Te koop: blusdeken die niet blustDe berichtgeving van donderdag 12 september over blusdekens die niet voldoen voor het blussen van vlam-in-de-pan was soms onduidelijk over welke productcode nu de juiste is. De Brandwonden Stichting betreurt het dat sommige media ook foto's van een Ajax of Elro blusdeken toonde die afgeschilderd werd als 'verkeerde' blusdeken, terwijl deze wel degelijk geschikt is voor alle soorten branden.
Wilt u zeker zijn dat u een blusdeken hebt die geschikt is voor alle soorten branden? Kijk dan of de verpakking de code EN 1869 vermeldt. Het maakt niet uit welke letters er voor 'EN' staan of welke cijfers er achter 1869 staan. Dus ook blusdekens met de code BS EN 1869:1997 of DIN EN 1869:1997 of NEN EN 1869:2001 zijn goed. Zolang er maar ergens op de verpakking EN 1869 staat, is het goed!
Wist u dat er in Nederland blusdekens te koop zijn die ongeschikt zijn voor olie- en vetbranden? Dat betekent dus dat u misschien een blusdeken in uw keuken hebt hangen die ongeschikt is om een vlam-in-de-pan mee te blussen. Kijk het filmpje om erachter te komen of u een blusdeken hebt die alle soorten branden kan blussen. (Nog) geen geschikte blusdeken in huis? Bestel 'm gelijk via onze webshop!
http://www.youtube.com/watch?v=cnkin9Ui9n0&feature=player_embedded#t=0///PERSBERICHT///Brandwonden Stichting waarschuwt voor blusdekens die vlam-in-de-pan niet doven
Beverwijk, 12 september 2013 – De Nederlandse Brandwonden Stichting waarschuwt voor blusdekens op de Nederlandse markt die olie- en vetbranden, zoals vlam-in-de-pan, niet doven. Deze blusdekens zijn niet geschikt om één van de belangrijkste oorzaken van woningbranden, ‘keukenbranden’, te doven, waardoor een bluspoging levensgevaarlijk wordt en mensen mogelijk zeer ernstig letsel oplopen. Consumenten zijn 100% zeker van de aanschaf van een geschikte blusdeken als ze letten op de productcode EN:1869 (waarbij het niet uitmaakt of er nog andere letters voor 'EN' staan). Ongeacht het merk, zijn blusdekens met deze code geschikt om kleine beginnende brandjes (dus ook vlam-in-de-pan) te doven. Staat er een andere code op de verpakking, dan is de blusdeken alléén geschikt voor het doven van bijvoorbeeld brandende kleding of brandend papier.
‘Een vlam-in-de-pan doof je met een blusdeken. Het is dus onverantwoord dat er blusdekens worden verkocht die hiervoor ongeschikt zijn.’ aldus René Hagen, lector Brandpreventie en voorzitter van de begeleidingscommissie brandpreventie van de Brandwonden Stichting. ‘Samen met de Brandwonden Stichting roepen we al jaren dat een blusdeken hét middel is om vlam-in-de-pan te doven. Het is een goede maatregel tegen branduitbreiding en stopt een brand die kan uitgroeien tot een allesverwoestende woningbrand. Dus als mensen een blusdeken kopen om zo hun huis brandveiliger maken, willen wij wel dat zij een degelijk product hebben. Anders is er sprake van schijnveiligheid.’
Juiste blusdeken vermeldt ‘EN:1869’De Brandwonden Stichting raadt consumenten aan om bij aanschaf van een blusdeken te letten op de productcode EN:1869 (waarbij het niet uitmaakt of er nog meer andere letters voor 'EN' staan). Deze blusdekens zijn goedgekeurd voor alle soorten branden, inclusief olie- en vetbranden. De komende periode brengen medewerkers van de Brandwonden Stichting in kaart welke bedrijven blusdekens verkopen die ongeschikt zijn voor olie- en vetbranden. Er zullen gesprekken gevoerd worden over het duidelijk voorlichten van consumenten.
Wanneer en hoe een blusdeken gebruiken?Een blusdeken gebruik je alleen wanneer de brand niet groter is dan de blusdeken zelf. Is de brand al groter? Vlucht dan naar buiten en bel 1-1-2. Is de brand nog kleiner dan de blusdeken? Vouw dan de blusdeken van u af richting de brandende pan/prullenbak, etc. en dek de brandhaard volledig af. Laat de blusdeken minstens 10 minuten liggen om de brand volledig te doven.
Brandweervrouw ontdekt het euvelAnne-Pauline Jacobs (Brandweer Nijmegen) was zéér verbaasd. In de voorbereidingen van een brandveiligheidsdemonstratie bij een bouwmarkt, checkte zij de blusdekens voor het doven van vlam-in-de-pan. Maar in de proefopstelling doofde de blusdeken de brand niet, nee, hij brandde juist door. Dit móest een vergissing zijn! Maar na onderzoek kwam ze tot de onthutsende ontdekking dat dit niet het geval was: er worden blusdekens verkocht die niet werken bij vlam-in-de-pan. Anne-Pauline: ‘Tot mijn grote verbazing, bleek er geen sprake van een productiefout of iets dergelijks. Ik ontdekte dat er twee verschillende soorten blusdekens worden verkocht. Eén geschikt voor alle branden en één niet geschikt voor olie- en vetbranden, maar alleen voor ‘lichte’ brandjes.’ Maar als medewerker van de brandweer vraag ik me ten zeerste af of consumenten hiervan op de hoogte zijn.’
http://www.brandwondenstichting.nl/blusdeken