Proef met brandweer in de wijk16 september 2013
Annemarie van DaalenRotterdam-Rijnmond krijgt, als eerste korps in Nederland, wijkbrandweermannen. Deze week start de eerste als proef in Rotterdam en de tweede elders in de regio. Mocht de proef succesvol zijn, dan krijgen ook de andere bewoners hu eigen wijkbrandweerman.
De inwoners van Rotterdam-Rijnmond leren de brandweer nu op een andere manier kennen. Namelijk als een soort wijkagent die zich richt op het voorkomen van brand.
"Met preventie is het meeste voordeel te behalen. Daarmee bespaar je een hoop ellende en een hoop geld, " zegt Annemarie van Daalen in het AD.
Preventie was in het verleden vooral gericht op de industrie en grote gebouwen. "Nu willen we de brandveiligheid bij burgers en bijvoorbeeld kleine winkeliers brengen.
Profielschets WijkbrandweermanDe wijkbrandweer is een brandweerman die het vak kent (repressief). Hij/zij besteedt een groot deel van de werktijd aan veiligheid in de wijk of woonkern. Ongeveer tachtig procent van zijn werk bestaat uit het werken voor de wijk. In die tijd is hij of in zijn wijk te vinden of is hij in overleg over problemen/onveilige situaties binnen de wijk met andere instanties. De overige tijd besteedt de wijkbrandweerman aan andere werkzaamheden zoals het meedraaien in de repressieve dienst.
De wijkbrandweerman is herkenbaar in de buurt. Hij twittert, is op/in (social)media bereikbaar en is een aanspreekpunt voor bewoners als het gaat om brandweerzaken of onveilige situaties.
De wijkbrandweerman onderhoudt contact met externe partners, zoals de gemeente en maatschappelijke organisaties. Met deze organisaties worden problemen en/of onveilige situaties besproken en wordt overlegd hoe de problemen adequaat aangepakt kunnen worden, en door wie. Ook dan is informatie uit de buurt van essentieel belang.
De wijkbrandweerman is verantwoordelijk voor de brandweerzorg binnen zijn wijk. De wijkbrandweerman maakt daarbij gebruik van een brandweerploeg. Als het nodig is, krijgt hij hulp van andere gespecialiseerde brandweerdiensten (zoals bv preventie) Met hen werkt de wijkbrandweerman voortdurend aan het verbeteren en vergroten van de (brand)veiligheid in de wijk of buurt.
Door informatie uit zijn wijk is wijkbrandman beter in staat om (brand)onveilige situaties in een buurt tijdig te onderkennen en misschien zelfs te voorkomen. Tevens kan de wijkbrandweer informatie delen met de brandweerploeg, collega's van toezicht, handhaving en controle, brandpreventie etc. Hij kan daardoor collega's en andere instanties goed adviseren over mogelijke oplossingen.
De taken van een wijkbrandweerman zijn onder andere:Voorlichting geven over (brand)veiligheid in de wijk in samenwerking met gemeente en/of andere partners als de woningbouwvereniging.
Boegbeeld/ambassadeur van de brandweer/veiligheidsregio in de wijk. Hij laat dit zien door stevig aanwezig te zijn op de (social)media
Samenwerken met de buurtagent, gebiedsmedewerker, van de gemeente, stadmarinier, zorgmakelaars etc om problemen bespreekbaar te maken en op te lossen.
Samen met mensen van brandveilig leven uitvoeren van woningchecks en houden van toezicht in de buitengebieden (bv naar brandgevaarlijke situaties, oud-en nieuw etc).
Het organiseren van informatiebijeenkomsten, bijvoorbeeld naar aanleiding van een branden in de wijk.
Meewerken aan projecten gericht op de jeugd, ouderen en ondernemers.
Waarschuwen van mensen in de wijk als er bv door fout parkeren de toegang voor hulpdiensten wordt belemmerd
(Bron: VRR)
http://www.brandweernederland.nl/algemene_onderdelen/rss/rss/@36777/proef-brandweer-wijk/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter