Algemeen Brandweer 🔥 nieuws

Auteur Topic: Algemeen Brandweer 🔥 nieuws  (gelezen 304687 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Gast48368

  • Gast
Reactie #170 Gepost op: 28 oktober 2009, 12:02:14
Brandweer kost Nederlander jaarlijks 61 euro



Uitgegeven: 28 oktober 2009 10:53
Laatst gewijzigd: 28 oktober 2009 10:53

DEN HAAG - De brandweer en rampenbestrijding in ons land kost gemiddeld 61 euro per inwoner per jaar. Dat blijkt uit woensdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
 De gemeentelijke kosten voor brandweer en rampenbestrijding stegen in 2008 ten opzichte van een jaar eerder met bijna 7 procent tot meer dan 1 miljard euro. Elk jaar nemen de kosten toe.

Op 1 januari van dit jaar waren bij alle Nederlandse brandweerkorpsen 26.500 brandweerlieden in dienst, zowel beroepskrachten als vrijwilligers. Het personeelsbestand van de brandweer ligt al jaren op ongeveer een constant niveau.




© ANP


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #171 Gepost op: 1 november 2009, 10:38:02
Brandweer naar Aruba

door Berend van de Sande. zaterdag 31 oktober 2009 | 08:00

Tekstgrootte  
APELDOORN - De brandweer krijgt mogelijk een nieuwe kazerne aan de Aruba in Apeldoorn-Zuid. Deze vervangt de kazernes van de korpsen Eendracht en Wormen en de post aan de Wilmersdorf. Ook twee gemeentewerven en Stichting Wijkwerk worden er ondergebracht.

De nieuwbouw moet komen op het oude terrein van Grolleman Coldstore naast kringloopcentrum Foenix. De buitenmuren van het voormalige opslagpand blijven staan, het binnenwerk wordt aangepast.

De nieuwe brandweerkazerne in Zuid is deel van een groot plan van de gemeente om allerlei diensten op dezelfde locatie te huisvesten. Daarbij gaat het om wijkposten voor de groenvoorziening en de gemeentewerven Vlijtseweg en Marialust. De gemeente verwacht veel voordeel van de concentratie. Zo kunnen brandweer en groenwerkers dezelfde werkplaats voor voertuigen gebruiken. Ook met Circulus en Foenix aan de Aruba kan worden samengewerkt. Voor de stortplaats van Circulus zou met extra gemeentelijke grond een betere route kunnen worden aangelegd. Nu staan mensen die vuil komen brengen vaak in de file.

Bekend was al dat de brandweerposten Eendracht en Wormen verdwijnen. Volgens de brandweer kunnen de vrijwilligers kiezen voor aansluiting bij de hoofdpost of een andere kazerne. De aanrijtijden vanaf de Aruba zijn beter dan vanaf de Wilmersdorf.

Het plan Aruba kost jaarlijks 500.000 euro. Mocht de gemeenteraad dat er niet voor over hebben dan houdt Apeldoorn 41 locaties voor de betrokken diensten. Volgens wethouder Rob Metz moet in deze locaties dan worden geïnvesteerd omdat veel gebouwen niet aan de arbo-eisen voldoen. Metz vindt dat zonde, omdat al zeker is dat bijvoorbeeld de gebouwen bij de Vlijtseweg verdwijnen.

De gemeenteraad bespreekt het collegevoorstel later deze maand.

http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/5736931/Brandweer-naar-Aruba.ece

Wordt dit een beroepspost?


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #172 Gepost op: 5 november 2009, 16:33:26
Korps Aalsmeer uitverkoren

http://www.echo.nl/ww-aa/buurt/redactie/932529/korps.aalsmeer.uitverkoren/
Redactie - 5 november 2009

AALSMEER - Brandweer Aalsmeer kreeg maandag 2 november een delegatie uit de Republiek van Korea op bezoek.

Deze delegatie bestond uit brandweermannen van verschillende niveaus. Het doel van dit bezoek was bekijken hoe men 'oversea' werkt bij de brandweer. Het korps Aalsmeer was het enige vrijwillige korps in Nederland dat bezocht wordt door deze delegatie. Provincie Noord-Holland had Aalsmeer voorgedragen als een belangrijke kandidaat.

Vandaar dat het Aalsmeerse korps maandag om 10.00 uur in de kazerne aan de Zwarteweg klaar stond om een delegatie van vijftien personen te ontvangen. Omdat veel delegatieleden de Engelse taal niet machtig waren, was een tolk ingehuurd die prima werk deed en ook bekend was met de inhoudelijk-technische terminologie.

Na een welkomstwoord van de kazernemanager, de heer Van Randwijk, werd een uitgebreide presentatie met lichtbeelden gegeven door de heer Stompewissel van de brandbestrijding. Aan de orde kwamen de korpsorganisatie, het verzorgingsgebied, de omvang van de brigade en taken in de veiligheidsketen. Op twee leden na steunt het Korps Aalsmeer op veertig vrijwilligers, die elders in Aalsmeer ander werk hebben. Via het landelijke oproepsysteem P2000 kan voor een klein incident twintig man en voor grotere incidenten alle veertig tegelijk worden opgeroepen. Voor een brand rukken één of twee pompwagens uit met elk een bemanning van zes brandbestrijders, de bevelvoerder en de chauffeur. Deze zorgen er voor dat binnen de gestelde tijdsnorm (8 minuten na melding) begonnen wordt met de bestrijding. Verder beschikt Aalsmeer over diverse reddings- en hulpmaterialen en een indrukwekkend uitgeruste boot. Aalsmeer heeft ook de primeur om de nieuwe aanwinst in de praktijk te toetsen namelijk een poederbom. Handmatig als granaat in te zetten of gewoon te plaatsen en af te laten gaan op hitte. De bom verspreidt een soort poedernevel (onschadelijk voor mensen), die bijvoorbeeld een binnenbrand zodanig doet afnemen dat nablussen met water resteert.

Er werden heel wat vragen gesteld en beantwoord. Rond 11.15 uur werd het tijd om wat eerder was verwoord ook echt aanschouwelijk te maken. De heer Stompewissel kondigde de aanpak van een binnenbrand aan. Een kazerneruimte werd volgepompt met rook, een brandmelding afgegeven aan de centrale en via het landelijke C2000 communicatiesysteem werd al vernomen dat hulp onderweg was. Het resultaat was een geborgen 'slachtoffer', dat gereanimeerd werd en uiteraard een gedoofde rookbron. Desgevraagd gaf de presentatieleider een hint mee wat telkens een rol speelt in de training: 'Steeds maar weer de procedures herhalen'.

