uit het Utrechts dagblad van afgelopen 7 juni:
Strandwacht wil serieus genomen worden
Wie in IJmuiden een drenkeling ontdekt en alarmnummer 112 belt, krijgt een medewerker van de politie in Driebergen aan de lijn. Die belt vervolgens met de kustwacht in Den Helder, die op zijn beurt waarschijnlijk contact opneemt met een van de stations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNMR).
Die bepaalt of een van de eigen boten of helikopters worden gestuurd, of dat de plaatselijke brandweer moet komen.
Dat lijkt omslachtig, zeker als je je bedenkt dat in alle drukke badplaatsen reddingsbrigades op het strand klaarstaan. Getraind, van alle zwemdiploma's voorzien en goed uitgerust. Maar ze worden vaak niet ingeschakeld.
Dat moet afgelopen zijn, vindt A. Bas, voorzitter van Reddingsbrigades Nederland, het overkoepelend orgaan van 180 reddingsbrigades met in totaal dertigduizend leden. "Ze moeten ons oproepen," vindt Bas. Afgelopen vrijdag hield hij een pleidooi voor de opwaardering van de status van strandwachten op een symposium in Noordwijk.
Bas wil dat zijn reddingsbrigades serieus worden genomen en betrokken worden bij alle veiligheidsaspecten aan de kust.
De brandweerkorpsen snappen wel waarom de reddingsbrigades vaak niet worden gebeld. Hoewel goed getraind en op hun eigen stuk strand en zee vaak goed georganiseerd, zijn de brigades in de ogen van brandweercommandant Brons in Den Haag, toch vooral in zichzelf gekeerde clubjes.
Brons betwijfelt of hij wel volledig op de brigades kan bouwen. Immers: brandweer, politie en ambulance moeten aan strenge eisen voldoen waar het gaat om de bijvoorbeeld de aanrijtijd en de uniformiteit van werken. En van de strandwachtorganisaties is bekend dat ze kampen met een tekort aan vrijwillligers. Daardoor waren de afgelopen jaren posten vaak niet bemand.
De brandweer heeft ook moeite met het gebrek aan uniformiteit van de reddingsbrigades. Waar in Den Helder een deel van de brigade betaald krijgt door de plaatselijk brandweer, geeft Katwijk 5 euro koffiegeld per dag. Zo krijgen jeugdige strandwachten in Veere een klein salaris van de gemeente, maar moeten ze in ruil daarvoor ook helpen in de horeca. Tenslotte wordt het vrijwillige karakter volgens de korpscommandant door sommige strandwachten iets te laconiek geinterpreteerd: ze luisteren niet.""
--------------------------------------------------------------------
Toch opmerkelijk dat het bij ons juist vaak wel goed gaat. Als iemand 112 belt gaat het in 9 van de 10 gevallen naar politie/ambulance en daar liggen de protocollen die ons direct alarmeren. Ook worden wij regelmatig door de kustwacht gebeld voor of een visuele waarneming (bv als ze een vage melding hebben gehad) of een alarmering als iets erg dicht onder de kant gebeurd...wel is het zo dat je daarbij afhankelijk bent van de willekeur van de dienstdoende centralist..