Onverklaarbare groei vluchten traumahelikopterDe inzet van reddingshelikopters groeit spectaculair, zonder dat hulpdiensten, de ANWB of het ministerie van Defensie daarvoor een sluitende verklaring hebben.
Het aantal oproepen van Mobiele Medische Teams (MMT’s) is alleen dit jaar tot dusver met vijftien procent toegenomen, meldt de ANWB. Zij leveren de helikopter en piloot aan de universitair medische centra van Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen.
Tot en met juli werd reeds 3292 keer een oproep gedaan voor een vliegende noodarts, terwijl in heel 2012 welgeteld 4935 keer een beroep werd gedaan op de Mobiele Medische Teams.
Het warme weer, zwemmers in nood noch een plotselinge toename van verkeersongelukken speelt volgens de ANWB een duidelijke rol bij de aanzienlijke stijging. Evenmin zijn de nachtvluchten, die sinds 2011 zijn ingevoerd, van grote invloed op de verdere toename.
''We hebben er niet echt een goede verklaring voor'', bekent Ad Vonk namens de ANWB. ''We proberen wel verbanden te leggen, maar we zien die op het ogenblik niet.’’
UitschieterVooralsnog houdt Vonk het op een statistische uitschieter. ''In januari was het koud en hadden we juist elf procent minder oproepen in die maand. Maar in juni, toen het ook geen warme maand was, schoot het aantal oproepen omhoog van 480 in 2012 naar 627 dit jaar. Dat is een stijging van 31 procent.''
Het beeld bij de Search and Rescue-helikopters van het ministerie van Defensie is niet anders. De SAR-helikopter werd tot en met juli 156 keer ingezet, terwijl de teller in dezelfde periode van 2012 nog maar op 100 stond. Een stijging van ruim vijftig procent. Defensie zegt evenmin te kunnen uitleggen waarom zo vaak een beroep wordt gedaan op de SAR-inzet, voornamelijk voor patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden.
UitrukkenMobiele Medische Teams van universitair medische centra in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen rukken uit wanneer sprake is van een medische noodsituatie, waarbij de hulp van een arts noodzakelijk is. Dat gebeurt wanneer verwondingen van dien aard zijn dat bepaalde medische handelingen niet door ambulanceverpleegkundige mogen worden uitgevoerd.
Binnen twee minuten na zo’n oproep hangt de traumaheli in de lucht. ’s Nachts is dat door een langere vluchtvoorbereiding vijf minuten. Soms nemen de trauma-arts en de verpleegkundige ook de auto als die sneller ter plaatse kan zijn.
AnnuleringenHet Landelijk Netwerk Acute Zorg, dat samenwerking tussen de traumacentra coördineert, zegt geen directe reden te zien voor de groei. Het aantal annuleringen van vluchten, waarbij de komst van een trauma-arts bij nader inzien niet noodzakelijk blijkt, is volgens directeur Renate Verheul juist bij de meeste centra stabiel.
''Ik zie vooralsnog geen reden tot verontrusting over de stijging van het aantal oproepen’’, aldus Verheul. ''We zijn in 2011 met nachtvluchten begonnen en statistisch gezien kun je pas over een paar jaar conclusies trekken.’’
Volgens Verheul is met ingang van 1 juli een landelijk protocol van inzetcriteria van kracht. Hierdoor kunnen patiënten in heel Nederland volgens dezelfde normen rekenen op de komst van een MMT-arts.
GroningenIn Groningen is over de laatste twee jaar een groei van de inzet van Mobiele Medische Teams van circa dertig procent zichtbaar.
Volgens anesthesioloog Bert Dercksen, al jaren werkzaam op de Lifeliner 4 in het Universitair Medisch Centrum Groningen, is de traumaheli ''steeds meer geaccepteerd als een effectief middel in de acute hulpverlening''. Ook de samenwerking met ambulanceverpleegkundigen verloopt steeds gestroomlijnder.
Dercksen: ''De ambulancezorg in Nederland is al van een hoogstaand niveau, maar door de inzet van de mobiele medische teams slagen we er steeds beter in adequate acute zorg te geven. Dankzij de MMT’s zijn we sneller ter plekke om levens te sparen.''
http://www.nu.nl/binnenland/3552978/onverklaarbare-groei-vluchten-traumahelikopter.html