In een entourage van specifieke hulpmiddelen stonden in de uitrukruimte de operationele tankwagens, de trots van het korps. Alle rolluiken waren geopend voor de inspectie. Heel interessant is het toegepaste elektronische BOS-systeem, (Bevelvoerders Ondersteunings Systeem) dat geïntegreerd is in een netwerk voor de brandweer. Het dient als ondersteuning voor de bevelvoerder. Er was hiervoor veel belangstelling. Alle gegevens die nodig zijn op de actieplaats kunnen via een los display getoond worden zoals kentekens van auto's.

De Koreaanse delegatie hield de sessie nog voor een deel in de middag gaande. Zij zouden na Aalsmeer het ministerie van binnenlandse zaken in Den Haag en andere ambtelijke instituten in de Benelux bezoeken.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #173 Gepost op: 5 november 2009, 16:35:09
BRANDWEER BOXTEL HULDIGT ZILVEREN JUBILARISSEN

http://www.brabantscentrum.nl/nieuws/0945_brandweer.htm

’Wij komen waar anderen weglopen’


OP DE FOTO: De zilveren brandweerjubilarissen tijdens een oefendemonstratie op het terrein van de brandweerkazerne aan de Brederodeweg. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Ze geven het grif toe. Voor het avontuur zijn ze lid geworden van de brandweer. Maar als snel leerden ze dat de maatschappelijke dienstbaarheid en het werken in teamverband toch dé kick geeft. ,,Wij komen waar anderen weglopen”, zegt Peter van Gils die samen met Ad Traa en Hans Verhoeven 25 jaar lid is van de vrijwillige brandweer. Zaterdag 7 november wordt het drietal in het zonnetje gezet.

Terugblikkend op het begin van hun carrière, constateren de drie jubilarissen dat er veel is veranderd in de brandbestrijding. ,,Vroeger losten we zaken vooral lokaal op. Door de professionalisering worden calamiteiten veel grootschaliger aangepakt. Iedere hulpdienst heeft daarbij zijn eigen officier van dienst en daardoor komt het aan op een goede communicatie”, vertelt Van Gils, die met zijn 54 jaar de oudste vrijwilliger in actieve dienst is van het Boxtelse brandweerkorps.

Volgend jaar neemt de bevelvoerder afscheid omdat hij dan de maximum leeftijd bereikt die de vrijwillige brandweer in Boxtel heeft vastgesteld. Dan moet hij ook stoppen met de brandweercursussen die hij regionaal elke woensdagavond verzorgt. ,,En elke donderdagavond oefenen we hier in Boxtel bij de kazerne. Ja, ik ben er wekelijks wel wat uurtjes zoet mee”, grinnikt Van Gils, die in het dagelijks leven uitvoerder is bij de groendivisie van WSD Groep.

De Boxtelaar trad toe tot het brandweerkorps nadat zijn moeder hem attendeerde op een advertentie in deze krant. ,,Echt iets voor jou, zei ze.” Toch was het wennen. ,,Ik kende bijna niemand toen ik lid werd. Terwijl anderen familie of vrienden bij de brandweer hadden, was ik eigenlijk in mijn eentje. Maar dat is snel veranderd. We vormen een hecht team. Mede omdat ik brandweerlessen verzorg, ken ik zowat elke brandweerman in dit korps.”

Traa (47) zag als jongen de brandweer van Liempde regelmatig oefenen in de klompenfabriek van zijn vader. ,,Toen ik de militaire dienst er op had zitten, werd ik gevraagd erbij te komen. Dat duurde uiteindelijk nog wel anderhalf jaar, maar toen mocht ik dan toch mee.” Verhoeven is een jaar ouder dan Traa en woonde nog maar kort in Liempde toen hij werd benaderd. ,,Ze wisten dat ik bij de bedrijfsbrandweer was van Mars in Veghel. Dus het lag voor de hand dat ik lid werd”, vertelt de veehouder.

’MOOIE’ BRANDEN
De twee Liempdenaren, die deel uitmaken van de blusgroep in hun woonplaats, zeggen dat de laatste jaren het aantal zware ongevallen waarbij ze moeten worden ingezet is teruggelopen. ,,Met name door de ongelijkvloerse kruisingen in de rijksweg A2 en de spoorlijn Boxtel-Eindhoven maken we minder ernstige dingen mee. Maar de brand bij Liba Campers twee jaar geleden was wel erg spannend. Zeker omdat er gevaar was dat het vuur over kon slaan naar het naastgelegen garagebedrijf. Gelukkig hebben we dat kunnen voorkomen”, vertelt Verhoeven. Traa knikt: ,,Maar ook de branden in de klompenmakerijen van twee collega’s hadden de nodige impact.”
Waar de vuurzee bij Dumeco (2001) en Den Haagakker (2007) door het drietal vooral als ’mooi’ wordt betiteld, is het drama bij café De Kom (2005) voor hen toch vooral het meest aangrijpend. Van Gils: ,,Omdat het om bekenden gaat, maar ook omdat er kinderen bij betrokken waren. Dat maakt het altijd extra moeilijk. We hebben daar drie kwartier gereanimeerd. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Gelukkige was de nazorg perfect.”

Toch staan de drie brandweermannen liever stil bij de leuke herinneringen. Successen tijdens brandweerwedstrijden blijven niet onvermeld. Net zo min als de brandweervereniging waar de vrijwilligers samen met oud-brandweermannen veel plezier beleven aan ontspanningsactiviteiten. ,,Goed voor de sociale contacten, maar ook om in conditie te blijven”, lacht Van Gils. ,,Zo klimmen we elke zondagochtend op de mountainbike en de groep wordt almaar groter.”


OP DE FOTO: Van links naar rechts: Ad Traa en Hans Verhoeven uit Liempde en Boxtelaar Peter van Gils. Het drietal is 25 jaar lid van de vrijwillige brandweer. (Foto: Albert Stolwijk).
Samen sterk in de hulpverlening!


