Naar aanleiding van Diever en ook vele andere ingrepen kun je je gaan afvragen of brandweer Nederland in het algemeen wel op de goede weg is.
Als je de kosten door allerlei regels en regeltjes steeds hoger maakt dan zal je je als brandweer Nederland ernstig moeten gaan afvragen of deze regels en regeltjes met alle gevolgen van dien wel zo noodzakelijk zijn gelet op een effectievere inzet van mensen en middelen of dat het allemaal misschien ook wel anders zou kunnen.
Al die in de loop der tijd bedachte regels en regeltjes zijn ontstaan vanuit een monopolie positie en een monopolie positie kan gevaren met zich brengen als je er niet goed mee om weet te gaan als organisatie.
Aan een overkoepelende landelijke organisatie zitten positieve en negatieve kanten en dat zal je toch in de eerste plaats tegen elkaar moeten afzetten voordat je allerlei plaatselijke en soms o zo gemakkelijke ingrepen doet.
Het is niet de brandweer die deze regeltjes maakt, zij voeren deze slechts uit.
De overheid in de vorm van Europese- en Landsregering maakt steeds meer regeltjes die de brandweer met steeds minder geld moet uitvoeren.
Maar elke nieuwe regel kost weer meer geld.
Want de repressieve dienst is niet het deel wat veel meer is gaan kosten, het is de overhead die door de regelgeving vanuit de hogere overheid ontstaat in de vorm van managers en uitvoerders, die de kostenstijging veroorzaken.
De regeltjes zijn ontstaan vanuit de monopolie positie die de overheid heeft en de regeltjes drang die beleidsambtenaren nu eenmaal hebben om te zorgen dat zij niet als overbodig worden gezien.