentrips naar dat land ziet hij, wandelend door de opslagloodsen, grote pakketten knallers met op de verpakking Nederlandse teksten. "Maar als je naar de bestemming kijkt, staat er Gdansk in Polen. Dan weet je dat het geen zuivere koffie is."
Op een container met legaal vuurwerk voor Nederland staat als eindbestemming gewoon Rotterdam, benadrukt de importeur.
Uit onderzoek is gebleken dat vuurwerkhandelaren die op de zwarte markt actief zijn grote hoeveelheden pijlen en bommen naar Europa laten komen, ze in Duitsland en België opslaan om ze vervolgens naar Nederland te smokkelen.
Vuurwerkofficier Biezeveld werpt tegen dat het met de aanpak van de illegale handel 'de goede kant opgaat'. Zo reisde minister Cramer (Milieu) onlangs naar China om afspraken te maken over strengere controles voordat goederen naar Europa worden verscheept. Volgend jaar moet er een samenwerkingsovereenkomst zijn. " Belangrijk is dat China nu in ieder geval erkent dat Nederland een probleem heeft met het illegale vuurwerk uit China", zegt Biezeveld.
Verder werkt Nederland intensief samen met Duitsland en België om illegaal vuurwerk tegen te houden voor het de grens overgaat naar Nederland. Vorige week werd in België nog 3.400 kilo vuurwerk in beslag genomen dat bestemd was voor Nederlandse. Agenten sloegen twee Nederlanders in de boeien. " Maar alles tegenhouden lukt nooit", erkent de officier.
Vuurwerkhandelaar Toon weet uit ondervinding dat justitie zich niet exclusief richt op de grote spelers in de illegale vuurwerkhandel. " Soms wacht de politie klanten een straat verder al op", zegt de zakenman uit Baarle-Hertog. Zijn winkel staat in België, maar iets verderop begint Nederland. Zijn zaak ligt op wat hij 'een Belgisch eiland' op Nederlands grondgebied noemt.
http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/4117663/Even-de-grens-over-voor-vuurwerk.ece