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #174 Gepost op: 10 november 2009, 16:52:39
Raad Loppersum schrapt investering voor brandweer

DVHN | Gepubliceerd op 09 november 2009, 22:49
loppersum -  

Unaniem steunde de gemeenteraad van Loppersum maandagavond een motie van de coalitiefracties CDA, PvdA en ChristenUnie om volgend jaar af te zien van de aanschaf van twee personeelsbussen voor de vrijwillige brandweer. Om die bussen te stallen, moet de brandweerkazerne in Middelstum worden verbouwd. In de ontwerp-begroting trok het college hiervoor in totaal 220.000 euro uit.

Volgens B en W is de investering nodig na aanbevelingen van een landelijke adviescommissie die zich boog over het brandincident van anderhalf jaar geleden in De Punt. De gemeenteraad vond de investering echter onverdedigbaar. Dit vooral tegen de achtergrond dat er fors moet worden bezuinigd in de gemeente Loppersum.

Burgemeester Albert Rodenboog waarschuwde dat de personeelsbussen voor de brandweer binnenkort mogelijk wettelijk verplicht worden. Hij deed daarom de suggestie de post op de begroting te handhaven, zodat er geen problemen ontstaan als aan de uitgave straks niet valt te ontkomen. Raadsbreed werd evenwel gesteld dat de voorgestelde investering te hoog is en dat een goedkopere oplossing moet worden nagestreefd.

De gesprekken die B en W gaan voeren met instanties in de gemeente wier subsidie wordt gekort, moeten nog beginnen. Het wachten is op groen licht van de rijksinspecteur voor het saneringsplan.

http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article5410298.ece/Raad-Loppersum-schrapt-investering-voor-brandweer

Personeelsbussen wettelijk verplicht?  ::)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #175 Gepost op: 16 november 2009, 20:46:54
Als leidinggevende kan je je niet zomaar tegen de dienstleiding uitspreken...

http://zoeken.rechtspraak.nl/ResultPage.aspx

LJN: BK3413, Rechtbank Maastricht , AWB 08 / 1848   Print uitspraak
Datum uitspraak:   13-11-2009
Datum publicatie:   16-11-2009
Rechtsgebied:   Ambtenarenrecht
Soort procedure:   Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie:   Ongeschiktheidontslag postcoördinator vrijwillige brandweer wegens vertrouwensbreuk en grondig verstoorde verhoudingen met brandweercommandant. Beroep ongegrond: onderling vertrouwen is een absolute noodzaak bij brandweer. Eiser heeft de hem expliciet geboden mogelijkheden tot herstel van de vertrouwensbreuk niet benut.
Uitspraak
RECHTBANK MAASTRICHT
Sector Bestuursrecht
Meervoudige kamer            
              
                  
Procedurenummer: AWB 08 / 1848          
                  
Uitspraak

in het geding tussen

[eiser],
wonend te Geulle, eiser,

en

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meerssen,
verweerder.

Datum bestreden besluit: 2 oktober 2008
Kenmerk: 2007/10158


1. Procesverloop

Eiser heeft tegen het in de aanhef van deze uitspraak genoemde besluit beroep ingesteld.

Verweerder heeft de stukken die op de zaak betrekking hebben aan de rechtbank gezonden en tevens een verweerschrift ingediend.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgehad op 23 september 2009, waar eiser in persoon is verschenen, bijgestaan door zijn gemachtigde C. van der Steen, werkzaam bij CNV Publieke Zaak. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door M.J.J. Rutten, advocaat te ’s Hertogenbosch en R.S.M.R. Offermans, J.J.M Eurlings en K. van Raak, allen werkzaam bij verweerder.


2. Overwegingen

Eiser was sinds 1 juli 1995 in dienst van de vrijwillige brandweer bij de brandweerpost Geulle van de gemeente Meerssen, per 1 oktober 2001 in de functie van brandmeester met rolprofiel postcoördinator.

Naar aanleiding van een mede door eiser ondertekende brief van 12 november 2007 gericht aan verweerder heeft verweerder geconstateerd dat er sprake is van een vertrouwenscrisis en/of autoriteitsconflict. Aangezien verweerder zulks onverantwoord acht is eiser bij besluit van 27 november 2007 met onmiddellijke ingang geschorst. Bij besluit van 6 december 2007 is eiser met ingang van 1 januari 2008 eervol ontslag verleend op grond van artikel 19:1:39, eerste lid, aanhef en onder g, van de CAR/UWO, wegens het onvoldoende invullen van zijn rol van postcoördinator en het ontbreken van vertrouwen in de commandant van de brandweer.

Tegen beide besluiten heeft eiser op 24 december 2007 bezwaar gemaakt. Eiser is op 29 mei 2008 op het bezwaar gehoord.

Verweerder heeft bij het nu bestreden besluit het bezwaar ongegrond verklaard onder handhaving van zijn besluiten tot schorsing en ontslagverlening. Verweerder volgt daarbij het advies van de bezwarencommissie onder overname van de overwegingen daarin.
Bij het ontslag wordt overwogen dat eiser zich onvoldoende rekenschap heeft gegeven van datgene wat van een postcoördinator wordt verwacht. Dit onderwerp is op 25 oktober 2007 door de commandant met eiser besproken. Vooral de verzending hierna van de mede door eiser ondertekende brief van 12 november 2007 aan verweerder met een afschrift aan de fracties in de gemeenteraad werkte niet conflictoplossend maar eerder conflictverhogend. Ook de wijze waarop in deze brief een mogelijke uitspraak van de burgemeester – mede door eiser – is uitgedragen, past niet bij de functie. Verder is eiser achter de brief van 12 november 2007 blijven staan, ondanks het feit dat hem bekend was dat dit door het bevoegde gezag werd gezien als een vertrouwenscrisis en een autoriteitsconflict. Eiser blijkt niet in staat de door de leiding genomen besluiten uit te dragen naar zijn groep, in plaats daarvan persisteert hij in zijn standpunt dat hij geen vertrouwen meer heeft in de korpsleiding. Door dit alles is de basis voor een verdere samenwerking vervallen.

