http://www.bzk.nl/onderwerpen/veiligheid/brandweer/project-kwaliteitProject Kwaliteit Brandweerpersoneel
Kwaliteit personeel verhogen
én hoog houdenAl enige tijd werkt het ministerie van BZK samen met diverse organisatie aan de wijziging van het huidige Besluit brandweerpersoneel. Doel van de wijziging is het verhogen van de kwaliteit van het brandweerpersoneel én deze kwaliteit waarborgen.
Logo kwaliteit brandweerpersoneelWaarom?
Onze samenleving wordt steeds complexer. De brandweer moet optimaal voorbereid zijn om risico’s te beperken en calamiteiten te voorkomen. En als het nodig is, dient de brandweer er te staan. Hiervoor moet het brandweerpersoneel goed uitgerust zijn én goed met elkaar samenwerken. Gericht opleiden en oefenen is hierbij belangrijk. Het gaat niet langer om vakbekwaam worden (opleiden en examinering) maar ook om vakbekwaam blijven (bijscholen en oefenen) Een integraal systeem dus. Een diploma is de start van vakbekwaam blijven. Het Besluit brandweerpersoneel wordt vernieuwd en heet voortaan Besluit kwaliteit brandweerpersoneel.
Wat gaat er veranderen?
* Het huidige besluit richt zich op rangen. In de praktijk echter is er sprake van functies. Het nieuwe besluit wordt daarom functiegericht.
* Het huidige besluit richt zich op selectie, opleidingen en examens. Het diploma is onbeperkt geldig. Het nieuwe besluit zal zich ook richten op bijscholen en oefenen (vakbekwaam blijven).
* Er worden uniforme eisen opgesteld waaraan brandweerpersoneel moet voldoen. Dit betekent een uniforme basis voor iedereen. Overigens kan de werkgever altijd aanvullende eisen stellen.
Aan vrijwilligers worden dezelfde eisen gesteld als aan beroepspersoneel. Dit betekent niet dat er extra eisen worden gesteld aan vrijwilligers of dat beroeps iets moeten inleveren, een
beeld dat bij velen leeft. Door de normen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de functies, wordt recht gedaan aan iedereen. Extra (onnodige) belasting, een veelgehoorde klacht, wordt hiermee vermeden.
Wat merkt het personeel hier straks in de dagelijkse praktijk van?
* Brandweerpersoneel wordt niet langer aangesteld in een rang maar in één of meerdere functies
* Brandweerpersoneel leert alleen wat voor het direct uitoefenen van de functie nodig is. Aan het begin van de loopbaan, maar ook tijdens. Om de kennis en vaardigheden op peil te houden, zijn oefenen en bijscholing belangrijk.
* Opleiden en oefenen blijven net zo belangrijk als nu, maar worden gerichter. Dit betekent niet méér oefenen. Maar wel meer gericht op de functie.
De functies bij de brandweer
In het nieuwe Besluit kwaliteit brandweerpersoneel wordt een opsomming gegeven van de functies en rangen die bij de brandweer onderscheiden worden. Personeel wordt aangesteld in één of meerdere functies en niet meer in een rang. Er kunnen twee soorten functies onderscheiden worden: operationele functies en beheersmatige functies. Operationele functies zijn functies die direct betrekking hebben op de repressieve taken van de brandweer. De beheersmatige functies zijn managementfuncties en specialistische functies. Het zijn functies die gericht zijn op pro-actie (het voorkomen van structurele oorzaken van onveiligheid), preventie (de risico’s zo klein mogelijk houden en de gevolgen van eventuele ongevallen beperken), preparatie (de voorbereiding op de bestrijding van rampen en crises) en de nazorg (de zorg voor slachtoffers). Aan deze functies kan een rang gekoppeld worden. Voor sommige operationele functies geldt dat deze één op één gekoppeld zijn aan een rang of dat er een ke uze gemaakt wordt tussen twee rangen, dit naar oordeel van het bevoegd gezag. Voor wat betreft de beheersmatige functies zal in het besluit de maximale rang worden aangegeven, die geldt voor een bepaalde functie. Het is aan het bevoegd gezag om te bepalen welke rang voor de individuele personen geldt bij de beheersmatige functies.
