Sorry baas, even een brand blussenDoor RIK SNEIJDER
ALPHEN/GOUDA/WOERDEN - ‘s Morgens in driedelig kostuum op weg naar het werk, ’s middags snel het brandweerpak aan en in actie komen.
Vertegenwoordiger van Mitsubishi Nederland en vrijwillig postcommandant van de Woerdense brandweer, William van Leeuwen, met een van zijn afnemers eigenaar van autobedrijf Van der Weijden, Norbert Driessen. FOTO MARNIX SCHMIDT
Dat is de realiteit van de vrijwillige brandweerman. De werkgever mist enkele uren z’n medewerker. Menig bluswerk is dan ook ‘mede mogelijk gemaakt door de werkgever’.
Het korps Zevenhuizen-Moerkapelle heeft in een speciale bijeenkomst de bazen bedankt. Kees van Rijs, eigenaar van Van Rijs Zadel- en Tuigmakerij in Zevenhuizen, is een van hen. ,,Ach, je moet er flexibel mee omspringen,’’ zegt Van Rijs laconiek. Zijn werknemer Hans van de Haak blust al twintig jaar de branden in Zevenhuizen en omgeving. In zijn korps is hij een van de 49 vrijwilligers.
De Alphense brandweer telt behalve veertig beroeps, ruim vijftig vrijwilligers. De brandweer Nieuwkoop daarentegen is een korps dat geheel uit onbezoldigde medewerkers, 65 in getal, bestaat. De vrijwilligers dienen over het algemeen te wonen in de plaats waar de kazerne staat.
Alphen heeft een uitzondering gemaakt voor de beroeps, zij mogen buiten de gemeente wonen, als zij maar binnen vijftien minuten ‘panklaar’ in de kazerne aan de Havenstraat zijn. Vrijwilligers moeten wel binnen drie tot vijf minuten aanwezig kunnen zijn. Brandweercommandant Hans Zuidijk: ,,Wonen ze in Aarlanderveen of Zwammerdam, dan kunnen ze gewoon als vrijwilliger bij onze posten daar terecht.’’
William van Leeuwen is onbetaald postcommandant van het korps in Woerden. In het dagelijks leven is hij zelfstandig vertegenwoordiger voor Mitsubishi in Nederland. Hij heeft de luxe zijn tijd zelf te kunnen indelen. ,,Tuurlijk is dat prettig, maar geen noodzaak. Geen enkele vrijwilliger bij ons heeft wat dit betreft een lastige werkgever,’’ zegt Van Leeuwen. Hij leidt een groep van ongeveer veertig vrijwilligers, die allemaal in Woerden zelf wonen. ,,Ik ben weliswaar veel op de weg, maar m’n brandweerhelm en pak heb ik altijd in mijn auto liggen. Dan hoef ik bij calamiteiten niet eerst naar de kazerne toe.’’
Van Leeuwen stelt dat het hebben van personeelsleden die bij de vrijwillige brandweer werken, gunstig en voordelig kan zijn. ,,Mijn vorige baas in de autobranche kreeg zelfs een korting op de verzekering, omdat ik er werkte,’’ zegt hij.
Niet alleen geldt de medewerker, zeker na tal van cursussen bij de brandweer, binnen het bedrijf als specialist op het gebied van brandpreventie. Ook is zo’n medewerker handig als er een bedrijfsongeval plaatsvindt. De vrijwilliger is namelijk ruimschoots gekwalificeerd als bedrijfshulpverlener. En, logisch natuurlijk, de onbezoldigde brandweerman weet ook op de werkvloer letterlijk een brandje te blussen.
Bedrijven hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid, zegt zadelmaker Kees van Rijs. Hij vindt dat hij zijn medewerkers de ruimte moet geven zich maatschappelijk te ontplooien en sociaal bezig te zijn. ,,Het is zijn leven en zijn wereld,’’ aldus Van Rijs.
,,Wel moet je van tevoren even afspreken met de brandweerorganisatie wie gaat betalen als er iets met Hans gebeurt. Het korps Zevenhuizen-Moerkapelle heeft daar eigen verzekeringen voor. Dus daar heb ik geen omkijken naar. Hans wordt af en toe weggeroepen, maar zo vaak gebeurt dat nou ook weer niet, een paar keer per jaar.’’
Hans van de Haak is inmiddels twintig jaar onbetaald brandweerman. Ttwee tot drie avonden per week is hij met het korps bezig. ,,Dat doe ik, omdat ik het gewoon leuk vind. Soms is het belastend, dat moet ik toegeven.’’
Hij doelt op nachtelijke calamiteiten. Van de Haak wordt immers wel geacht de volgende dag weer in de zadel- en tuigmakerij te verschijnen. ,,Na een brand ’s nachts kom ik vrijwel nooit meteen in slaap. Dan ga ik meestal direct door naar de werkplaats en maak ik m’n werk af. Soms moet hier echt een klus af en dan gaat de pieper, dat is wel stress. Zo’n brand komt altijd ongelegen. Het betekent dat ik na de brand het werk af moet maken. Je moet er flexibel mee omgaan. Dat geldt voor mij en dat geldt ook voor de werkgever,’’ aldus Van de Haak.
http://www.ad.nl/groenehart/gouda/3155526/Sorry_baas_even_een_brand_blussen.html