Eiser heeft hiertegen in beroep aangevoerd dat hij in het gesprek van 25 oktober 2007 niet is aangesproken op zijn verantwoordelijkheden als postcoördinator, noch zijn rol in die functie heeft verzaakt. Hij is niet aangesproken op slecht functioneren, noch is hem een kans tot verbetering gegund. De door verweerder rond het functioneren genoemde voorvallen worden niet door bewijs ondersteund en zijn hem nimmer tegengeworpen. Slechte communicatie met de brandweercommandant veroorzaakte onvrede met de vrijwilligers van de post Geulle. Deze onvrede is niet weggenomen door verweerder, maar door het ontslag van vrijwel alle vrijwilligers juist op scherp gezet. Eiser heeft enkel opmerkingen gemaakt over het functioneren van de commandant, maar nimmer aangegeven geen vertrouwen meer in hem te hebben.
Van de resultaten van het na de schorsing ingestelde onderzoek is eiser niet op de hoogte gebracht. Hij acht het ontslag onrechtmatig, mede omdat hij geen verantwoording heeft kunnen afleggen over het voorgenomen ontslag, en verder disproportioneel.
Het beroepschrift strekt tot gegrondverklaring van het beroep en vernietiging van het bestreden besluit. Eiser verzoekt verweerder te veroordelen in de proceskosten in bezwaar en beroep.

Alvorens inhoudelijk op het beroep in te gaan merkt de rechtbank op dat verweerder ter zitting een brief namens de post Meerssen heeft ingebracht, waartegen eiser bezwaar heeft gemaakt.
De rechtbank overweegt dat op grond van artikel 8:58, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) nadere stukken tot tien dagen voor de zitting kunnen worden ingediend. Deze termijn is hier overschreden, zodat bedoeld stuk niet bij de beoordeling van het beroep is betrokken.

Naar aanleiding van de door eiser naar voren gebrachte beroepsgrond dat hij niet overeenkomstig het bepaalde in artikel 4:8 van de Awb is gehoord, voordat het besluit van 6 december 2007 door verweerder werd genomen, overweegt de rechtbank dat deze omissie niet tot een vernietiging van het thans bestreden besluit kan leiden. De rechtbank kan niet er aan voorbij zien dat de in de Awb voorziene bezwaarprocedure een heroverweging beoogt van het primaire besluit in het kader waarvan een omissie als hier aan de orde kan worden gerepareerd. In dit geval is dat naar het oordeel van de rechtbank met het horen van eiser in de bezwaarfase ook genoegzaam gebeurd. Daar komt bij dat eiser al vanaf 25 oktober 2007 nadrukkelijk is gewezen op de verplichtingen die aan zijn functie verbonden zijn. In het volgende gesprek met de leiding op 26 november 2007, waarbij hij met onmiddellijke ingang is geschorst, is eiser duidelijk gemaakt dat de volgens verweerder ontstane vertrouwenscrisis en/of autoriteitsconflict verdergaande gevolgen kon hebben. In het gesprek van 5 december 2007 heeft hij vervolgens in zijn standpunt volhard, waarop hem het ontslag is aangezegd.
Van een rauwelijkse confrontatie van eiser met het ontslagbesluit van 6 december 2007 is daarom geen sprake geweest. Het vorenstaande brengt de rechtbank dan ook tot het oordeel dat schending van het bepaalde in artikel 4:8 van de Awb niet tot een vernietiging van het bestreden besluit kan leiden.

Centraal staat vervolgens de vraag of gesproken kan worden van een vertrouwensbreuk. De rechtbank overweegt hierover het volgende.

Op 25 oktober 2007 hebben de brandweercommandant en de P&O adviseur een gesprek gehad met eiser over onder meer de informatiebijeenkomst op 30 oktober 2007. De toonzetting van de hiervoor door de leden van de post Geulle vooraf ingediende vragen werd door de leiding als negatief gezien en ervaren, de indruk bestond dat er op de man werd gespeeld. Eiser werd verzocht zich in de toekomst meer bewust te zijn van zijn rol als postcoördinator en de houding die van hem in die hoedanigheid wordt verwacht.
Uit de stukken begrijpt de rechtbank dat op de informatiebijeenkomst op 30 oktober 2007 vanuit de post Geulle forse kritiek werd geuit op de brandweercommandant. Verweerder meldt dat hierbij “op de man werd gespeeld”, waarbij van enige zelfkritiek en een houding om goed te luisteren naar andere opvattingen geen sprake was.
Vervolgens schreven de leden van de post Geulle, waaronder eiser, op 12 november 2007 een brief aan het College van B&W, in afschrift aan de gemeenteraad. Hierin werd ongenoegen geuit over het behartigen van de belangen van de post Geulle door de brandweercommandant, de communicatie door de commandant met betrekking tot het wel en wee van de post Geulle en het nakomen van gemaakte afspraken tussen de commandant en de post Geulle. Ook werd het onacceptabel genoemd dat de burgemeester op de bijeenkomst op 30 november 2007 zou hebben verklaard dat hij geen vertrouwen meer heeft in de brandweer Meerssen, welke verklaring later door de burgemeester en andere aanwezigen is ontkend.
Hierna is eiser op 26 november 2007 gevraagd of hij achter de inhoud van de brief van 12 november 2007 bleef staan, wat zou worden gezien als een vertrouwenscrisis en een autoriteitsconflict. Nadat eiser heeft verklaard achter de brief te blijven staan is hij nadrukkelijk gewezen op zijn rol en positie als postcoördinator, zoals eerder besproken op 25 oktober 2007. Omdat de indruk bestond dat eiser door zijn doen en laten een rol heeft vervuld bij het ontstaan en de escalatie van de arbeidsonrust bij de post Geulle, welke rol totaal niet overeenkomt met zijn rol van postcoördinator binnen de brandweer Meerssen, werd het voornemen tot ontslag kenbaar gemaakt en werd eiser met onmiddellijke ingang geschorst.
In een vervolggesprek op 5 december 2007 is vastgesteld dat eisers houding na het gesprek van 25 oktober 2007 in geen enkel opzicht is aangepast, hij staat alleen in de vertrouwenscrisis en/of het autoriteitsconflict. Desgevraagd heeft eiser aangegeven zijn eerder ingenomen standpunt, zoals verwoord in de brief van 12 november 2007, te handhaven en verder geen commentaar te hebben. Hierop is hem mondeling ontslag aangezegd per 1 januari 2008.

Ter zitting heeft eiser naar voren gebracht dat de vertrouwenscrisis niet aan de orde is geweest in de gesprekken van 26 november 2007 en 5 december 2007; hij gaat niet akkoord met de verslagen van die gesprekken.
De rechtbank kan aan eisers ontkenning van een bespreking van de vertrouwenscrisis geen waarde toekennen nu dit punt centraal staat in het schorsingsbesluit van 27 november 2007. Daarna kon het eiser zeker bij het tweede overleg duidelijk zijn dat hier geen sprake was van een gewoon overleg nu hij zich naar aanleiding van het tijdens de schorsing verrichte onderzoek van de leiding diende te verantwoorden. De rechtbank wijst er verder op dat voor verslagen van dergelijke gesprekken geen eenstemmigheid vereist is.