Operationele functies Operationele functies brandweer
Functie Rang
manschap a brandwacht of hoofdbrandwacht
chauffeur brandwacht of hoofdbrandwacht
voertuigbediener brandwacht of hoofdbrandwacht
gaspakdrager brandwacht of hoofdbrandwacht
brandweerduiker brandwacht of hoofdbrandwacht
verkenner gevaarlijke stoffen brandwacht of hoofdbrandwacht
manschap b hoofdbrandwacht
duikploegleider hoofdbrandwacht
bevelvoerder brandmeester
officier van dienst hoofdbrandmeester
hoofdofficier van dienst commandeur
adviseur gevaarlijke stoffen commandeur
commandant van dienst adjunct-hoofdcommandeur
regionaal commandant hoofdcommandeur
Beheersmatige functies Beheersmatige functies brandweer
Functie Maximale rang
controleur brandpreventie hoofdbrandwacht
medewerker operationele voorbereiding brandmeester
medewerker brandpreventie brandmeester
medewerker opleiden en oefenen brandmeester
instructeur brandmeester
oefencoördinator brandmeester
ploegchef brandmeester
centralist meldkamer brandmeester
specialist brandpreventie hoofdbrandmeester
specialist opleiden en oefenen hoofdbrandmeester
operationeel manager hoofdbrandmeester
tactisch manager commandeur
adviseur beleid en bestuur commandeur
specialist risico's en veiligheid commandeur
specialist operationele voorbereiding commandeur
strategisch manager adjunct-hoofdcommandeur
manager veiligheid adjunct-hoofdcommandeur
regionaal commandant hoofdcommandeur
Wanneer?
Officieren worden al vanaf 2005 functiegericht opgeleid waarbij een deel van de opleiding op de werkplek plaatsvindt. Voor de overige functies zijn de leergangen voor manschap a, bevelvoerder en instructeur gereed. Om te testen of dit ook in de praktijk allemaal goed werkt, wordt er momenteel met de leergang manschap a een pilot gehouden. Hierin participeren vier regio’s samen met het NIFV en Nbbe. De regio's zijn:
* Zuid-Holland Zuid
* Twente
* Zuidoost-Brabant
* Haaglanden
In januari 2008 zijn drie regio’s van start gegaan voor zowel beroepsmedewerkers als vrijwilligers. In maart start de regio Haaglanden. De aandachtspunten tijdens de pilot zijn het leren op de werkplek, de belasting van het personeel en de organisatorische consequenties. De resultaten van de pilot helpen bij het verbeteren van de leergang en de implementatie bij alle gemeenten, regio’s en regionale opleidingsinstituten. Momenteel worden ook voor de overige functies leergangen ontwikkeld, die geleidelijk in de komende jaren worden ingevoerd. Mede op basis van de evaluatie van de pilot wordt in de loop van 2008 meer duidelijk op welke wijze de implementatie van het nieuwe kwaliteitsstelsel voor het
brandweerpersoneel kan plaatsvinden.
Meer informatie
De komende maanden wordt u geïnformeerd over de ontwikkeling van:
* de leergangen;
* de kwaliteitsinstrumenten voor selectie, oefenen en bijscholing;
* het implementatietraject.
Meer informatie treft u op de website
www.nvbr.nl (extern). Ook kunt u via deze website of via
www.infopuntveiligheid.nl (extern) vragen stellen.
Bestanden
* Brochure project Kwaliteit Brandweerpersoneel.pdf (58 Kb)|Pdf-icoonPdf-bestand
http://www.bzk.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/86611/brochurebrandweerversie1feb.pdf