In eerste kwartaal geen dodelijke slachtoffers bij branden in Fryslânhttp://www.brandweer.nl/fryslan/actueel/nieuws-fryslan/@38739/eerste-kwartaal/In het eerste kwartaal van 2014 kwamen in ons land twintig personen om het leven door brand in een gebouw. Hoewel er in dezelfde periode in Fryslân diverse branden zijn geweest, vielen er geen dodelijke slachtoffers te betreuren. Desondanks is het noodzakelijk dat inwoners van Fryslân zich bewust worden én blijven van de gevaren van brand. In het eerste kwartaal van 2013 kwamen in Nederland negen personen om het leven bij een brand in een woning.
De cijfers van dodelijke slachtoffers komen voort uit tellingen van de Brandweeracademie. Diezelfde Brandweeracademie constateerde dat de eerste drie maanden van dit jaar acht personen ouder dan 65 jaar bij een brand in een pand is omgekomen. In dezelfde periode in 2013 overleden twee ouderen.
Het aantal van 20 branddoden in het eerste kwartaal in Nederland betekent meer dan een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal in 2013. In 2013 overleden in totaal 53 personen door brand. Dat was al een stijging ten opzichte van de jaren daarvoor. ‘Tot 2012 hebben wij een daling gezien van het aantal doden. Deze trend zet zich helaas niet voort en dat is zorgelijk', stelt lector Brandpreventie René Hagen van de Brandweeracademie, die de cijfers de komende maanden gaat onderzoeken.
OuderenNederland kent jaarlijks 6.000 woningbranden met 600 gewonden tot gevolg. ‘De cijfers zijn veelzeggend en de problematiek verdient extra aandacht', stelt Frank Huizinga van Brandweer Nederland. Zeker omdat in de toekomst ouderen langer thuis blijven wonen. Iedereen moet eraan meewerken dat dit ook veilig kan. Onze brandweerkorpsen richten zich al jaren op zorginstellingen waar ouderen wonen. Ook werken zij aan het verhogen van veiligheidsbewustzijn van burgers. Wij willen graag de krachten bundelen om deze kwetsbare ouderen nog beter te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld door samen te werken met de partijen die zijn betrokken bij de (thuis)zorg en maatschappelijke ondersteuning.'
ToenameOmdat de levensverwachting en vergrijzing verder toenemen en en mensen steeds langer thuis blijven wonen, is de verwachting dat het aantal branddoden de komende jaren stijgt. Hagen: ‘Vergeetachtigheid, het niet weten wat te doen bij brand en het niet meer zelfstandig kunnen vluchten, kunnen belangrijke oorzaken zijn die wij verder gaan onderzoeken. Wij hebben berekend dat door de vergrijzing het aantal branddoden tot 2030 toeneemt met 13% en onder 65-plussers met 60%. Doordat ouderen langer zelfstandig wonen, is onze inschatting dat de toename tot 2030 zelfs 19% respectievelijk 80% wordt.'
Hagen geeft in dat verband voorbeelden van innovaties, zoals de recent ontwikkelde waterleidingsprinkler en de mobiele sprinkler die in Engeland al gebruikt wordt bij kwetsbare doelgroepen zoals ouderen. ‘Hopelijk kunnen wij die snel in Nederland invoeren.'
Brandwonden StichtingRuim de helft van het aantal brandwondenslachtoffers die opgenomen worden in de ziekenhuizen heeft een ongeval meegemaakt met vuur of vlammen. Het inademen van rook is daarnaast vaak de oorzaak wanneer iemand overlijdt of gewond raakt bij een brand. ‘In de brandwondencentra komen relatief veel ouderen binnen, vaak als gevolg van een kookongeluk. Ouderen hebben naast een verhoogd risico op brandwonden ook een dunnere huid, wat hen extra kwetsbaar maakt. We zijn dan ook erg blij dat de jaarlijkse campagne ‘Wat doe JIJ bij brand?' specifiek gericht is op het voorkomen van brand bij thuiswonende senioren‘, aldus directeur Rob Baardse van de Brandwonden Stichting.
Belang van rookmeldersHet snel ontdekken van brand is van levensbelang. De Brandweeracademie, Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting wijzen dan ook op het belang van werkende rookmelders. ‘Wanneer mensen slapen en daardoor het reukvermogen is uitgeschakeld, wordt een brand minder snel opgemerkt. Een klein beetje rook is voldoende om een luid piepend alarm te doen afgaan. Mensen zijn dan meteen wakker en gewaarschuwd. Meestal is er dan nog net voldoende tijd om zichzelf en/of het gezin in veiligheid te brengen. En die tijd is hard nodig', stelt Hagen.
Branden in gebouwen eerste kwartaal 201420 dodelijke slachtoffers in totaal in Nederland
11 dodelijke slachtoffers meer dan in eerste kwartaal 2013
8 ouderen onder branddoden (40% van het totale aantal dodelijke slachtoffers)
19 dodelijke slachtoffers in woningen (95% van het totaal aantal dodelijke slachtoffers door brand)
Brandveilig leven in FryslânBrandweer Fryslân is onlangs begonnen met gastlessen brandveiligheid op basisscholen. Doel van de gastlessen is kinderen in een vroeg stadium bewust te maken van de gevaren van brand en hoe te handelen wanneer er brand uitbreekt. Door dit mee te geven aan kinderen in de bovenbouw van basisscholen, hoopt Brandweer Fryslân op een olievlekprincipe: kinderen vertellen thuis aan de eettafel wat ze hebben geleerd. Hierdoor maken ze ook ouders bewust van de gevaren van brand die het op hun beurt doorvertalen naar hun eigen woning en die van dierbaren in hun omgeving.
In 2013 is Veiligheidsregio Fryslân begonnen met de bewustzijnscampagne 'Hoe koel blijf jij?'. Ook het thema 'brand' wordt in deze campagne meegenomen.