De rechtbank oordeelt dat uit bovengenoemde weergave van de feiten genoegzaam komt vast te staan dat er sprake is van een vertrouwensbreuk. Uit de gedingstukken is duidelijk geworden dat de verhoudingen tussen eiser en de brandweercommandant grondig waren verstoord. Verweerders signalen dat de brief van 12 november 2007 werd opgevat als een vertrouwenscrisis, wat naar het oordeel van de rechtbank ook als zodanig mocht worden opgevat, zijn door eiser niet weersproken, noch heeft hij daarop vóór het bestreden besluit gereageerd, hetgeen van hem wel mocht worden verwacht. Voor de rechtbank staat de gestelde vertrouwensbreuk dan ook voldoende vast.
Naar het oordeel van de rechtbank hanteert verweerder met recht als uitgangspunt dat voor een professionele en kwalitatief goede uitvoering van de taken van een brandweerkorps, mede gelet op het belang van het werk en de daaraan verbonden risico's, een goede onderlinge samenwerking en onderling vertrouwen ook in de korpsleiding een absolute noodzaak is.

De rechtbank oordeelt dat verweerder tot de conclusie kon komen dat een terugkeer van eiser op de post niet meer mogelijk was. Dat eiser in beroep stelt dat er geen sprake was van een vertrouwensbreuk heeft hij onvoldoende onderbouwd. Verweerder was ingevolge het toepasselijke rechtspositievoorschrift bevoegd eiser eervol te ontslaan op basis van de geconstateerde vertrouwensbreuk.
De rechtbank wijst er overigens op dat dit oordeel niet mede is gebaseerd op de overwegingen van verweerder over leiderschapsproblemen, urendeclaraties, gebruik van persluchtapparatuur, het uiten van negatieve kritiek en het voorleggen van vragen aan personeelszaken buiten de brandweercommandant om. De hierbij door verweerder aangedragen feiten kunnen op grond van vaste jurisprudentie slechts gevolgen hebben als ten minste de eerdere vastlegging daarvan in het kader van een functioneringsgesprek dan wel formele beoordeling aan strikte eisen voldoet. Daarvan is hier geen sprake.

Volgens vaste jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (LJN AY8059) mag een ongeschiktheidontslag anders dan op grond van ziels- of lichaamsgebreken niet eerder worden gegeven dan nadat de betrokken ambtenaar door het bevoegde gezag is aangesproken op zijn functioneren of gedrag en hij in de gelegenheid is gesteld dit functioneren of zijn gedrag te verbeteren. Op dit uitgangspunt kan alleen dan een uitzondering worden gemaakt als de ambtenaar blijk heeft gegeven niet over de vereiste eigenschappen, mentaliteit of instelling te beschikken zodat het bevoegde gezag zich op het standpunt heeft mogen stellen dat het bieden van een verbeterkans niet zinvol is. De Raad is van oordeel dat deze laatste conclusie enkel in bijzonder sprekende gevallen mag worden getrokken.

De rechtbank stelt vast dat eiser meermalen de mogelijkheid is geboden op het door verweerder gewraakte standpunt terug te komen. Verweerder heeft aldus aan eiser de expliciete mogelijkheid geboden tot herstel van de vertrouwensbreuk, waarmee hij alsnog blijk kon geven over de vereiste mentaliteit of instelling te beschikken.
Dat eiser deze hem geboden mogelijkheid onbenut heeft gelaten, komt voor zijn rekening. Het ontslag mocht dan ook worden verleend.

Al datgene wat hiervoor is overwogen brengt de rechtbank tot de conclusie dat de bezwaren van eiser moeten worden verworpen. Het beroep wordt ongegrond verklaard.


3. Beslissing

De rechtbank Maastricht:

verklaart het beroep ongegrond.

Aldus gedaan door T.E.A. Willemsen, voorzitter, en P.J.M. Bruijnzeels en M.A.H. Span Henkens, leden, in tegenwoordigheid van F.A.W. van Gils als waarnemend griffier en in het openbaar uitgesproken op 13 november 2009



  w.g. F.A.W. van Gils      w.g. Willemsen



      Voor eensluidend afschrift,
        de waarnemend griffier,



Verzonden: 13 november 2009



Voor een belanghebbende en het bestuursorgaan staat tegen deze uitspraak het rechtsmiddel hoger beroep open bij de Centrale Raad van Beroep, Postbus 16002, 3500 DA Utrecht.
De termijn voor het instellen van het hoger beroep bedraagt zes weken na de datum van verzending van deze uitspraak.

Bij een spoedeisend belang kunnen een belanghebbende en het bestuursorgaan, nadat hoger beroep is ingesteld, de voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #176 Gepost op: 16 november 2009, 20:48:55
Als leidinggevende kan je je niet zomaar tegen de dienstleiding uitspreken...

http://zoeken.rechtspraak.nl/ResultPage.aspx

LJN: BK3413, Rechtbank Maastricht , AWB 08 / 1848   Print uitspraak
Datum uitspraak:   13-11-2009
Datum publicatie:   16-11-2009
Rechtsgebied:   Ambtenarenrecht
Soort procedure:   Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie:   Ongeschiktheidontslag postcoördinator vrijwillige brandweer wegens vertrouwensbreuk en grondig verstoorde verhoudingen met brandweercommandant. Beroep ongegrond: onderling vertrouwen is een absolute noodzaak bij brandweer. Eiser heeft de hem expliciet geboden mogelijkheden tot herstel van de vertrouwensbreuk niet benut.
Uitspraak
RECHTBANK MAASTRICHT
Sector Bestuursrecht
Meervoudige kamer            
              
                  
Procedurenummer: AWB 08 / 1848          
                  
Uitspraak

in het geding tussen
(...)

