Commandanten pleiten voor integrale aanpak brandveiligheid

Auteur Topic: Commandanten pleiten voor integrale aanpak brandveiligheid  (gelezen 3086 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Gepost op: 2 september 2013, 14:41:54
Commandanten pleiten voor integrale aanpak brandveiligheid

30 augustus 2013

Paul Joosten‘De jeugdbrandweer hoort bij de brandweer, bij Brandweer Nederland en bij de veiligheidsregio's.' Zo startte Paul Joosten vrijdag de vergadering van de regionale commandanten, waar tevens werd gesproken over het Ondersteuningsteam brandweer, opkomsttijden, brandweeronderwijs, brandweerstatistieken, private kwaliteitsborging in de bouw en duiken.

De regionale commandanten omarmden de jeugdbrandweer en ondersteunen het gedachtegoed. ‘Wij werken samen met de landelijke Stichting Jeugdbrandweer aan een nieuwe visie, waarover dit najaar verder wordt gesproken', zegt portefeuillehouder Paul Joosten. ‘Het gaat daarbij vooral om de vragen hoe je samen kunt optrekken en wat we samen kunnen organiseren.' Ook de minister schenkt binnenkort overigens aandacht aan de jeugdbrandweer. Op 5 oktober brengt hij een bezoek brengen aan jeugdbrandweerwedstrijden in Vinkeveen.

‘Hier moeten wij iets mee'

Elie van Strien‘Er klopt iets niet met het huidige stelsel rondom opkomsttijden. We missen een integrale aanpak op het gebied van brandveiligheid. Daarom moeten wij hier wat mee.' Elie van Strien sprak de commandanten toe over het onderwerp opkomsttijden en het project Rembrand. Van Strien betoogde nogmaals over herziening van het normstelsel van opkomsttijden. ‘Wij willen niet van opkomsttijden af. Integendeel. Het blijft een wezenlijk onderdeel van de brandweerzorg. Snel ter plaatse zijn blijft van belang, de brandweer is immers ook een maatschappelijk vangnet. Maar we moeten breder kijken. Een situatie waarbij een brand zich soms tientallen minuten kan ontwikkelen alvorens deze gemeld wordt, kan namelijk niet meer worden gecompenseerd met strakke opkomsttijden en sneller rijden. We moeten dus ook nadrukkelijk aan de voorkant van de veiligheidsketen kijken.'

De RBC werkt in opdracht van het Veiligheidsberaad aan een alternatief voor het huidige normstelsel. Het brandweermanagement moet deze kunnen hanteren om te sturen op de prestaties van hun korps en om inzicht te kunnen geven aan het bestuur van de veiligheidsregio, hoe zij werkt aan de impact van al haar wettelijke taken. ‘Het gaat hierbij niet alleen om brand, maar ook om hulpverlening en OMS', vervolgt Van Strien. In Brand en Brandweer verschijnt komende maand een uitgebreid verhaal over opkomsttijden.

In het verlengde hiervan kwam ook de recente brief brandveiligheid die minister Opstelten aan de Tweede Kamer heeft gestuurd over brandveiligheid en verbetermaatregelen aan de orde. Van Strien: ‘Wij constateren dat deze brief waardevolle elementen bevat om aan de brandveiligheid van Nederland te (blijven) werken. De verbeterpunten die de minister ziet, steunen wij. Wel vragen wij bij het ministerie nadrukkelijk aandacht voor de relatie met de ontwikkelingen in het omgevingsrecht. Het veiligheidsbelang kent in de concept Omgevingswet nog nauwelijks een plek. Ook staat de adviesrol van de brandweer bij bouwplannen onder druk, omdat het Kabinet plannen heeft om de technische Bouwbesluittoets door de markt te laten uitvoeren. Grote incidenten in de afgelopen jaren hebben aangetoond dat bij het ontbreken van samenhang tussen preventie en repressie er problemen kunnen ontstaan.' De RBC vindt het van belang dat de samenhang over de verschillende beleidsterreinen heen, goed in beeld blijft.

Private kwaliteitsborging in de bouw

De minister voor Wonen en Rijksdienst werkt aan de introductie van private kwaliteitsborging in de bouw. Dit houdt in dat de markt de technische Bouwbesluittoets kan gaan uitvoeren. ‘Bij min of meer standaard bouwplannen en niet-complexe gebouwen is private kwaliteitsborging zeker mogelijk, maar bij de grotere risico's en kwetsbare functies zijn er redenen om de betrokkenheid van de brandweer te behouden', zo concludeerden de commandanten. Brandweer Nederland levert op korte termijn een rapport op waarin staat toegelicht in welke situaties de brandweer in het bouwvergunningentraject betrokken wil blijven.

Ondersteuningsteam Brandweer

Paul Verlaan‘Als er een groot incident in een regio is, moeten we met z'n allen slim samenwerken.' Paul Verlaan gaf inzicht in de werkwijze van het vorig jaar opgestarte Ondersteuningsteam Brandweer (OTB), waarbij collegiale ondersteuning op het gebied van communicatie, risicobeheersing en onderzoek is georganiseerd. Ook wordt er bij incidenten - zoals bijvoorbeeld in Moerdijk - een denktank op afstand geformeerd. Verlaan: ‘Daarbij gaat het niet alleen om ondersteuning tijdens een incident, maar ook daarna. Als een regio ons nodig heeft, helpen we.'

    De presentatie vindt u op http://www.brandweernederland.nl/otb

Werken onder overdruk

De RBC heeft tevens de werkinstructie ‘Werken onder overdruk' vastgesteld. Bij de totstandkoming is kennis gebundeld van in- en externen uit de duikbranche en heeft tot doel om de duikteams op een veilige en uniforme wijze te laten werken. De Leidraad ‘Bestrijding Waterongevallen door de brandweer uit 2004 komt hiermee te vervallen. De werkinstructie wordt digitaal ter beschikking gesteld.

http://www.brandweernederland.nl/actueel/brwnl_nieuws/?ActItmIdt=36622


Hoe zou de brandveiligheid nu echt structureel aangepakt kunnen worden zonder te verzanden in het verstrekken van rookmelders?