@ http://www.ifv.nl/advieseninnovatie/Paginas/Publicatie-Brandweeroptreden-bij-gebouwen-met-een-rieten-dak-online-beschikbaar.aspx
Een uitvoerig overzicht van 31 pagina's voor een groot deel een overzicht van alles wat al vele jaren als bekend mag worden verondersteld
1.Mis de inzet van grijpers en hoe deze zo effectief mogelijk in te zetten bij de aanpak van rieten dakbranden. Als bekend is wie in de buurt een grijper heeft en beschikbaar wil maken zou deze grijper ook direct moeten worden gealarmeerd. Een aantal voorbeelden laten zien dat de inzet van een grijper effectief kan zijn. Brandweerlieden hoeven dan niet het dak op te klimmen met alle gevaren van dien.
2.Mis het aanbrengen van een pijpsysteem, hoe en waar aan te leggen en met welke capaciteit en eventuele onderverdeling etc.
Pijpsysteem kan worden gebruikt om het riet regelmatig nat te houden en bij brand worden ingezet om (mede) te blussen.
3.In Nederland staan volgens opgave 1170 molens met een of andere vorm van rietbedekking. Een aantal van de grotere molens heeft een ingebouwd pijpsysteem.
Molens kunnen op moeilijk bereikbare locaties staan. Mis helaas in deze publicatie een apart kopje over molens.
Branden ontstaan nogal eens bij lekkende afvoerkanalen of bij schoorstenen met kieren of scheuren
Het blijft me elke keer weer verbazen hoe jij ergens op weet te reageren alsof hulpdiensten zelf niet weten hoe ze branden in rieten daken moeten blussen. En meneer Thor het wel even zal vertellen. Het is zo jammer dat jij enkel zaken weet te noemen die handig kunnen zijn voor als het goed mis is gegaan.
1) Grijpers, leuk bedacht. Moet je wel met het voertuig bij het object kunnen komen, erg veel objecten zijn al lastig om met een redvoertuig te benaderen, laat staan een kraan met grijper. Het is niet voor niets dat de rietspecialisten uit Utrecht een speciaal valbeveiligings syteem hebben bedacht, wat ook nog eens is goedkgekeurd door bv arbeidsinspectie. En ook jaarlijks wordt gekeurd.
2) Pijpsysteem. Waarom is een rieten dak bedacht?? Oja, om regenwater buiten te kunnen houden. Het is volstrekt onwenselijk om een rieten dak nat te houden. De rietdekkers zullen het leuk vinden, want de houdbaarheid van een rieten dak wordt met jaren verkort. Simpelweg omdat de onderste laag gewoon weg rot. Om nog maar te zwijgen over de kans op waterschade in de woning.
3) Molens, een apart verhaal. Voor een groot deel kun je dezelfde techniek toepassen als een normaal rieten dak. Zit de brand er echt in zul je al snel een beslissing moeten nemen over of de zaak nog te redden valt. Of dat je voor eigen veiligheid gaat. Best zwaar als je de wieken in je nek krijgt.
Men is al erg ver in preventieve maatregelen bij rieten daken. Er bestaat detectie, men kan het riet laten impregneren en er bestaat een droog blussysteem voor in het riet. En dan zijn er de dappere dodo,s die denken erg innovatief te zijn door een sproeisysteem te bedenken wat water sproeit over het rieten dak als dat in brand staat. Daar zijn ze erg trots op, totdat je verteld hoe een brand zich IN het rieten dak zich voort plant. Dan zijn ze in ene minder trots.
En gaat het dan toch mis, dan moet je hopen op een slagvaardig lokaal korps. Die een brand vanaf de eerste minuut slagvaardig aan gaat pakken, en de voorbereidende werkzaamheden voor de rietspecialisten gaat doen. Dat houdt in, meteen die binnenaanval inzetten. Ten doel om de vuurhaard te lokaliseren en aan te pakken, met eventueel de ondersteuning van een buitenaanval als er vlammen zichtbaar zijn op het dak. De leertafel die nu is geschreven is geschreven op basis van de praktijkervaringen van de diverse inzetten met branden in rieten daken. Zodat iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht. De eerste minuten zijn cruciaal, en zijn bepalend voor de rest van de inzet. En zijn bepalend of je een woning kunt behouden, of dat je voor het afbrandscenario moet gaan kiezen. Ik ga voor de eerste.