Ook dat het personeel dat achter de postcommandant stond hielp niet:

LJN: BK3411, Rechtbank Maastricht , AWB 08 / 1830   Print uitspraak
Datum uitspraak:   13-11-2009
Datum publicatie:   16-11-2009
Rechtsgebied:   Ambtenarenrecht
Soort procedure:   Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie:   Ongeschiktheidontslag lid vrijwillige brandweer wegens vertrouwensbreuk met leidinggevenden. Beroep ongegrond: vertrouwensbreuk mede door eisers niet accepteren van het ontslagbesluit van de postcoördinator, onderling vertrouwen essentieel bij brandweer. Eiser heeft de hem expliciet geboden mogelijkheden tot herstel van de vertrouwensbreuk niet benut.
Uitspraak
RECHTBANK MAASTRICHT
Sector Bestuursrecht
Meervoudige kamer


Procedurenummer: AWB 08 / 1830                      
Uitspraak                  
                  
in het geding tussen              

[eiser],
wonend te Geulle, eiser,

en

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meerssen,
verweerder.

Datum bestreden besluit: 2 oktober 2008
Kenmerk: 2008/8383


1. Procesverloop

Eiser heeft tegen het in de aanhef van deze uitspraak genoemde besluit beroep ingesteld.

Verweerder heeft de stukken die op de zaak betrekking hebben aan de rechtbank gezonden en tevens een verweerschrift ingediend.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgehad op 23 september 2009, waar eiser in persoon is verschenen, bijgestaan door zijn gemachtigde J. de Jong, werkzaam bij CNV Bedrijvenbond. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door M.J.J. Rutten, advocaat te ’s Hertogenbosch en R.S.M.R. Offermans, J.J.M Eurlings en K. van Raak, allen werkzaam bij verweerder.


2. Overwegingen

Eiser was als vrijwilliger in dienst van de vrijwillige brandweer bij de brandweerpost Geulle van de gemeente Meerssen.

Naar aanleiding van een brief van 10 december 2007 van de leden van de post Geulle aan de gemeenteraad heeft er op 17 december 2007 overleg plaatsgevonden met onder andere de burgemeester. Tijdens dit overleg hebben de leden van de post Geulle aangegeven alleen door te willen gaan als het ontslag van hun voormalige postcoördinator ongedaan wordt gemaakt. Dit heeft geleid tot opheffing van de post Geulle, aan eiser is bij besluit van 19 december 2007 met ingang van 1 januari 2008 ontslag verleend.

Tegen dit besluit heeft eiser op 31 januari 2008 bezwaar gemaakt. Eiser is, in aanwezigheid van zijn gemachtigde, op 19 juni 2008 op het bezwaar gehoord door de personele kamer van de Intergemeentelijke adviescommissie bezwaarschriften (hierna: de bezwarencommissie).

Verweerder heeft bij het nu bestreden besluit het bezwaar ongegrond verklaard onder handhaving van zijn besluit tot ontslagverlening per 1 januari 2008, zij het dat het ontslag eervol wordt verleend. Het ontslag is gebaseerd op artikel 19:1:39, eerste lid, aanhef en onder g, van de Collectieve arbeidsvoorwaarden en Uitwerkingsovereenkomst voor de sector Gemeenten (hierna: CAR/UWO). Verweerder volgt daarbij het advies van de bezwarencommissie onder overname van de overwegingen daarin.
Verweerder overweegt dat het door de leden van de brandweerpost Geulle, waaronder eiser, opzeggen van het vertrouwen in de leiding van de brandweer een opheffing van de brandweerpost Geulle en het ontslag van eiser rechtvaardigde, met name nu eiser in zijn standpunt bleef volharden om slechts in functie te willen blijven als het ontslag van de postcoördinator zou worden ingetrokken. Bestreden wordt dat eiser voorafgaande aan het primaire besluit niet al op de hoogte was van een mogelijke ontslagverlening.

Eiser heeft hiertegen in beroep aangevoerd dat het ontslag onrechtmatig is en de motivering onvoldoende. Hij heeft nimmer het vertrouwen opgezegd in de commandant en leidinggevenden, verweerder gaat dan ook onterecht uit van een vertrouwensbreuk tussen de leden van de brandweerpost Geulle en de interim postcoördinator, de brandweercommandant en de burgemeester. In eisers visie hebben bedoelde leden slechts vragen gesteld en het ontslag van de postcoördinator ter discussie gesteld. Nu het niet meer bestaan van een vertrouwensrelatie ten grondslag ligt aan het ontslagbesluit, kan van onbekwaamheid of ongeschiktheid tot het verrichten van de werkzaamheden anders dan op grond van ziekten of gebreken geen sprake zijn.
Volgens eiser is ook sprake van schending van artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb), omdat hij geen zienswijze heeft kunnen geven over het voornemen tot ontslagverlening.
Het beroepschrift strekt tot gegrondverklaring van het beroep en vernietiging van het bestreden besluit. Eiser verzoekt verweerder te veroordelen in de proceskosten.

De rechtbank dient in dit geding de vraag te beantwoorden of het aan eiser verleende ongeschiktheidontslag in rechte stand kan houden.

Naar aanleiding van de door eiser naar voren gebrachte beroepsgrond dat hij niet overeenkomstig het bepaalde in artikel 4:8 van de Awb is gehoord, voordat het besluit van 19 december 2007 door verweerder is genomen, overweegt de rechtbank dat deze omissie niet tot een vernietiging van het thans bestreden besluit kan leiden. De rechtbank kan er niet aan voorbij zien dat de in de Awb voorziene bezwaarprocedure een heroverweging beoogt van het primaire besluit in het kader waarvan een omissie als hier aan de orde kan worden gerepareerd. In dit geval is dat naar het oordeel van de rechtbank met het horen van eiser in de bezwaarfase ook genoegzaam gebeurd. Daar komt bij dat de zaak al geruime tijd speelde en het eiser duidelijk kon zijn dat het vasthouden aan het ongedaan maken van het ontslag van de postcoördinator gevolgen kon hebben. Ook tijdens het gesprek van 17 december 2007 met verweerder is de aanwezigen, onder wie eiser, uitdrukkelijk voorgehouden wat de gevolgen zouden zijn van het vasthouden aan de eis dat het ontslag van de postcoördinator Geulle moest worden teruggedraaid. Na twee schorsingen voor overleg tussen de leden van de post is meegedeeld dat de leden zich uiteindelijk niet konden verenigen met het niet terugdraaien van het ontslag van de postcoördinator. Van een rauwelijkse confrontatie van eiser met het besluit van 19 december 2007 is daarom geen sprake geweest. Het vorenstaande brengt de rechtbank dan ook tot het oordeel dat schending van het bepaalde in artikel 4:8 van de Awb niet tot een vernietiging van het bestreden besluit kan leiden.

