Voor de volledigheid, het betreffende lid (6) uit artikel 20 van de Drank en Horecawet luidt:
Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert.
In de
Handhavingsstrategie Drank en Horecawet Amsterdam (opent PDF) wordt dit als volgt toegelicht:
Het gaat hierbij zowel om het toestaan van bezoekers die herkenbaar onder invloed zijn bij binnenkomst (optreden als portier), als het toestaan van personen die na binnenkomst herkenbaar onder invloed geraken (voorkomen van doorschenken).
De bijbehorende maatregelen zijn het schorsen van de drankvergunning voor bepaalde (week, maand) of onbepaalde tijd (bij 3e overtreding binnen een jaar.)
Dat krijg je ervan als je als cafebaas niet zelf de verantwoordelijkheid neemt om eens wat tijdiger iemand aan te spreken, dat hij een drankje teveel op heeft. Nee, gewoon doorverkopen, en dan dronken buiten de deur zetten. Overlast is voor de buren.
Zonder af te willen doen aan de verantwoordelijkheid van de horeca ondernemer, maar je kan je afvragen of met het handhaven van dat artikel de overlast minder wordt.
In theorie zou je zelfs meer overlast kunnen krijgen omdat er meer mensen buiten de deur worden gezet .....
Dan ben ik erg benieuwd wat er bedoeld wordt met "een dronken gast"? Hoe bepaald een "handhaver" (en dus ook een kroegbaas) wanneer iemand dronken is?
Net zo als de Politie dat doet bij het handhaven van
Artikel 453 WvS ("Openbare dronkenschap")?