Uit de stukken begrijpt de rechtbank dat op de informatiebijeenkomst op 30 oktober 2007 vanuit de post Geulle forse kritiek werd geuit op de brandweercommandant. Verweerder meldt dat hierbij “op de man werd gespeeld”, waarbij van enige zelfkritiek en een houding om goed te luisteren naar andere opvattingen geen sprake was.
Vervolgens uitten de leden van de post Geulle, waaronder eiser, op 12 november 2007 in een brief aan verweerder, in afschrift aan de gemeenteraad, hun ongenoegen over het behartigen van de belangen van de post Geulle door de brandweercommandant, de communicatie door de commandant met betrekking tot het wel en wee van de post Geulle en het nakomen van gemaakte afspraken tussen de commandant en de post Geulle. Ook werd het onacceptabel genoemd dat de burgemeester op 30 oktober 2007 zou hebben verklaard dat hij geen vertrouwen meer heeft in de brandweer Meerssen, welke verklaring later door de burgemeester en andere aanwezigen is ontkend.
Vervolgens heeft de postcoördinator van de post Geulle in een gesprek met de leiding geweigerd zich van de brief van 12 november 2007 te distantiëren, waarop de postcoördinator is geschorst. Na een mondelinge toelichting hierop door de burgemeester en de brandweercommandant gaven de leden van de post Geulle aan, door te gaan met hun brandweerwerk.
Op 5 december 2007 is aan de leden van de post Geulle een mondelinge toelichting gegeven op het ontslag van de postcoördinator Geulle, waarbij de leden hun vertrouwen uitspraken in de interim-postcoördinator en de brandweercommandant.
Op 10 december 2007 verzochten de leden van de post Geulle, waaronder eiser, de gemeenteraad om de geschetste problemen te onderzoeken en met name de nadelige consequenties voor zowel de postcoördinator als de leden van de post Geulle teniet te doen. Ook werden expliciet vraagtekens geplaatst bij de integriteit van de burgemeester, de gemeentesecretaris en de brandweercommandant.
In reactie hierop heeft verweerder de leden van de post Geulle uitgenodigd voor een gesprek op 17 december 2007. Nadat in dit gesprek is meegedeeld dat het ontslag van de postcoördinator niet zou worden teruggedraaid en de leden herhaald verklaarden dat zij slechts verder wilden als de postcommandant terugkwam, heeft verweerder besloten de post Geulle per direct op te heffen.
Na de brief van 19 december 2007 met de ontslagverlening per 1 januari 2008 is met enkele vrijwilligers getracht tot een oplossing te komen. Dit is nogmaals gebeurd in januari 2008, maar zonder resultaat.
In januari 2008 hebben de leden van de post Geulle een brief in Geulle verspreid met het onderwerp “Steunbetuiging aan Geulse brandweer”, waarin het ongenoegen werd geuit over het verleende ontslag. Gelet op de hierdoor ontstane onrust in Geulle heeft verweerder op 22 januari 2008 hierop in een bewonersbrief gereageerd.

De rechtbank oordeelt dat uit bovengenoemde weergave van de feiten genoegzaam komt vast te staan dat er sprake is van een mede door eiser veroorzaakte vertrouwensbreuk door vast te houden aan het ongedaan maken van het ontslag van de postcoördinator. Uit de gedingstukken is duidelijk geworden dat er van vertrouwen tussen eiser en zijn leidinggevenden geen sprake meer was, nu eiser het genomen ontslagbesluit ten aanzien van de postcoördinator niet wenste te accepteren. Naar het oordeel van de rechtbank hanteert verweerder met recht als uitgangspunt dat voor een professionele en kwalitatief goede uitvoering van de taken van een brandweerkorps, mede gelet op het belang van het werk en de daaraan verbonden risico's, een goede onderlinge samenwerking en onderling vertrouwen ook in de korpsleiding een absolute noodzaak is.
De rechtbank oordeelt dat verweerder tot de conclusie kon komen dat een terugkeer van eiser op de post niet meer mogelijk was. Dat eiser in beroep stelt dat er geen sprake was van een vertrouwensbreuk heeft hij onvoldoende onderbouwd. Verweerder was ingevolge het toepasselijke rechtspositievoorschrift bevoegd eiser eervol te ontslaan op basis van de geconstateerde vertrouwensbreuk.

Volgens vaste jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep (LJN AY8059) mag een ongeschiktheidontslag anders dan op grond van ziels- of lichaamsgebreken niet eerder worden gegeven dan nadat de betrokken ambtenaar door het bevoegde gezag is aangesproken op zijn functioneren of gedrag en hij in de gelegenheid is gesteld dit functioneren of zijn gedrag te verbeteren. Op dit uitgangspunt kan alleen dan een uitzondering worden gemaakt als de ambtenaar blijk heeft gegeven niet over de vereiste eigenschappen, mentaliteit of instelling te beschikken zodat het bevoegde gezag zich op het standpunt heeft mogen stellen dat het bieden van een verbeterkans niet zinvol is. De Raad is van oordeel dat deze laatste conclusie enkel in bijzonder sprekende gevallen mag worden getrokken.

De rechtbank stelt vast dat eiser meermalen de mogelijkheid is geboden op het door verweerder gewraakte standpunt terug te komen. Verweerder heeft aldus aan eiser de expliciete mogelijkheid geboden tot herstel van de vertrouwensbreuk, waarmee hij alsnog blijk kon geven over de vereiste mentaliteit of instelling te beschikken.
Dat eiser deze hem geboden mogelijkheid onbenut heeft gelaten, komt voor zijn rekening. Het ontslag mocht dan ook worden verleend.

Al datgene wat hiervoor is overwogen brengt de rechtbank tot de conclusie dat de bezwaren van eiser moeten worden verworpen. Het beroep wordt ongegrond verklaard.

3. Beslissing

De rechtbank Maastricht:

verklaart het beroep ongegrond.

Aldus gedaan door T.E.A. Willemsen, voorzitter, en P.J.M. Bruijnzeels en M.A.H. Span Henkens, leden, in tegenwoordigheid van F.A.W. van Gils als waarnemend griffier en in het openbaar uitgesproken op 13 november 2009.
  w.g. F.A.W. van Gils      w.g. Willemsen



      Voor eensluidend afschrift,
        de waarnemend griffier,



Verzonden: 13 november 2009



Voor een belanghebbende en het bestuursorgaan staat tegen deze uitspraak het rechtsmiddel hoger beroep open bij de Centrale Raad van Beroep, Postbus 16002, 3500 DA Utrecht.
De termijn voor het instellen van het hoger beroep bedraagt zes weken na de datum van verzending van deze uitspraak.

Bij een spoedeisend belang kunnen een belanghebbende en het bestuursorgaan, nadat hoger beroep is ingesteld, de voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #177 Gepost op: 19 november 2009, 09:04:18
Kazerne brandweer te groot voor snel bluswerk

http://www.gva.be/antwerpen/antwerpen/guid/a4913681-ca25-45f1-b814-2857bc3a5cd3.aspx
 
Antwerpse brandweerlieden luiden de alarmbel. “Onze wagens rijden vier tot vijf minuten na een melding pas uit de nieuwe kazerne op de Noorderlaan. Normaal moet dat binnen de minuut gebeuren.” De brandweermannen vrezen voor de veiligheid van de Antwerpenaars.

In april werd de nieuwe brandweerkazerne op de Noorderlaan geopend. Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van 25.000 vierkante meter. Leden van de brandweer klagen de gevolgen daarvan aan. “We moeten soms een lange weg afleggen vooraleer we bij onze brandweerwagens zijn”, zeggen ze.

Het resultaat is dat de brandweermannen niet binnen de minuut de kazerne uitrijden, maar pas na vier tot vijf minuten. Dat leidde er onder meer toe dat de brandweerploeg van de Noorderlaan bij een brand om de hoek later arriveerde dan de collega’s van een kazerne in het stadscentrum.

De brandweerleiding nuanceert het probleem. “Tussen de melding en het uitrijden van onze voertuigen zit een tijdsverloop van één tot twee minuten”, zegt Johan Van Olmen, woordvoerder van de Antwerpse brandweer. “Onze mensen moeten maximum door een gang van 70 meter lopen. Dat duurt echt geen minuten. Toch zoeken we verder naar manieren om de tijd tussen de melding en het uitrukken te beperken.”
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #178 Gepost op: 19 november 2009, 11:38:33
Boek “Brand meester” gepresenteerd.

http://www.zijpe.nl/index.php?simaction=content&mediumid=2&pagid=5&fontsize=12&stukid=14563
 
Het was dinsdagmiddag 17 november j.l. zo rond 15.30 uur druk in de raadzaal van Zijpe. Vele oud-brandweerlieden waren aanwezig naast oud burgemeesters Jaap Gutker en Anja van Apeldoorn- Pruijt en de huidige burgemeester Marian Dekker. Ook een aantal sponsors waren aanwezig. Want er werd geschiedenis geschreven.
Een werkgroep van oud brandweerlieden had het plan opgevat om 200 jaar geschiedenis te schrijven over de brandweer van Zijpe. De werkgroepleden Karel Adema, Gert Marees, Cor Kaag, Klaas Plakman en Gert Ten Boekel zijn gedurende lange tijd bezig geweest om materiaal te verzamelen voor het boek. Daarbij ondersteund door Jan Blaauw en Marjan Marees.

De bekende historicus Frank van Loo heeft het boek uiteindelijk geschreven.

Nadat ceremoniemeester Ab Helsloot een ieder welkom had geheten gaf Frank van Loo een korte schets van de inhoud van het boek. Daarna vertelde Ab Helsloot het verhaal “De Brandmeester” uit het boek “Kopstukken” van Godfried Bomans. En natuurlijk volgde er een officiële handeling. Frank van Loo reikte de drie eerste exemplaren uit aan de aanwezige burgemeesters. Alle drie feliciteerden zij de samenstellers met het mooie resultaat en haalde kort wat herinneringen op van branden, die tijdens hun burgemeesterschap hadden plaatsgevonden.

Nadat Frank van Loo met een bloemetje en het boek was bedankt door Marjan Marees kwamen de verhalen los. De oud-brandweerlieden wisten elkaar te vinden en de boeken gingen grif van de hand.

Zo rond half zes werd het sein brandmeester gegeven. Het boek was gepresenteerd.

Mocht u belangstelling voor het boek “Brandmeester” 200 jaar geschiedenis van de brandweer van Zijpe (1800-2000) dan kunt u kontakt opnemen met Karel Adema. Zijn telefoonnummer is (0224) 296 146.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #179 Gepost op: 20 november 2009, 17:17:20

p2kflex
16:44:29 20-11-09-ALPHA-Van harte gefeliciteerd met de opening van de nieuwe kazerne
0800376BRW Harderwijk (Hierden) (Lichtkrant)

Brandweer Hierden ruimer onderdak

http://www.harderwijk.nl/web/show/id=139636/contentid=9299
07/07/2009

De brandweer krijgt in Hierden ruimer onderdak. De kazerne aan de Ooster Mheenweg wordt momenteel uitgebreid met een instructieruimte en eigentijdse sanitaire voorzieningen. Tegelijkertijd ondergaat het oude gedeelte een renovatie en komt er een vloeistofdichte vloer en een afvoer voor de uitlaatgassen. Het gebouw voldoet straks aan de nieuwste milieu- en arbo-eisen.

Naar verwachting in oktober kan het gebouw weer volledig in gebruik worden genomen. Momenteel staan de brandweervoertuigen elders in Hierden, dus de brandweer blijft paraat. De post Hierden wordt bemand door een blusploeg van 12 vrijwilligers. Ooit waren er plannen om de brandweerploeg Hierden op te doeken. Maar dat is alweer lang geleden. De kazerne behoort echt tot de ‘centrumvoorzieningen’ van het dorp, net als de kerk en de school, dat laat de foto nog eens mooi zien.

Aan de verbouwing en uitbreiding ging twee jaar voorbereiding door ingenieursbureau Kooy & Dekker vooraf. Het karwei is bijna helemaal uitgevoerd door plaatselijke bedrijven: aannemer Dooyeweerd, sloopbedrijf Van den Berg, de installatiebedrijven Van Engelen en Hop, brand- en inbraaksignalering Betecom en het Elburgse schilderbedrijf Hoekert. Het grondwerk achter de bestaande brandweerkazerne was trouwens even een tegenvaller, daar werd asbest gevonden en het terrein moest volledig worden gesaneerd.
Samen sterk in de hulpverlening!